Baba

Hasmenés a babánál: mire kell figyelni és mi a teendő?

Kisbabák esetében a hasmenés mindig súlyos betegségnek számít, amely kezelés nélkül életveszélyes is lehet. A hasmenés leggyakoribb oka a hibás táplálkozás vagy egy fertőző gyomor-bélhurut.
2017. Szeptember 25.

Hasmenés a babánál: mire kell figyelni és mi a teendő?

A kórokozók elsősorban vírusok (rota- vagy adenovírusok). Ritkább a szalmonella vagy az Escherichia coli baktérium, de allergiák is idézhetnek elő hasmenést.

Kezdeti stádiumában a baba gyakrabban sír, mint máskor, nem érdeklődik a környezet iránt, és nem akar inni. Hasa felfúvódott és kemény; gyakran hallatszanak felerősödött bélhangok. A gyermeknek sokszor a hőmérséklete is magasabb (38 C fok körüli vagy feletti), és hány, mielőtt hirtelen nyálkás-vizes vagy sárgás, világos vagy sötétbarnás, esetleg sötétzöld székletet ürít nagy vagy kis mennyiségben, meglehetős gyakorisággal.

A széklet bűzös és bélgázhangok kísérik; csak úgy “rotyog” a pelenka. A baktériumok által okozott hasmenés véres-nyálkás lehet. Néhány óra elteltével a püffedt has lelapul, sajkaszerűen behúzódik, és a szemek is beesnek, karikásak. A fontanella (középső kutacs) beesik. Az ajak és a nyelv kiszárad. A bőr sápadt szürkévé vagy sárgássá válik, a gyermek elálmosodik, kórosan közöny lesz rajta úrrá, de akár tudata is elhomályosulhat. Életveszély!

Ha egy kisbaba állapota hat-tizenkét órán belül nem javul az alábbiakban leírt kezelés hatására, azonnal orvoshoz kell vinni. Az orvos megállapítja, mi okozta a hasmenést, és megkezdi a megfelelő kezelést. Súlyos víz- és súlyveszteség esetén klinikába utalhatja a gyermeket.

Az Európai Gyermekélelmezési Tanács ajánlása szerint minden hasmenés-terápia egyik alapja, hogy a hasmenés miatt bekövetkező folyadék- és ásványianyag-hiányt elegendő elektrolit-oldattal pótolják. A bélnyálkahártya sérülésének és az életveszélyes állapot kialakulásának elkerülése érdekében emellett az idejében történő táplálékbevitelről is gondoskodni kell.

A legfontosabb tehát az, hogy a baba sokat igyon, lehetőleg hipoozmoláris folyadékot, és kapja meg szokásos tejadagját is, anyatej vagy tápszer formájában. Speciális diétára nincsen szükség: a szoptatott babák továbbra is szophatnak, a tápszeres babák pedig továbbra is szokásos táplálékukat kapják. A hasmenés kórokozói a vizes széklettel maguktól is kimosódnak.

Adj a gyereknek orális rehidratációs oldatot, amit te is elkészíthetsz, de a gyógyszertárban is beszerezhetsz. Ha a baba nem szereti az üres elektrolit-teát, tasakos kamilla- vagy édeskömény-kivonat hozzáadásával javíthatsz rajta.

A 6. hónaptól nyers reszelt alma vagy banánpép is javallott. Adhatsz ezenkívül főtt, pépesített répát és sós vízben főtt burgonyát, ha a hasmenés lassan javul. A kezeléshez méréssel meg kell állapítania a folyadékveszteség mértékét. Legfeljebb öt százalékos testsúlyveszteség (enyhe kiszáradás) esetén testsúlykilónként 50 milliliter elektrolit-oldatot kell adni az első hat órában, kis adagokban.

Öt-tíz százalékos folyadékveszteség esetén az adandó mennyiség hat óra alatt összesen 100 ml testsúly-kilogrammonként. Ha a hasmenés és a hányás nem múlik, adagonként még 50-100 ml elektrolit-oldat beadására lehet szükség. Az elektrolit-oldatot hűtőszekrényben, 5-8 C fokon kell tárolni, és kis adagokban (5-10 percenként 5-10 ml vagy 1-2 evőkanál), kanalanként kell adagolni. Ha hat óra múltán nem tapasztalható javulás, azonnal orvoshoz vagy kórházba kell vinni a gyereket.

Forrás: Dr. med. Helmut Keudel-Dr. med. Barbara Capelle: Gyermekbetegségek c. könyve.

Kapcsolódó cikkeink: