Baba

Gírosz tarka dzadzíkivel

Zsírszegény hús finoman fűszerezve, hozzá a szezon legfrissebb zöldségei salátának elkészítve. Ezt az alapot sokféleképpen variálhatod.
2011. Július 18.

Hozzávalók két személynek

40 deka (vagyis egy nagyobbacska) csirkemellfilé

egy nagy fej hagyma

két gerezd fokhagyma

egy teáskanál oregánó

egy kávéskanál pirospaprika

késhegynyi őrölt feketebors

késhegynyi római kömény

egy kávéskanál kakukkfű

jódozott só

egy evőkanál olívaolaj

egy közepes méretű kígyóuborka

néhány levél kínai kel

egy piros kaliforniai paprika

3 deci joghurt

egy evőkanál citromlé

egy hurkapálca vagy sasliknyárs

ízlés szerint egy kávéskanál csípőspaprika őrlemény

Egy gerezd péppé zúzott fokhagyma, olívaolaj, oregánó, pirospaprika, bors, római kömény, kakukkfű és fél kávéskanálnyi só felhasználásával készíts zamatos keveréket, majd forgasd bele a hüvelykujjnyi darabokra vágott csirkemellfilét. Hagyd állni legalább fél óra hosszat, de legjobb, ha a hús hét-nyolc órán keresztül áll bepácolva. A hagymát vágd négyfelé, majd szedd szét darabjaira.

Melegítsd elő a sütőt 200 fokosra, közben pedig húzd nyársra szorosan egymás után a csirkehús- és hagymadarabokat. Tedd a nyársat sütőpapírral bélelt tepsibe, majd süsd háromnegyed órán keresztül. Közben elkészülhet a saláta, a némiképp módosított dzadzíki. Mosd meg a zöldségeket. Az uborkát reszeld le nagylyukú reszelőn. A kínai kel leveleit vágd egészen vékony csíkokra, a paprika magházát emeld ki, majd szeleteld a paprikát is vékony csíkokra. Nyomj fokhagymanyomóval egy gerezd fokhagymát a joghurtba, önts bele egy evőkanál citromlevet, majd ezzel a keverékkel öntsd nyakon a zöldségeket. Úgy a legeslegfinomabb, ha a joghurtba még csípős paprikát is keversz!

Nem árt tudni a gíroszról:

Sajnos meglehetősen kalóriadús étel lehet, ha zsíros húsfélét, sok zsiradékot használunk hozzá. Ha azonban sovány húst, például baromfit választasz, és forró sütőben grillezve vagy kontaktgrillben készíted el, nem terheled magad felesleges kalóriákkal. Nem szükséges hozzá kenyeret, pitát enni, a hatalmas kupac ropogós, friss zöldség éppen eléggé laktató.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Waldorf-saláta
  • Mama gyorsétterme: Tonhalgírosz
  • Pulykás vacsorák
  • Forrás: Kismama magazin