Baba

Gyógyszer és szoptatás

Nehéz döntés elé kerültél, úgy érzed, lehetetlen eligazodndni a sok tanács, szakember között? Bízz a Kismama húszéves tapasztalatában, kérdezz bátran, megkeressük a legjobb megoldást. Most például a szoptatás alatti gyógyszerszedésről.
2011. Február 05.

Máté tovább szopizhat!

Olvasd el egy tanulságos levélváltás részleteit! Grétának első nekifutásra az elválasztást javasolták a gyógyszerszedés miatt, de vajon jogosan?

Kedves Kismama!

Még szoptatom tizenkilenc hónapos kisfiamat, de orvosi javaslatra egyik napról a másikra el kell választanom. Nem nyugszom bele a helyzetbe, talán van más lehetőség is. Tegnap hasi panaszokkal mentem orvoshoz (bélférgességre utaló jeleket is tapasztaltam), aki azt javasolta, hogy küldjek székletmintát a laborba, de nem ír föl gyógyszert, mert még szoptatok. Nem értettem, hiszen gyerekek is kapnak féreghajtót. Valami olyasmit mondott, hogy én már megtettem a gyerekemért mindent, most már gondoljak a saját egészségemre is. Mindezt nagyon kedvesen, de a végeredmény ugyanaz. Kértem, hogy írja fel a receptet, elválasztom a babát, aztán beveszem. Nem adott receptet. Úgy döntöttem, előbb utánajárok, csak aztán lépek tovább. Ti már annyit segítettetek a nagyobb fiam szoptatásánál! Most is tőletek kérek tanácsot. Nem hiszem, hogy csupán ennyi a választási lehetőségem: éldegélek a hasamban egy aliennel, vagy egyik napról a másikra elválasztom a gyereket.

Gréta

Szia, Gréta!

Örülök, hogy szántál még egy kis időt és energiát a nyomozásra. A levél mellékletében küldök egy dokumentumot, amely egy nemzetközi adatbázis alapján tartalmazza, hogy a szóban forgó gyógyszer szedésének a kockázata elenyésző, hiszen a hatóanyag gyakorlatilag nem jelenik meg az anyatejben. Az anyatej és maga a szoptatás ebben a korban még fontos szerepet játszik a baba életében, a hirtelen elválasztás legtöbbször megterheli a babát és a családot. Kérlek, mutasd meg az orvosodnak, a döntést neki kell meghoznia.

Judit

Kedves Judit!

Örülök, hogy válaszoltál, így nem fogtam hozzá Máté elválasztásához, nem akartam ennek fölöslegesen kitenni. Ahogy javasoltad, megmutattam az általad elküldött dokumentumot a háziorvosnak, de ő még így sem volt hajlandó felírni a gyógyszert, amíg el nem választom a babát. Számára ez nem hiteles forrás. Beszélt egy kollégájával a László-kórházból, és a kolléga sem javasolja a szedését. Ezután kinyomoztam a laborvizsgálat eredményét, kiderült, hogy nem találtak parazitát, szóval nincs miért aggódnom. Tehát nálunk happy end a történet vége. De felmerült bennem: mi van, ha hasonló esetben hathetes kisbabám van, és őt kell elválasztanom az orvos tájékozatlansága miatt, vagy azért, mert neki nem olyan fontos a szoptatás… Anno Petit is egyik napról a másikra kellett elválasztanom, igaz, majd kétévesen, de nagyon rossz volt mindkettőnknek. Ezt nem szeretném még egyszer megtenni puszta bizonytalanságból. Lehet, hogy a háziorvosoknak is szükségük volna ilyen témájú továbbképzésre vagy szakirodalomra. Még egyszer hálás köszönet!

És ha a baba gilisztás?

A bélférgesség nem ritka dolog, akár nagy testvértől, kutyustól, vagy a homokozóból is összeszedheti a baba. Utánanéztünk az internet „orvos válaszol” típusú rovataiban, hogy több orvos gyakorlatát megismerjük, mit javasolnak ilyen esetben. Az eredmény megdöbbentett: minden válasz arra utalt, hogy akár tíz hónapos gyereknek is felírják azt a gyógyszert, amit Grétának nem írt föl a háziorvosa a szoptatás miatt. Tanácsadónk, dr. Korausz Etelka gyermekgyógyász megerősítette: a bélférges kisbabát is kezelni kell, természetesen a parazitának megfelelő gyógyszerrel, laborvizsgálat után. Ebből logikusan következik, hogy a szoptató anya is kezelhető, nem kell együtt élnie az „aliennel”, de elválasztania sem kell a babát.

Ki dönt a gyógyszerről?

Szerkesztőségünkbe sok hasonló kérdés érkezik, szoptatási szaktanácsadóként is nap mint nap találkozunk hasonló esetekkel. A mi feladatunk soha nem az, hogy eldöntsük, beveheti-e az anya a gyógyszert szoptatás mellett, vagy el kell választania a gyereket, esetleg szedhet-e más orvosságot, vagy elhalaszthatja-e a kezelést. A döntés mindig a kezelőorvos feladata. Mi a szükséges információval látjuk el az orvost, vagy úgy, hogy személyesen neki küldjük el az ehhez szükséges dokumentumokat, vagy a szülőt kérjük meg arra, hogy vigye el a legközelebbi találkozóra.

Itt nézhet utána az orvos

A szoptatási szaktanácsadók az alábbi forrásokat használják, ezek minden orvosnak is rendelkezésére állnak. Bármikor szükséged lehet erre a listára, hogy megmutasd az orvosodnak.

Pharmindex

Regisztráció után kereshető adatbázis (gyógyszernév és hatóanyag alapján is). Mivel az itt található adatok a gyógyszergyáraktól származnak, az esetek többségében a gyártó védelmét szolgálja az információ, tehát szoptatás mellett kevés gyógyszert engedélyez. Ám az orvos biokémiai ismeretei segítségével kikövetkeztetheti, hogy átjut-e a gyógyszer hatóanyaga az anyatejbe.

Az egészséges csecsemő táplálásának irányelvei – Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium, módszertani ajánlás, 2009.Az irányelvek utolsó oldalain található táblázat segíthet a döntésben. Megtalálható a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság honlapján.

Angol nyelvű források:

A legfrissebb könyv

Thomas W. Hale: Medications and Mothers’ Milk: A Manual of Lactational Pharmacology; Hale Publishing L.P. 14th edition (2010)

Kétévente frissített kiadvány. Részletes leírást tartalmaz minden hatóanyagról, összefoglalja a kutatási eredményeket, szükség esetén helyettesítő gyógyszereket javasol.

Cikkgyűjtemény a neten

Szoptatás portál Szoptatás és gyógyszerszedés

Angol nyelvű cikkek, köztük a WHO ajánlása

Néhány kattintás:

LactMed

Nagyon gyakran frissített adatbázis, amelyben hatóanyag alapján lehet keresni, tanulmányok eredményeinek részletes ismertetésével.

E-LACTANCIA

A spanyolországi Marina Alta Kórház adatbázisa. Kereshető gyógyszercsoportra és hatóanyagra egyaránt.

Dr. Hale weboldala

A „breastfeeding” menüpont alatt fontos cikkekre mutató linkek, valamit fórum, ahol kérdezni lehet kétséges esetekkel kapcsolatban.

Drug Safety Society

Részletes leírás minden hatóanyagról, összefoglalja a kutatási eredményeket.

Forrás: Kismama magazin