Baba

GYED: kinek, mikor és hogyan kell igényelni?

Nem egyszerű utánajárni és kiszámítani, kinek, mikor, milyen feltételekkel jár gyed. Számos kismama fórumon sorjáznak a kérdések, hogy kinek, mikor, hogyan kell számolni. Összeszedtünk néhány fontos tudnivalót.
2015. Február 17.

Ki jogosult?

A jogosultságot pontosan tisztázza a jogszabály. Eszerint gyedre a biztosított, gyermeket szülő anya jogosult, abban az esetben, ha a szülést megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt. Jogosult lehet még a biztosított szülő (például apa vagy örökbefogadó szülő), ha a gyermekgondozási díj igénylését megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt.

Szintén szerepel a felsorolásban, vagyis jogosult a gyermekgondozási díjra az a csecsemőgondozási díjat/terhességi-gyermekágyi segélyt kapó szülő, akinek a biztosítási jogviszonya a csecsemőgondozási díjra/terhességi-gyermekágyi segélyre való jogosultság időtartama alatt szűnt meg – de csak azzal a feltétellel, hogy a szülést (illetve igénylést) megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt. Nem jogosult azonban gyedre a nevelőszülő vagy a helyettes szülő.

Mekkora összeg?

Gyermekvállaláskor nagyon fontos, hogy milyen fix bevétellel számolhatnak a családok az alatt az időszak alatt, míg az egyik szülő a gyermek(ek) nevelésével van elfoglalva. A gyed összege a figyelembe vehető jövedelem (ennek kiszámításáról később írunk) naptári napi átlagának 70 százaléka, de természetesen ennek is van felső határa, tehát ez a szabály azzal a kitétellel igaz, hogy a gyed maximálisan megállapítható összege havonta legfeljebb a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 százaléka lehet. Ennek értelmében a gyermekgondozási díj 2015-ös felső határa havi bruttó 147 000 forint lehet.

A klasszikus gyed mellett beszélhetünk még diplomás gyedről is. Ennek havi összege abban az esetben, ha felsőfokú alapképzésben, felsőfokú szakképzésben vagy felsőoktatási szakképzésben, illetve szakirányú továbbképzésben vesz részt a hallgató anyuka, a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér (105 ezer forint) 70 százaléka, vagyis 73 500 forint. A mesterképzésben, doktori képzésben részt vevők esetén, a garantált bérminimummal (122 ezer forint) és annak a 70 százalékával kell számolni, ami így 85 400 forint.

Hogyan, hol kell igényelni?

A gyermekgondozási díj iránti kérelmet írásban „Igénybejelentés gyermekgondozási díjra” GYED. 1. elnevezésű nyomtatványon két példányban a foglalkoztatónál kell benyújtani. Az álláskeresési támogatásban részesülők ezt a munkaügyi központnál tehetik meg, míg az egyéni vállalkozó, az őstermelő, valamint az önfoglalkoztató a székhelye, telephelye, lakóhelye szerint illetékes egészségbiztosítási pénztárnál írásban nyújthatja be a kérelmét, az “Igénybejelentés táppénz, gyermek ápolása címén igényelt táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj, baleseti táppénz igényléséhez” elnevezésű elektronikus nyomtatványon.

A gyermekgondozási díj összegéből az adó- és járulékkedvezmény figyelembevételével a személyi jövedelemadó-előleget, a biztosítottat terhelő nyugdíjjárulékot, magánnyugdíj-pénztári tag esetén a magánnyugdíj-pénztári tagdíjat is vonnak.

De ne feledkezzünk meg a családi kedvezményről sem, amelyet az„Adóelőleg-nyilatkozat 2015. évben a családi kedvezmény (és járulékkedvezmény) érvényesítéséről a kifizetőtől származó bevétel adóelőlegének megállapításához” elnevezésű nyomtatvány kell kitöltésével lehet igényelni, úgy, hogy a gyed-et folyósító szervhez nyújtjuk be ezt a nyomtatványt.

Az álláskeresési támogatásban részesülő a támogatást folyósító munkaügyi központnál nyújthatja be az ellátás iránti kérelmét.

A gyermekgondozási díjat az igénybejelentés napjától visszamenőleg legfeljebb 6 hónapra lehet kérelmezni.