Baba

Hőmérőzés

A hőmérőzés akár másodpercekre rövidíthető, kellemes és észrevétlen művelet is lehet a kisgyerek számára. Azonban a homlokra tapasztható tesztcsíkok és a lázmérős cumi pontatlanok, a mérési eredményt túlságosan sok tényező befolyásolja.
2007. Szeptember 08.

A fülhőmérő és a homlokhőmérő gyorsan (néhány másodperc alatt), észrevétlenül mér, az előbbinél ellenben fontos, hogy pontosan a dobhártyára irányítsuk a vizsgálófejet. Középfülgyulladás esetén a fülben “melegebb van”, mint a test más részein, tehát ilyenkor nem alkalmazható, ráadásul fájdalmas lehet a lázmérés a fülben ilyenkor. Ez a két műszer a legdrágább valamennyi hőmérő közül. A homloklázmérő a bőr hőmérsékletét méri. A szakmai ajánlások szerint ezt a két lázmérő típus kevésbé alkalmas otthoni használatra.

A minőségi digitális hőmérővel végbélben, nyelv alatt és hónaljban egyaránt mérhetünk. Kis hangjelzést ad a mérés végén. Megbízható és gyorsan megméri a baba hőmérsékletét, csak az elem lemerülésekor kezd pontatlanul mérni. Babáknál szájban és hónaljban rövid ideig sem könnyű mozdulatlanul tartani a hőmérőt, ezért 1 éves kor alatt a végbélben érdemes mérni a lázat. Az itt kapott eredményből azonban öt tized fokot le kell vonni, mert itt található a test maghője.

Egyéves kor fölött nyugodtan lehet hónaljban mérni a lázat. Higanyos hőmérőt 2009-től már nem lehet vásárolni a boltokban, de ugyanolyan üveghőmérőt igen, de az már nem tartalmaz higanyt.

A láz egyébként nem csupán tünet, hanem a szervezet természetes védekező reakciója is, ezért nagyon fontos, hogy csak akkor csillapítsuk, ha nagyon muszáj – amikor a gyermek rosszul érzi magát a láztól.

Láznak tartjuk a 38 Celsius fok fölötti testhőmérsékletet, a 37-38 Celsius-fok közöttit pedig hőemelkedésnek. Gyerekeknél nem ritka, hogy viszonylag magas láz mellett is jó kedélyűek, van étvágyuk. A folyadékpótlásra mindig figyeljünk oda. Lázcsillapítót akkor adjunk, ha nagyon szükséges: a láz önmagát szabályozó és korlátozó folyamat. Három hónaposnál fiatalabb csecsemő esetében a 38 fok fölötti láz a vízválasztó, 3-6 hós babánál pedig a 39 fok. Ilyenkor nagyon komolyan kell venni a lázat, és azonnal orvoshoz fordulni.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Így mérd meg helyesen a lázát!
  • Lázas állapot, lázcsillapítás
  • Kisokos lázcsillapításhoz
  • Forrás: Kismama magazin