Baba

Hivatalos ügyek – Segítünk elintézni

Babád születését követően számos hivatalos teendőd lesz, így jó tisztában lenned azzal, mit és hol tudsz gyorsan elintézni.
2016. Június 01.

ANYAKÖNYVI KIVONAT

Ez lesz a gyermeked első hivatalos okmánya, amelyhez szükséges dokumentumokat már a kórházban el fogják tőled kérni. A babára vonatkozó adatokat kell majd bediktálnod, a te személyigazolványodat és lakcímkártyádat bemutatnod, és ezenkívül a házassági anyakönyvi kivonatot. Abban az esetben, ha nem vagytok pároddal házasok, akkor az apasági nyilatkozatot. Ezt követően az újszülött anyakönyvi kivonatát az általad megadott lakcímre, postai úton fogják részedre kiküldeni.

Érdemes rögtön átnézni az adatokat, mert ha történt benne esetleg elírás, a helyi önkormányzatnál kell ezt jelezni. Ha a kórházban valamilyen oknál fogva nem történt meg ez az adatleadás, akkor szintén az önkormányzat illetékes osztályán kell benyújtanod erre vonatkozó kérelmed, és ott személyesen átvenned. Ide mindenképpen vidd magaddal a zárójelentést, hogy igazolni tudd a szülést.

LAKCÍMKÁRTYA

A lakóhelyeden lévő okmányiroda, a születési anyakönyvi kivonat alapján felvett adatok szerint kiállítja a lakcímkártyát a gyermeked részére. Ez a bejegyzett lakcím minden esetben azonos lesz a tiéddel. A kártyát miután hazamentek a kórházból néhány nap múlva postai úton megkapod.

TAJ KÁRTYA

A picinek is szüksége lesz TAJ kártyára, ahhoz, hogy az állami egészségügyi ellátást igénybe vehesse. Ezt nem kell neked külön megigényelned, már a kórházban a születést követően elindítják ennek folyamatát és a hivatalos szerv, az OEP területi kirendeltsége ezt automatikusan kipostázza részedre. Megérkezése csupán néhány nap, de ha addig szeretnél a babának valamit receptre felíratni, azt a te TAJ számodra addig kérheted.

ADÓSZÁM

Bármily furcsa, gyermeked is fog kapni adókártyát, amit szintén a lakcímetekre fognak kipostázni. Ha az első hetekben ez nem érkezik meg, akkor a Nemzeti Adó és Vámhivatalnál neked kell kérni.

SZEMÉLYIGAZOLVÁNY

Ahhoz, hogy a gyermek akár egy utazásotok során igazolni tudja magát, ma már neki is kell személyi igazolvány. A helyi Kormányablaknál személyesen igényelhető, 14 éves korig ingyenes. A baba anyakönyvi kivonatát és a te személyes okmányaidat se hagyd otthon ennél az ügyintézésnél.

EGYSZERI ANYASÁGI TÁMOGATÁS

Az állam azoknak az édesanyának nyújtja ezt az egyszeri támogatást, akik jogosultak erre, vagyis a terhességük alatt 4 alkalommal részt vettek védőnőjüknél terhesgondozáson. A terhes kiskönyvbe ez regisztrálva van, de az erről szóló igazolást orvosodtól a zárójelentés mellé fogod megkapni. Függetlenül attól, hogy melyik városban szültél, a Kormányablaknál személyesen intézheted. Mivel néhány hetes kisbaba mellől nem könnyű elszakadni, ajánlott telefonon időpontot kérni. Vidd magaddal mindkettőtök személyes okmányait és az igazolást, nehogy véletlenül kétszer kelljen menned!

CSED

A Csecsemő gondozási segélyt (régen TGYÁS- Terhességi gyermekágyi segély) akkor kapod, ha volt a szülést megelőző két évben 365 nap munkaviszonyod. Nem szükséges ennek a 365 napnak folyamatosnak lenni, de a lényeg, hogy ha megszakításokkal is, de összesen meglegyen. Ezt az ügyintézést a munkáltatódnál kell intézned.

CSALÁDI PÓTLÉK

Alanyi jogon jár és az állam folyósítja, ezzel járul hozzá havonta a gyermeknevelés kiadásaihoz. Ennek összegét postai úton kézbesítve és a bankszámla számodra is kérheted. Abban az esetben, ha a másik gyermekednél korábban kézbesítve kérted, most számládra szeretnéd, a Kormányablaknál egy nyomtatványt kitöltve kérheted a módosítást és az együttes utalást.

GYED

Gyermeked két éves koráig jár gyermekgondozási díj. Abban az esetben, ha a CSED et és GYED et nem tudod igényelni, akkor is jár a GYES támogatás. A gyermekgondozási segély a kicsi három éves koráig járó juttatás. Ma már nem kell a Magyar Államkincstárhoz menni (MÁK), ezt is a kormányablaknál a többi papírüggyel együtt egy kalap alatt elintézheted.

A támogatásokkal kapcsolatos kérelem benyújtásához szükséges nyomtatványokat előre meg tudod nézni és le tudod tölteni, mielőtt elmész a Kormányablakhoz. Ezen az oldalon és a nyomtatványok menüpont alatt találod.

BABAKÖTVÉNY

Az állam minden magyar állampolgár újszülöttnek nyit egy Start számlát ezzel egyfajta életkezdési támogatást nyújt, neked ezzel kapcsolatban nincs tennivalód, levélben fognak erről tájékoztatni. Gyermeked a pénzhez majd 18 éves korában juthat hozzá, de közben te is gyarapíthatod neki és gyűjthetsz a számlájára.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Csecsemőgondozási díj – CSED 2016
  • Anyasági támogatás 2016
  • Családi pótlék 2016
  • Gyermekgondozási díj – GYED 2016
  • Így tudsz adókártyát igényelni a gyereknek
  • Tényleg kell személyi igazolvány a babának?
  • Forrás: Kismama magazin