Baba

Hogy ne parázz a dokinál!

Félsz, mi? Gondolom, legalább annyira, mint a gyereked. Mindkettőtöknek jól jön, ha felkészültök, mielőtt elindulnátok a gyerekorvoshoz.
2011. Szeptember 06.

Van olyan gyerek, aki egyáltalán nem aggódik, ha orvoshoz kell menni. Vagy nem szerzett rossz tapasztalatokat, vagy békés természetű, vagy kifejezetten élvezi, ha rá figyelnek, és történik vele valami. De a többség bizony kicsit berezel, ha felmerül a doktornéni-kérdés. És még ha csak ő rezelne be! Sajnos általában a szülőnek is inába száll a bátorsága már a gondolattól is, hogy orvoshoz kell vinni a csemetét, és így szépen egymásra ragasztják bizonytalanságukat.

Nem mondjuk, hogy mától ez nem lesz így, de az biztos, hogy segít valamennyire, ha otthon orvosos-betegséges gyerekkönyveket nézegettek. Esetleg a rendelőbe is magatokkal viszitek, hogy összehasonlítsátok, mit mond a mese, mi a valóság. Meg kölcsön lehet adni a mellettetek ülő nyafogós gyereknek, hogy hagyja már abba kicsit.

Hogy ne parázz a dokinál!

Finy Petra: A doki-ügy

Emma ovis, és tapasztalataim szerint a legkedvesebb elfoglaltsága, hogy felvilágosítsa az élet nagy kérdéseiről a nála kisebbeket. Így született A tesó-ügy meg Az ovi-ügy című könyv, majd legutóbb A doki-ügy, az ifjú szülő örömére.

A szerző humorát szokni kell, de ha megvolt, remekül fogunk szórakozni a gyerekkel együtt. Emma elmagyarázza, mit csinál a háziorvos, és mit a gyerekdoki. A füldoki, a fogdoki, a szemdoki, a röntgenes doki, a balesetes doki, a gerincdoki, a mérős doki és az állatdoki (mondom, hogy szokni kell…) – akiket végül annyira megszeret a célközönség, hogy az utolsó oldalon rajzos pályaválasztási orientációt is kap, nem biztos, hogy idejekorán. Tani Levente meg jól rajzol, főleg elképedt macskát.

Pagony 1650 Ft

Hogy ne parázz a dokinál!

Ma elmegyünk a gyerekorvoshoz!

Ez egyáltalán nem vicces. De ha nem is annak szánod, hanem tájékoztatásnak, jó választás, mert tényleg minden benne van, ami egy gyerekorvosi látogatás alkalmával előfordulhat. Mira alaposan fölhorzsolta a karját, orvoshoz kell menni átkötözésre, öccse, a hároméves Ábel is elkíséri. Vele felveszi az asszisztens meg a doktornő az aktuális „státuszt”, a végére még becsusszan egy oltás is, így a könyv szerzője minden műszert, vizsgálatot szépen alaposan el tud magyarázni.

Szerencsére Mirának felírt valamilyen krémet is az orvos, ezért megnézhetjük, milyen is egy gyógyszertár belülről, szemüveges gyógyszerész bácsival. A könyv utolsó lapján minikvíz található. A megfejtéseket csak akkor tudhatjátok meg, ha nem éppen ma vágtad (rágtad) le tövig a körmöd. Ugyanis szükséged lesz rá, hogy a választ takaró papírablakocskákat kinyitogasd.

Tessloff Babilon 1990 Ft

Hogy ne parázz a dokinál!

Berg Judit – Agócs Írisz: Doktor Maszat

Egy árnyalattal zöldebb, mint A doki-ügy, és egy centivel hosszabb. Meg más is van beleírva, úgyhogy ezt is megvehetitek. Nem annyira orvosos, mint inkább „vedd be te is ügyesen az orvosságot!” tanmese.

Az ovis Maszat megfázott, de utálja az orvosságot és utálja a teát (teljesen megértem). Pedig Hóchóc, a csíkos törpe enkezével főzött neki, sőt mézet is csurgatott bele. Maszat hajthatatlan, inkább mecsboxozásba menekül a konfliktus elől, amikor is kiderül, hogy a játékláda alján gubbasztó zsiráf és víziló is beteg. Szép feladat ellátni egy torokgyulladásos zsiráfot. Ez a kihívás Maszatot is észre téríti, nekiáll az állatoknak gyógyszert adagolni és teát főzni. Jajj, de itt a baj! Nő a feszültség, bonyolódnak az események, nem árulhatok el többet. De az aggodalmaskodókat biztosítom arról, hogy minden jóra fordul. (Bónusz a második mese: Maszat az esőben. Jó móka.)

Pagony 1680 Ft

Kapcsolódó cikkeink:

  • Nem félünk az orvostól!
  • A gyermekorvos egy napja
  • Ami megragad a meséből, az fontos üzenetet rejt
  • A mesélés fontosságáról