Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Gabonás babaétkek

Szerző: W. Ungváry Renáta

2007. november 10. | Frissítve: 2015. május 30.

Forrás: Kismama magazin

Régebben a tejbegríz volt az első szilárd falat, amit az anyatej után kapott a pár hónapos csecsemő, és számos európai országban a mai napig is gabonapépekkel kezdik a hozzátáplálást.

Gabonás bébiételeket is szeretik általában a kicsik


A kása főként a vacsorára kínált ételek közt szerepel, de csak másfél éves kor körül lesz elég ügyes a baba ahhoz, hogy óriási maszatolás közepette önállóan is megegye. A Magyarországon érvényes szakmai ajánlások szerint kezdhetünk ugyan gabonafélével, de néhány korlátozást figyelembe kell vennünk a baba érdekében. E szempontok végiggondolása után nyilvánvaló, hogy a csecsemőknek adott cukros tejbegríz felett eljárt az idő!

1. Egyéves kor előtt ne készítsük a gabonaféléket tehéntejjel! Vízben beáztatva, majd lefejt anyatejjel, gyümölcspéppel keverve finom falatokat készíthetünk.
2. Teljes kiőrlésű gabonafélét csak egyéves kor után adjunk.
3. Hat hónapos korig csak anyatejet, illetve ennek hiányában az orvos által javasolt tápszert kapjon a baba!
4. Először gluténmentes gabonát (például rizst, kukoricát) kínáljunk a csecsemőnek, utána jöhet a búza, rozs, árpa és zab.
5. Szoptatott csecsemőnek egyéves kor előtt ne adjunk instant tejpépet. A por csaknem fele teljes tehéntejből áll és cukrot is tartalmaz. Egyéves kor előtt, ha csak lehetséges, az allergia veszélye miatt kerüljük a tehéntejfehérje adását. A dobozok felirata sajnos megtévesztő: többségüket (helytelenül) négy-hat hónapos kortól ajánlja a gyártó a magas tehéntejtartalom ellenére is. Kaphatóak azonban tejmentes instant gabonapelyhek is, ezeket könnyen összekeverhetjük langyos anyatejjel vagy friss gyümölcspépekkel.

Anyatejjel

7-8 hónapos kortól - A rizst kétszeres mennyiségű vízzel, fedő alatt, kis lángon, negyed óra alatt puhára pároljuk. További negyed órán át állni hagyjuk, majd aprítógépben vagy botmixerrel összeturmixoljuk a lefejt anyatejjel. A mennyiségen természetesen igény szerint változtathatunk, ez viszonylag nagy adag.

Ugyanezt a kásafélét rizslisztből is elkészíthetjük. Körülbelül két evőkanálnyi rizslisztet csomómentesen elkeverünk egy-másfél deciliter vízben, majd lassú tűzön, kevergetés közben sűrűsödésig főzzük. Végül anyatejjel vagy a lefejt tej tejszínes részével keverve tálaljuk. Az így elkészített rizskása meglehetősen íztelen. Beleturmixolhatunk egy kis banánt, almakompótot vagy később bármilyen idénygyümölcsöt.

Hét hónapos kortól friss narancslével is dúsíthatjuk, ha már rágni is tud a baba, narancsfilét keverhetünk bele. Ez úgy készül, hogy a narancsgerezdek héját lefejtjük, majd a gyümölcshúst kis darabokra szedjük szét. Ne cukrozzuk a kisgyerek ételét!

Tápszerrel

Az elkészítés módja hasonló, mint a fenti receptnél, azzal a különbséggel, hogy a tápszert főzhetjük, bár így vitaminjai károsodnak. Kiküszöbölhetjük a problémát, ha HA jelzésű instant rizspépet vásárolunk, vagy egyéves kortól tehéntej tartalmú instant gabonapehelyből készítjük a kását. Ezek főzés nélkül készíthetők.

Húsos búzadara

8 hónapos kortól, csecsemőknek és kisgyerekeknek

Hozzávalók egy-két adaghoz: egy kisebb répa, egy paradicsom, egy teáskanál étolaj, 10 dkg sovány darált hús, 1,5 dl paradicsomlé, 6 dkg kuszkusz

A répát megtisztítjuk és lereszeljük. A megmelegített étolajon kissé megpirítjuk a darált húst, majd hozzáadjuk a reszelt répát. Kis ideig együtt is pároljuk, majd felöntjük a paradicsomlével. Belekeverjük a kuszkuszt, felforraljuk, és a tűzről levéve fedő alatt öt percig állni hagyjuk. A paradicsomot egy pillanatra forró vízbe mártjuk, héját lehúzzuk, felkockázzuk, és a kész ételbe forgatjuk.

Tipp: A kuszkusz előkezelt, a nálunk megszokottnál nagyobb szemcsenagyságú búzadara. Hamar megpuhul, és könnyen emészthető. Édesen is elkészíthetjük ezt az ételt, darált hús, répa és paradicsomlé helyett körtét, körtelevet és sárgadinnyekockát használjunk

Hozzászólások

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések