Baba

Ha pótlásra van szükség

Az utóbbi húsz évben a volt szocialista országokban az anyatejgyűjtő rendszer fokozatos leépítésének lehettünk tanúi. Ennek fő oka, hogy egyes szakemberek ellenzik a női tej adását, a másik ok pedig az, hogy alaposan megcsappant a tejadó anyák száma.
2011. Július 27.

Régebben sok anya azt az információt kapta, hogy a fejés elengedhetetlenül szükséges a sikeres szoptatáshoz. Ez valóban így is lehet akkor, ha valaki meghatározott időközönként, mondjuk, három-négy óránként szoptat, így ugyanis gyakoribb szoptatás helyett kénytelen fejéssel fokozni a tejtermelést, ha ez szükségesnek bizonyul. Az Egészségügyi Világszervezet és a szoptatást támogató szervezetek a világon mindenütt az igény szerinti szoptatást ajánlják. Ebben az esetben is fontos, hogy az anya megtanuljon fejni, de rendszeres fejésre csak gyenge, beteg baba vagy elégtelen tejtermelés esetén lehet szükség, no meg akkor, ha valaki más kisbabáknak is juttatni szeretne a tejéből.

Miközben a világ számos országában éppen most létesítenek anyatejgyűjtő állomásokat, felismerve az anyatejes táplálás fontosságát és a mesterséges, tápszeres táplálás hátrányait, nálunk vidéken lényegében megszűnt a központi anyatejgyűjtés, legfeljebb a háztól házig formája él ott, ahol a gyerekorvos és a védőnők támogatják ezt a megoldást.

A La Leche Liga Magyarország fontosnak tartja az anyatejgyűjtést és azt, hogy saját anyatej hiányában a csecsemő női tejet kapjon pótlásként. Ahogy összefoglalójukból kiderül, a szakirodalmi adatok is ezt a javaslatot támasztják alá.

Lássuk, mi szól az anyatejgyűjtés és amellett, hogy tápszer helyett női tejet kapjanak a babák!

1. A női tej az embercsecsemő számára ideális táplálék: megfelelő arányban tartalmaz vizet, zsírt, szénhidrátot, fajazonos fehérjét, nem fehérjéhez kötött nitrogént, vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomele¬meket, immunoglobulinokat, enzimeket és hormonokat. 2. Az anyatej élő testnedv, melynek egyetlen cseppje több mint négyezer élő sejtet tartalmaz, többek között falósejteket és immunoglobulinokat, melyek a fertőzések elleni védekezésben játszanak döntő szerepet, miközben a kisbaba saját immunrendszere erősödik.

3. Kutatási eredmények bizonyítják, hogy a mesterségesen táplált csecsemők körében sokkal nagyobb a valószínűsége az olyan betegségek kialakulásának, mint az asztma, a különböző allergiák, az ekcéma, a középfülgyulladás, a felső légúti megbetegedések, a húgyúti fertőzések, az emésztőrendszeri problémák vagy a gyermekkori, I. típusú inzulinfüggő diabétesz, illetve különböző gyermekkori rákbetegségek. A csecsemőtápszerek esetenként az egészségre káros anyagokat, baktériumokat, szennyező¬déseket is tartalmaznak.

Éppen ezért rendkívül fontos, hogy minden csecsemő hozzájuthasson a női tejhez, elsősorban – természetesen – a saját édesanyja tejéhez, és amennyiben ez nem áll rendelkezésre, akkor más anyák tejéhez.

Bizonyított tény, hogy a Koraszülött Intenzív Centrumokban kezelt koraszülött, illetve beteg újszülötteket összehasonlíthatatlanul előnyösebb humán tejjel táplálni, mint kizárólag mesterséges tápszerekkel (ideértve a kifejezetten koraszülöttek részére készült tápszereket is). Amennyiben a koraszülött csecsemők egyáltalán nem kapnak női tejet, körükben a halálozási és megbetegedési arány növekedése észlelhető. Ha női tejet kapnak a koraszülöttek, jóval ritkábban fordul elő súlyos bélelhalás (enterokolitisz nekrotizansz), vérmérgezés/agyhártyagyulladás (szepszis/meningitisz) és egyéb fertőzések.

A koraszülöttek női tejjel való táplálásának előnyei közé tartozik még:

• jobban tűrik a szájon át adott táplálékot

• gyorsabban térnek át a szájon át való táplálásra (az infúzióról, illetve a szondáról)

• az anyatej fiziológiás aminosav- és zsírsavtartalma javítja e tápanyagok emésztését és felszívódását

• a gyomor ürülési ideje feleannyi, mint tápszeres táplálás esetén

• a női tejben olyan aktív enzimek vannak jelen, amelyek hiányoznak a csecsemő fejletlen bélrendszeréből

• a női tejben lévő trofikus faktorok segítik a koraszülött bélrendszerének érését

• csökken az allergia kialakulásának kockázata

• a súlygyarapodás nem csak a zsírszövet és a víztartalom növekedéséből adódik, hanem a szervek és szövetek gyarapodásából is

• a látórendszer fejlődése optimális; a tápszerrel táplált koraszülöttek körében a szemideghártya ereinek károsodása (retinopátia) 2,3-szer gyakoribb, mint az anyatejjel tápláltak körében

• az idegrendszeri fejlődés szempontjából jobb kimenetel

Az Egészségügyi Világszervezet és az UNICEF egyaránt úgy foglal állást, hogy a csecsemőt saját édesanyja tejével táplálják, annak hiányában pedig lefejt női tejjel. A gyűjtött női tejnek a koraszülöttek, beteg újszülöttek táplálásán túl fontos szerepe lehet idősebb csecsemők, gyermekek, sőt felnőttek gyógykezelésében is veleszületett anyagcsere-betegségeknél, veseelégtelenségnél, szívbetegségeknél, felszívódási zavaroknál, immunhiányos betegségeknél, műtét utáni tápláláskor, fertőző betegségek, különösen hasmenés, szepszis és tüdőgyulladás esetén, transzplantált betegeknél és még egy sor más, súlyos állapot esetén.

A La Leche League International több mint 50 éves szakmai múlttal rendelkező, a szoptatást támogató nemzetközi szervezet, világszerte elismert szaktekintély a szoptatással kapcsolatos kérdésekben. Tevékenységét az egészségügyben komoly tekintélynek örvendő Tudományos Tanácsadó Testület és a Szoptatási Információs Központ segíti. Magyarországon a szervezet 1992 óta működik. A Liga tevékenységével szeretné elérni, hogy hasznosan egészíthesse ki az orvosok és más egészségügyi dolgozók munkáját, valamint naprakész és hiteles információkkal szolgáljon szakmai kérdések¬ben.A La Leche Liga Magyarország a világ számos szoptatást segítő szervezetével egyetértésben úgy véli, hogy az anyatejgyűjtésre szükség van, az anyatejgyűjtők esetleges bezárását elhibázott lépésnek tartja. A mesterséges táplálás visszaszorításával rengeteg betegség megelőzhető, így hosszú távon a magyar egészségügy számára anyagilag is kifizetődő az anyatejes táplálás támogatása és az anyatej¬gyűjtő állomások fenntartása.

Forrás: La Leche Liga Magyarország