Baba

Gyerekkel vagyok! – avagy homeopátiás minigyógyszertár nyaraláshoz

Hasznos összeállítást találnak cikkünkben arról, hogy utazásra készülve milyen homeopátiás készítmények lehetnek segítségünkre abban, hogy a felmerülő problémákat, tüneteket szelíden kezeljük.
2010. Július 12.

Ha a felnőtt egyedül utazik, minden eshetőségre felkészülve bedobja a táskájába a bevált fájdalomcsillapítóját, hasmenést enyhítő gyógyszerét, esetleg allergiára ható tablettáját, illetve ha krónikus beteg, akkor a mindennapi gyógyszereit. Ezen kívül ragtapaszt, bőrfertőtlenítőt és lázmérőt.

Ha azonban valaki családdal utazik, főleg ha több gyerekkel, ráadásul a homeopátiás gyógymód barátja és alkalmazója, akkor tudja, hogy a homeopátiás úti patika néhány gyógyszere biztonsággal alkalmazható az utazás során jelentkező több probléma kezelésére.

Nem kell nagy gyógyszercsomaggal útnak indulni. A homeopátiás gyógymód lényegéből adódóan nem beszélhetünk például csupán lázcsillapítóról, mert tudjuk, hogy a lázra ható szerek közül mindegyiknek van egyéb hatása is: fájdalomcsillapító, duzzanatcsökkentő, vérbőséget, vagy éppen a hányingert, vagy a kísérő nyugtalanságot mérséklő. Így egy-egy homeopátiás gyógyszer nemcsak egy tünetre, hanem egy egész tünet együttesre hat, a testi tünetektől a lelkiekig.

Az úti patika alapját képező öt komplex készítmény

COCCULINE tabletta megelőzi és megszünteti az utazás alatti rosszullétet, mérsékli a hányingert a földön, a vízen és a levegőben való utazás során. Nagy előnye, hogy nem okoz aluszékonyságot és látászavart.

SEDATIF PC tabletta, kiválóan hat az utazási előkészületek miatt vagy az utazás alatt jelentkező stresszre és az azt kísérő alvászavarra anélkül, hogy aluszékonyságot okozna, az éberséget csökkentene, vagy hozzászokást okozna.

CORYZALIA tabletta csökkenti az esetlegesen jelentkező nyári vírusok által okozott, vagy allergia miatt jelentkező híg orrfolyást, tüsszögést és szemkönnyezést.

HOMEOGENE 9 tabletta a torokfájás, torokgyulladás, mandulagyulladás és az ebből adódó köhögés esetén alkalmazható.

HOMEOVOX tabletta a nyári vírusok által előidézett hangvesztésre és rekedtségre hatásos.

Az utazásra való felkészülés során és az utazás alatt jelentkező tipikus utazási betegség tünetekre alkalmazható három monokészítmény

Gyerekkel vagyok! - avagy homeopátiás minigyógyszertár nyaraláshoz

COCCULUS az elsőként választható szer, ha hányinger, hányás, szédülés, tarkótáji fejfájás jelentkezik, amely rosszabbodik az ételszagtól, de még az étel gondolatától is, és ha fekve, valamint a szem becsukására a tünetek javulnak. Közepes hígításban adhatjuk a rosszullétnek megfelelően.

TABACUM a javasolt készítmény, ha émelygés, borzongás, izzadás, hányás után bekövetkező megkönnyebbülés, szabad levegőn enyhülés a tünet, valamint egy nagyon jellegzetes, megerősítő tünet esetén, mely szerint a gyermek émelygése csökken, ha a hasát kitakarjuk. Közepes hígításban vigyük magunkkal az útra.

BORAX-ra utaló tünet, hogy mindenféle mozgó járművön rosszul van a gyerek, de legrosszabb a repülőgépen való fel-és főképp leszálláskor. Ha kifejezett szorongást is tapasztalunk, közepes vagy magas hígításban adjuk.

10 monoszer a leggyakoribb panaszokra

ACONITUM NAPELLUS közepes vagy magas hígítása a hirtelen jelentkező tünetek hatásos gyógyszere. Hirtelen magas láz, a heves tünetek miatt pánikszerű félelem, nyugtalanság, rekedt köhögés, erős hasi görcsökkel jelentkező zöldes hasmenés. Nagyon szomjas a gyermek, hideg italokat kíván, és előfordul, hogy szomjúsága néha szinte csillapíthatatlan.

Ingerlékeny a beteg, zavarja a legkisebb zaj, forgolódik az ágyban, nehezen alszik el, és a tünetei rendszerint késő éjjel a legerősebbek. Kiváló hatása van a legkülönbözőbb fertőzéses tünetek kezdeti stádiumában, a sérülések esetén és a nyugtalanság, szorongás, félelem miatt kialakult valamennyi tünet kezelésében.

APIS MELLIFICA magas hígítása minden jelentős duzzanattal és vizenyőképződéssel jelentkező, égő, szúró fájdalommal kísért és hidegre enyhülő tünet kezelésére alkalmazható homeopátiás szer. Így javasolható nyálkahártyákon és a bőrön jelentkező allergiás tünetek, csalánkiütés, rovarcsípések, napégés, és a nyálkahártyán gyulladás, úgymint torokgyulladás vagy gégehurut és ízületi gyulladás esetén.

ARNICA MONTANA közepes vagy magas hígítása a testi és lelki sérülések szere. Előkelő helyet kell kapnia az úti patikában, mert gyakran van rá szükség elsősegélynyújtáskor és sürgősségi esetekben. Minden zúzódás, vérzés, sérülés utáni sokk, túlerőltetés miatti izomfájdalom, fejsérülések, égési sérülések, törések és ficamok esetén. De akkor is gondoljanak rá, ha kimerült, nyugtalan gyermek alvászavara azért jelentkezik, mert túl keménynek érzi az ágyát.

ARSENICUM ALBUM közepes és magas hígítása az allergiás asztmás tünetek, maró váladékokkal jelentkező nátha, fázékonysággal, kimerültséggel járó láz, égető székletet okozó ételmérgezés, legyöngítő hányás, és szorongás miatt jelentkező ideges nyugtalanság homeopátiás szere. Minden tünetet feltűnő fázékonyság kísér.

BELLADONNA minden hígítása rendkívül gyorsan hat a gyulladás minden tünetére, ezért kiemelkedő szerepe van a gyógyításban. Hirtelen jelentkező láz, fülgyulladás, torokgyulladás, izomgörcsök, lüktető fájdalmak, a kísérő nyugtalanság, zavarodottság, túlérzékenység tüneteinek enyhítésére. Így ez a gyógyszer is egyszerre képes hatni a fertőzés és a viselkedési problémák jellegzetességeire is.

A homeopátiás szerek alkalmazása során ne feledkezz meg a homeopátiás fogkrémek használatáról, és a gyógyszerek megfelelő tárolásáról. Ne felejtsd tűző napon, vagy közvetlenül a mobiltelefonod mellett a fiolákat, mert az károsíthatja a gyógyszereket.CHAMOMILLA magas hígítására a fékezhetetlenül ingerlékeny gyermeknek lehet szüksége, aki nyafog, türelmetlen, dobálja a tárgyakat, fejét a falba verheti. Ha a gyermek egészséges, kedves és aranyos, de amint megbetegszik, vagy fájdalmai lesznek, elviselhetetlenné válik. Minden testváladéka savanyúvá válik, és ő maga is a savanykás és hideg italokat kedveli. Adható bélgörcs miatt, ha zöldes székletürítéssel jár, fogzás, fülfájás esetén. Sérülések esetén is adható, ha a sérülés mértéke és a vele járó fájdalom-érzékelés nem áll arányban egymással. Minden tünete enyhül, ha autóban vagy karban elringatják, cipelik.

CHOLOCYNTHIS adható közepes hígításban annak a gyermeknek, aki hirtelen hidegre, nedvesre forduló időben lesz beteg, émelyeg, hány, különösen kétes tisztaságú gyümölcs vagy bizonytalan eredetű sajt fogyasztása után, és keserű ízt panaszol a szájában. Erős hasi görcsei lehetnek, amelyek kezdetben összegörnyedve és erős nyomásra enyhülnek, később azonban csekély érintés is nagy fájdalmat vált ki. Emiatt állandóan izeg-mozog, mert a mozdulatlanság súlyosbítja a tüneteket.

FERRUM PHOSPHORICUM Az Aconitumhoz és a Belladonnához hasonlóan a gyulladások kezdeti szakaszában alkalmazható. A gyermek beteg ugyan, de a hullámzóan jelentkező általános gyengeségtől eltekintve nem találunk jellegzetes tünetet. Betegsége hideg időben, vagy erős megterhelés után alakul ki. Feltűnő, hogy rossz az étvágya, nem eszi meg a húst és a tejet, haspuffadása van, és emésztetlen ételt hány.

Gyerekkel vagyok! - avagy homeopátiás minigyógyszertár nyaraláshoz

Torokgyulladás, száraz köhögés, lassan kialakuló, nem túl magas láz, és fejfájás jelzi a gyulladásos tüneteket.

LEDUM első szer a szúrt sérülések kezelésre, a szúnyogok, méhek csípése esetén. Hatékony a mérges szömörce által okozott kiütések kezelésben. A csípések megelőzésére egész nyáron át adhatjuk közepes hígításban. De jól hat a zúzódások és a szemen látható bevérzések kezelésben, különösen akkor, ha hidegre és pihenésre javulnak a tünetek.

NUX VOMICA a túl sok fűszeres, zsíros étel elfogyasztása után jelentkező hányás és hasmenés szere. Ez a választandó készítmény, ha evés után már egy órával jelentkezik a haspuffadás, különösen akkor, ha húst, tejet, vagy hideg ételt evett. Lehet nappal híg orrfolyása, éjjel orrdugulás, allergiásnak tűnő reggeli tüsszögéssel. Különösen nagyon ingerlékeny, türelmetlen és követelőző gyermeknél hasznos.

Dr. Lengyel Boglárka

homeopata csecsemő- és gyermekgyógyász

a gyermekgyógyászat és a www.homeopatialap.hu szakértője

Elérhetőség: homeopatia.info.hu