Baba

Használjak mellszívót vagy inkább ne?

Meglehetősen egyszerű kérdésnek tűnik, pedig aki már csinálta, tudja, hogy közelről sem megy mindig olyan könnyen, mint azt elsőre gondolnánk.
2017. Január 31.

Használjak mellszívót vagy inkább ne?

Egy újszülött mellett az egyik legnagyobb kihívás, hogy fizikailag szinte elválaszthatatlanok vagyunk a gyermekünktől a nap 24 órájában. Amennyiben a szoptatással semmi gondunk nem adódik, minden megy, mint a karikacsapás, akkor elképzelhető, hogy ezt egyáltalán nem éljük meg “teherként”, míg ha minden egyes alkalom maga a kínszenvedés, máris előjönnek a gondok és az a bűntudattal párosuló érzés, hogy egyszerűen nem bírjuk tartani az iramot, hiszen egyik szoptatás a másikat éri.

Néha pedig nagyon jól esne egy pár óra saját magunkra, hogy a mosás-főzés-szoptatás-éjszakázás mókuskerekéből kitörhessünk, és ne a négy fal között tengődve kelljen az alatt a várva-várt napi ötperces, magányos zuhanyzás alatt (úgy-ahogy) újratöltenünk az energiaraktárainkat.

Szoptatás és/vagy fejés

A szoptatás igencsak ellentmondásos megítélést kap az utóbbi időben. Egyrészt a szakértők, védőnők és szoptatási tanácsadók az egekbe magasztalják a jelentőségét, másrészt pedig egy olyan tevékenység, ami bizonyos szempontból az anyák szabadságát és autonómiáját korlátozza, melynek következtében sokan túl nehéznek, sőt egyszerűen kivitelezhetetlennek titulálják. A kezdeti fájdalomról és kínlódásról már nem is beszélve – sokaknak már itt beletörik a bicskájuk a dologba.Akárhogy is van, az első időszak egy kisbabával minden anya számára megterhelő, és sokan érzik úgy, hogy mást sem szeretnének jobban, mint hogy egy kicsit kiszabaduljanak a lakásból, feltöltődhessenek, és egy-két órára úgy érezzék, hogy az anyaság előtti szabadság szele egy picit újra megcsapja őket. Erről panaszkodva gyakran előfordul, hogy azt a kérdést szegezik nekik, hogy “akkor miért nem fejsz, és bízod rá a gyereket valakire?” Igen ám, de azért ez nem ilyen egyszerű.A mellek nem vízcsapok, amiket ha megnyitunk, ömlik belőlük a tej, ha elzárjuk, akkor pedig minden gond nélkül bent marad. A tejtermelődés egy érzékeny, kereslet-kínálat elvén működő rendszer, melynek következtében egyáltalán nem olyan egyszerű csak úgy bárhol, bármikor lefejni a babának szükséges mennyiséget.

Semmit sem muszáj

Általában azt tanácsolják, hogy közvetlenül szoptatás után használjuk a mellszívót, ami sokszor meglehetősen nehéz feladatnak bizonyul (főleg első gyermekes anyák esetében). Az így összegyűjtött, fagyasztóban tárolt “tartalék” anyatej jó szolgálatot tehet, ha bármi történne. Igen ám, de sokszor ez a betárazott mennyiség olyan kevés, hogy az anya tényleg vészhelyzet esetére tartogatja. Különösen, mert pontosan tudja, hogy hány nap kínkeserves fejés munkája van minden egyes csepp anyatejben.Így már érthető, hogy nem pocsékolja holmi “énidős” kiruccanás idejére. Ha mi is így vagyunk ezzel, ne keseredjünk el! Talán érdemes megfontolni, hogy a fejés helyett inkább megpróbálunk egy aránylag jól kiszámítható rendszert vinni a szoptatások napirendjébe, és így beiktatunk néha egy-egy kimenőt. Egyébként pedig tudatosítsuk, hogy ez sem tart örökké. Nemsokára csökkenni fog a szoptatások száma, és végre újra fellélegezhetünk egy kicsit!Tippek, ha mégis fejni szeretnénk

– Amennyiben munkába kell állnunk, és ezért szükséges fejnünk, válasszunk nagyobb teljesítményű, automata mellszívót, viszont ha csak alkalmanként szeretnénk egy kis plusz anyatejet lefejni, akkor elég egy jobb minőségű kézi mellszívó is.- Ha tehetjük, ne vásároljunk használt mellszívót! Az anyatejben találhatók olyan parányi részecskék, melyek a készülék apró zegzugaiban megtapadnak, így képtelenség őket száz százalékban sterilizálni. Jobb, ha erre rászánjuk a pénzt, és újat veszünk magunknak.- Mindig alaposan mossunk kezet fejés előtt!- Vonuljunk félre egy csendes, nyugodt szobába, és próbáljunk meg relaxálni, hogy beinduljon a tejtermelés. Ha nincs mellettünk a gyermekünk, nézegessünk babás képeket vagy helyezzünk meleg borogatást a mellekre – ezek is segíthetnek a reflex beindulásában.- Tegyük speciális anyatejgyűjtő zacskókban az anyatejet, és címkézzük fel a dátummal, időponttal, hogy tudjuk, mikor fejtük le. Mindig a legrégebbit használjuk fel először.- Tárolás: szobahőmérsékleten (25 Celsius-fokig) 6-8 óráig, hűtőszekrényben max. 4 Celsius-fokon 5 napig, hűtőszekrény fagyasztójában, -6 Celsius fokon 2 hétig, hűtőszekrény fagyasztójában, -12 Celsius fokon 3-6 hónapig, mélyfagyasztóban -20 Celsius fokon 6-12 hónapig.- Az anyatej melegítéshez sose használjuk a mikrót, ugyanis elpusztulnak a benne található értékes anyagok! Helyette elektromos üvegmelegítőt vagy vízfürdőt alkalmazzunk.- A már felengedett tejet dobd ki, ne használd fel újra! Újrafagyasztani is tilos.Kapcsolódó cikkeink mellszívó témában: