Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Hány óra alvás az ideális?

2016. március 12.

Forrás: Medipress - Babaszoba

Az közismert tény, hogy a kevés alvás számos problémát okoz, de az sokak számára újdonság lehet, hogy a túl sok pihenés is ártalmas.

Nagyon fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás


Vajon hány óra alvás nevezhető ideálisnak? A tudósok szerint a túl kevés, de a túl sok alvás is árt a szívnek. Ha négy óránál kevesebbet alszunk, az 36 százalékkal növeli a szívbetegségek kockázatát, míg a nyolc óránál több alvás miatt 28 százalékkal nagyobb az esélyünk ugyanezekre a komplikációkra.
A kialvatlanság bizonyos stresszreakciókat vált ki a szervezetben, amelyek a szívverést felgyorsítják, a vérnyomást emelik és az adrenalintermelést fokozzák - mindez pedig hosszútávon a szívbetegségek kialakulását elősegíti. A nők sokkal inkább veszélyeztetettebbek, mint a férfiak, mivel a nők többsége nehezebben alszik el, mint a férfiak, és többször is riad fel az éjszaka folyamán.

Azt eddig is tudtuk, hogy a kevés alvás számos problémát hoz magával, de az újdonságnak számít, hogy a túl sok pihenés is igen komoly gondokat okozhat. A norvég és taiwani szakemberek összefogásával készített kutatásból kiderül, hogy azok is komoly kockázatot vállalnak, akik nyolc óránál többet alszanak. Azt egyelőre nem tudják pontosan a tudósok, hogy a túl sok alvás miért veszélyes, de a vizsgálat eredménye magáért beszél: a túl sokat pihenő emberek 28 százalékkal nagyobb eséllyel kapnak szívinfarktust.

"Egyértelmű, hogy a megfelelő minőségű és mennyiségű alvás kulcsfontosságú az egészségünk szempontjából" - összegezte a lényeget a kutatást vezető Dr. Linn Beate Strand, a Norwegian University of Science and Technology munkatársa.

Babaszoba.hu: a gyerekeknek is nagyon fontos a megfelelő mennyiségű alvás

A teljesítménykényszer, a szorongás, a szülők stresszes életmódja, a rendszertelenség, a lefekvés előtti táblagépezés, okostelefonnal való játék, tévézés rendkívül rossz hatással van az alvás minőségére és mennyiségére. Sok szülő elbagatellizálja a szükséges alvásmenyiséget a gyermekénél. Pedig a kialvatlanság sokkal jelentősebb problémákat is okoz, mint a nyűgösség, hisztis viselkedés. Hosszabb távon sajnos a krónikus betegségek kialakulását, s az elhízást is elősegíti.

A gyerekeknél korral sokat változik az alvásigény és az alvással tölött idő. Az újszülöttek még 16-18 órát alszanak naponta, egyéves korra már 14 órára csökken az alvással töltött órák száma. Óvodás korra ez tovább esik - de a 3-5 éves korosztálynál is érdemes biztosítani minimum 10,5-12 órányi alvást.

Kapcsolódó cikkeink alvás témában:
 • Hogyan alszunk és mennyit alszunk?
 • A kialvatlanok jobban híznak
 • Lehet, az utcai lámpák miatt nem alszol jól
 • Hozzászólások

  Segítség, beteg a gyerek! (X)

  Nincs olyan kisgyerekes család, ahol a téli hónapokban ne ütné fel a fejét a nátha vagy az influenza réme. Míg az influenza ellen védőoltással védekezhetünk, a nátha tüneteit csak enyhíteni tudjuk.

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések