Baba

Harap a babám szoptatás közben, mit tegyek?

A baba harapása komoly kínt okoz az érzékeny mellbimbóknál. A váratlan fájdalom elfeledteti egy pillanatra a szoptatáshoz kötődő összes csodás érzést. Íme néhány praktika, amely segíthet kiküszöbölni a kellemetlenséget.
2017. Szeptember 14.

Sok oka van a baba harapásának, de a leggyakoribb a fogzás. Néha azonban a csecsemők már akkor is harapnak, mielőtt az első fogaik kibújnának. De általánosságban elmondható: az első fogak megjelenése és a többi, az ínyben sorakozó fogacska okozta fájdalom a kiváltó ok.

Emellett persze haraphatnak a babák megfázás, vagy fülfertőzés (a megfázás a baba orrát elzárhatja, ilyenkor nehezebben szopizik), a stressz miatt, de az is előfordulhat, hogy ezzel a módszerrel próbálja felhívni magára a figyelmet a baba.

Ha a pici helyesen kapaszkodik és aktívan szopizik, rendesen kapja a tejet a mellből és le is nyeli, fizikailag lehetetlen, hogy harapjon. Ennek egész egyszerűen az az oka, hogy a babának szünetet kell tartania, hogy haraphasson.

Ideális esetben a mellbimbó mélyen bent van a baba szájában. Ahhoz, hogy harapni tudjon, be kell állítania a nyelvét és hagyni, hogy a mellbimbó előre, a fogai felé csússzon.

Tehát, az első jel, hogy a baba harapni próbál – általában az éhség kielégítése után – hogy a mellbimbó előre csúszik a baba szájában. Gyakran előfordul, hogy a baba állkapcsának szorítása is megváltozik ilyenkor.

Amint észreveszed ezt a változást, csúsztasd ujjad a baba szájába, a fogai közé, és hagyd, hogy a mellbimbód kicsusszanjon.

Fontos a babád pozíciója is, célszerű szoros szoptatási helyzetben tartani, hogy ne, vagy ne könnyen csússzon le. Ha a babának feszülnie kell, akkor könnyen le fog jönni a ciciről és rágni kezdi a mellbimbót.

Ez tehát egy újabb jel a harapásra, amelyet célszerű figyelni. Húzd a babád közel a melledhez és ha elkezdi magát eltolni a mellbimbódtól, figyelj a lehetséges harapásra.

Amikor a probléma oka megfázás, egy magasabb tartás segítheti a baba könnyebb lélegzését. Kérj tanácsot az orvosodtól és a védőnődtől, hogy hogyan tudnád a pici elzáródott légutait felszabadítani. Próbáld meg séta közben szoptatni.

Néha, az idősebb babák szopizás után fognyomot hagynak a mellen. Ez rendszerint nem fájdalmas és az okozza, hogy szopizás közben picit megpihentetik a cicin a fogaikat.

Ha a babád már elég idős ahhoz, hogy meglegyenek a fogai, de még túl fiatal ahhoz, hogy pontosan megértse, amit mondasz, akkor is próbáld meg neki elmagyarázni, hogy a harapás fáj és nem jó a maminak. Ha elsőre nem megy, próbálkozz többször. Türelem és kitartás!

Kapcsolódó cikkeink: