Baba

Gyakori kérdések homeopátiás kezelésekkel kapcsolatban

Összegyűjtöttünk párat a homeopátiával kapcsolatban leggyakrabban felmerülő kérdések közül, és szakértői választ is kaptunk rájuk. Cikkünket mindenkinek ajánljuk, aki bővebb információt szeretne az ilyen kezelésekkel kapcsolatban!
2010. Június 22.
  • Vannak a homeopátiás gyógyszerek hatékonyságát bizonyító klinikai vizsgálatok?

    – Igen, nagy számban állnak rendelkezésre ilyen vizsgálatok, egyrészt a homeopátiás gyógyszergyártók, másrészt független kutatócsoportok, klinikák által lefolytatott vizsgálatok.

  • Törzskönyvezettek a homeopátiás gyógyszerek?

    – Igen, a homeopátiás gyógyszerek, mind a monokomponensű, azaz egyetlen alapanyagból készült, mind a komplex, azaz többféle homeopátiás szert tartalmazó gyógyszerek törzskönyvezettek.

  • Hogyan és mikor szedhető homeopátiás szer?

    Gyakori kérdések homeopátiás kezelésekkel kapcsolatban

    – A homeopátiás szer bármikor szedhető, tehát nincs olyan életszakasz, ami kizáró ok lehetne.

    – A gyakorlatban a homeopátiás golyócskákat nyelv alatt kell elszopogatni, és utána nem szabad 15-30 percig enni és inni. A száj legyen tiszta a szer bevétele előtt! Amikor válsághelyzet van, például sérülés, vagy magas láz, akkor értelemszerűen nem tudunk erre odafigyelni, de ez nem gond, a lényeg, hogy adjuk a szert a betegnek!

    – Egyszeri adag 5 golyócska!

    – A golyócskákat nyelv alatt kell elszopogatni, de adhatjuk úgy is, hogy üvegpohárban, pici vízben feloldjuk a golyócskákat, például: csecsemőknek, felnőtt vagy gyermek betegnél sérülés vagy nagyon intenzív tünetek esetén!

    – Fontos, hogy a homeopátiás szer szedése közben ne használjunk erős illatú és aromájú készítményeket, például mentolos, kámforos kenőcsöket, fogkrémet! És tartsuk is távol a homeopátiás gyógyszeres fiolákat is ezektől!

  • Gyermekek és csecsemők szedhetik a homeopátiás gyógyszereket?

    – Igen, csecsemők és gyermekek is szedhetik a homeopátiás szereket, minden kockázat nélkül! Fontos, hogy az esetlegesen szükséges antibiotikumos vagy más gyógyszeres kezelés mellett is adhatóak a homeopátiás szerek!

    – Üvegpohárban, pici vízben oldva adhatjuk be a csecsemőknek a kiválasztott szert!

  • Túladagolható a homeopátiás szer? Mit tegyünk, ha a gyermek véletlenül túl sok homeopátiást szed be, vagy esetleg az egész fiolát beveszi, elszopogatja?

    – A gyermeknek ilyenkor sem lesz semmi baja, hiszen a homeopátiás szert nem lehet túladagolni. A hatás alapvetően nem az elfogyasztott golyócskák számától, hanem attól függ, hogy hányszor vesszük be a szert. Mi a teendő ilyenkor? Ha a gyermek már elég nagy, akkor adjunk neki mentolos cukorkát! Ha nem, akkor adjunk neki a szokásos gyógyteából, ami általában aromás is!

  • Hozzá lehet szokni a homeopátiás szerek szedéséhez?

    – Nem, a homeopátiás szerekhez nem lehet hozzászokni, mivel a hatásuk nem egy bizonyos kémiai reakcióhoz, vagy receptor-kötődéshez kapcsolható, hanem a homeopátiás szer hatása azon alapszik, hogy viszonylag kicsi ingerrel az egész szervezetre képes hatni, mégpedig az öngyógyító mechanizmusok elindítása által.

  • Van-e mellékhatása a homeopátiás szereknek?

    – Nem, a homeopátiás szerek megfelelően alkalmazva (a hígítás és szedés betartásával) nem okoznak mellékhatásokat!

  • Adható a homeopátiás szer más gyógyszerekkel egyszerre?

    – Igen! A homeopátiás szerek nem ott fejtik ki hatásukat, ahol a hagyományos gyógyszerek, így a kölcsönhatás kockázata nélkül alkalmazhatóak heveny megbetegedések ellátására. Krónikus gyógyszerelés mellett, illetve ha a heveny helyzetre kapott a beteg pl. antibiotikumot vagy gyulladáscsökkentőt nyugodtan adhatunk homeopátiás szert is!

    – A homeopátiás szerek gyorsítják a gyógyulást és csökkentik a szövődmények kialakulásának kockázatát!