Baba

Fújja szél a fákat

Legalább napi két-három órát kell a gyereknek a szabadban rohangálnia - olyan kérdés ez, amelyben kivételesen mindenki egyetért, az orvos, a pszichológus, de még a nagymamák is. De mi a helyzet akkor, ha fúj a szél?
2015. Március 02.

– Nem, nem, nem! – sikította a lányom, amikor először sétáltunk nagy szélben, és sírva kapta maga elé a kis kezeit. Persze hiába. A szél befújt az ujjai között, a kabátja résein, és lekapta a sapkát a fejéről. A sétát hát aznap rövidre fogtuk, de hiába. Estére így is furcsán csillogni kezdett a szeme, hamarabb ágyba kéredzkedett, és bár még nem volt lázas, láttam, hogy lassan csúszik a betegségbe. Azonnal tudtam, hogy ennek a szél az oka.

Fejfájás, nátha

Sok gyerek és felnőtt érzékeny a szeles időre. Nekem a fejem fájdul meg, ha sokat sétálok a szélben, a testvéremnek a szeme gyullad be a felkavarodott portól. A gyerekek többsége náthás lesz tőle – torokgyulladás, fülfájás, láz, taknyos orrocskák.

Kicsi babával még viszonylag könnyű a helyzet, ha nagy a szél, de muszáj menni, akkor elég ráteríteni a babakocsira az esőzsákot, ami viszonylagos védelmet jelent a metsző hideg ellen. De ha a gyerek már nagyobb, akkor biztosan nem akarja majd egy vastag zsákkal letakarva végigülni a sétákat, ami alatt megül a párás, fülledt levegő. A dolgokat bonyolítja, ha az a bizonyos gyerek olyan, mint az enyém, és nem tűri magán a sapkát. Persze tudom, nem a sapka hiánya betegít meg, hanem a vírusok, de azért mégis mintha a szél hozná magával a kórokat, amelyek minden szeles nap után lecsapnak a gyerekekre. Amikor először hallottam a sisakvirágból (Aconitum) készült homeopátiás szerről, amelyet kifejezetten akkor kell beadni, amikor a szél megfújja az embert, eléggé meglepődtem. Kicsit hihetetlennek tűnt, hogy azt a sok kellemetlenséget, amit a szél hoz magával, meg lehet előzni egy bogyóval, de azért csak beadtam. Hiszen láttam, hogy a gyerek nincs jól, és bár más tünete nem volt még, tudtam, hogy ha nem teszek semmit, hamarosan lesz. De tévedtem. A betegséget aznap megúsztuk. Azóta, ha szeles az idő, és kicsit nyűgösek lesznek a séta után, már veszem is elő a homeopátiás C-vitaminnak is nevezett sisakvirágot, és másnapra mintha elfújták volna a panaszokat.

Ősszel-télen ezt a szert nem is nagyon érdemes mélyre rakni, mert ez kerül elő leggyakrabban – torokgyulladás, fülfájás, hirtelen kezdődő láz, hidegrázás esetén ez az általános kezdőszer, és minél hamarabb adja az ember, annál erősebb a hatása is.

Azóta gyakran előkerül nálunk a szél, a nyár és a tél versengéséről szóló népmese, amelyből kiderül, hogy bár a szél anyagtalan, mégis ő a legerősebb. Ilyenkor persze kuncogva hozzátesszük a mi tanulságunkat – anya azért még nála is erősebb.