Baba

Gyors frissítő tippek kismamáknak

Kisgyermek, pláne baba mellett állandó kísérőnkké válhat a fáradtság. Az alábbi tippekkel villámgyorsan vitalizálhatod magad.
2013. Augusztus 08.

Relaxáció az izmoknak

Ha nincs időd arra, hogy napközben szundíts egy kicsit, legalább heveredj le néhány percre, amíg a gyerkőc alszik. Irányítsd a figyelmedet a testedre, és szép sorban feszítsd meg az izmaidat lentről felfelé haladva. Kezdd a vádlival, majd folytasd a combokkal, a farizmoddal, a hasaddal, a karoddal, végül az arcizmokkal. Hagyd, hogy ezután egy kis időre elernyedjen a tested. A rövid pihenő után nagyobb lendülettel veted bele magad a teendőkbe.

Vitalizáló légzés

Nagy előnye, hogy bárhol, bármikor bevetheted. Ha rosszul lélegzel, csökken a test energiaszintje, ha viszont korrigálod, növekszik! Próbáld meg kikapcsolni a külvilág zavaró tényezőit, és néhány percig lélegezz mélyen és egyenletesen. A hatás nem marad el!

Villám Kneipp-terápia

A német szerzetes gyógyító módszerének egyik legismertebb eleme a térdlocsolás, amelyet a zuhanyrózsával (még jobb, ha csak a csövet használod) valósíthatsz meg. A jobb láb lábujjainál kezdd a lábfejen át a sarokig vezetve, majd onnan a vádlin fel a térdhajlatig. Fent időzz 5 másodpercig, majd a vádli belső oldalán vezesd vissza a vízsugarat a sarokhoz. Ismételd a bal lábbal is. Mindig az 1-2 perces meleg vizes szakasszal kezdd, ezt kövesse a 20 másodperces hideg vizes szakasz (10-15 Celsius-fok). Ne töröld meg, hanem húzz rá egy réteget, és egy kis mozgással is serkentsd a vérkeringést!

Egy kis stretching

Csodát tehet egy könnyen kivitelezhető gyakorlat is, amit akkor is elvégezhetsz, ha a gyermeked melletted játszik.

  • Helyezkedj el nyújtott ülésben a szőnyegen, zárd össze a lábad, feszítsd vissza a lábfejed. Ezután egyenes háttal hajolj előre, és próbáld meg megérinteni a talpadat. Tartsd meg a legmélyebb ponton 20-30 másodpercig ezt a pozíciót, majd lassan térj vissza a kiinduló helyzetbe.
  • Ülj kényelmes törökülésbe! Kulcsold a kezed a tarkódra, majd egy mély lélegzettel húzd ki magad! Jöhet a törzshajlítás! Először balra, majd jobbra. Közelítsd a könyököd a padló irányába. Ez a gyakorlat nemcsak élénkít, de még a derekad is karcsúsítja!
  • Expressz bőrfiatalítás mézzel

    Karikás a szemed, sápadt a bőröd? Oszlass el az arcodon egy evőkanál virágmézet a szem és a száj környékét gondosan kihagyva, majd hagyd a “maszkot” 10 percig hatni, végül langyos vízzel öblítsd le.

    Napi egy alma

    Érdemes betárazni belőle, mert élénkíti a koncentráló képességet, a benne lévő bór révén pedig javítja a test energiaellátását is.

    Szippantásnyi életerő

    Két dologra lesz szükséged: egy aromalámpára és néhány csepp illóolajra. A fenyő-, a grépfrút-, a narancs-, bazsalikom- és a rozmaringolaj is élénkítő hatású, belégzésükkel felfrissítheted a szervezeted.

    Sok folyadék

    Fáradtságot, levertségérzetet, fejfájást, szélsőséges esetben szédülést is okozhat a dehidratáltság, ezért érdemes figyelni a folyadékpótlásra – különösen a nyári melegben. Ha hosszabb sétára indulsz, vigyél magaddal legalább egy kisebb palack szénsavmentes vizet. Amikor nagyon rád tör az álmosság, egy nagy pohár cukormentes folyadék csodát tehet!

    Fejmasszázs

    Fogd közre két kezeddel a fejed, majd az ujjbegyeid körkörös mozdulataival masszírozd át a fejbőrödet. Csippentsd a mutató- és a hüvelykujjad közé a fülcimpád, és ezt is dörzsöld át egy kicsit.

    Rutintörés

    Lendületet adhat egy álmos napon, ha valamivel megtöröd a szokásos rutint, és olyasvalamit csinálsz, amit nem szoktál, vagy amit régóta tervezgettél, de eddig csak tologattad.

    Ezek is hasznosak lehetnek:

  • Próbálj meg lazítani!
  • Masszázs szoptatás alatt? Igen!
  • Relaxálás – az ellazulás művészete
  • Mire jó a relaxálás?