Baba

Főzelékek – Így készítsd el a babának!

A zöldség, akár csak a gyümölcs, fontos vitamin-, ásványianyag-forrás, keményítő- és cukortartalma energiát szolgáltat. Ezek mellett fontos szerepet játszik az élelmirost-ellátásban is.
2003. Február 11.

Főzelékek - Így készítsd el a babának!

Hat hónapos kortól a kicsi minden nap kapjon zöldséget és gyümölcsöt is (mélyzöld, sárga vagy piros színűeket egyaránt). Négy-hat hónapos korban még a nyers zöldségrostot – a reszelt sárgarépán kívül – nem képes feldolgozni az emésztőrendszere. A kipréselt zöldség leve azonban vitaminitalként már adható.

A zöldfűszerek igen jó hatásúak az emésztésre, az anyagcserére, magas vitamin- és ásványianyag-tartalmuk miatt emelik a főzelékek tápértékét. Íz- és színhatásukkal elindítják az emésztőnedvek kiválasztását, étvágygerjesztők, fokozzák az étkezés élvezetét. A zöldfűszerek a korszerű, egészséges táplálkozás fontos részét képezik

.

Alapfőzelék

A főzelékfélék bevezetését burgonyával kezdjük. A burgonya semleges ízű, könnyen emészthető, tápláló főzelékalap. A kockákra vágott krumplit annyi sós vízbe tesszük fel főni, hogy éppen csak ellepje. Zománcos edényben, lefedve, takaréklángon 10 perc alatt elkészül. Ekkor, a saját főző levét használva villával pépesítjük. A babák úgy szeretik, ha tejföl sűrűségű, és nem habos. Egy-két kanálnyival próbálkozzunk, az adagot naponta emeljük, ami szerencsés esetben 1 hét alatt 100-150 ml lehet. Ekkor a megfőtt krumplihoz 1-2 mérce babatejport vagy élőflórás kefirt keverjünk. Ha a kicsi rosszul fogadja, próbálkozzunk 2-3 szelet sárgarépa vagy egy szelet alma hozzáadásával.

Fűszeres burgonyafőzelék

Hat hónapos kortól a kicsi krumplifőzeléke készülhet fűszerekkel is. A darabolt krumplit sós vízzel, körömnyi babérlevéllel vagy csipetnyi darált köménnyel, esetleg kiskanálnyi vágott zeller zölddel, 1 evőkanálnyi reszelt vöröshagymával, 1 evőkanálnyi szárazon pirított darával, és csak a szükséges mennyiségű vízzel tesszük fel főni. Takaréklángon 15 percig főzzük. A babérlevelet kivesszük, dúsítjuk 1 mokkáskanálnyi vajjal, néhány csepp citromlével, és villával pépesítjük. A citrom helyett savanyíthatjuk 1 evőkanálnyi friss, nyers paradicsomlével is.

nyoA burgonya után a sárgarépa következik, majd idénytől függően a következő sorrend ajánlott: sütőtök, cékla, főzőtök, spenót, sóska, saláta, zöldborsó, zöldbab, brokkoli, kelbimbó, zsenge karfiol, zsenge karalábé és a szelídgesztenye.

Káposztafélét egyéves korig nem főzünk, de nyers, kipréselt káposztalé adható.

Tökfőzelék

A hámozott és kockákra vágott tököt krumplival és 1 kk. aprított póréhagymával (nem olyan szagos és csípős, mint a vöröshagyma) vagy újhagymával, pici sóval, pici édes-nemes pirospaprikával és vágott zöldkaporral puhára főzzük. Krumpli helyett sűríthetjük 1 kk. pirított búzaliszttel. Dúsítjuk 1 kk. 12 százalékos tejföllel, és pépesítjük.

Répafőzelék

Kezdetben minden főzeléket krumplival sűrítünk, majd lassan a liszteket is be lehet iktatni, de egyéves korig csak vizes habarás vagy szárazon pirított rántás formájában. (A lisztfélék pirítással ízletesebbé és könnyebben emészthetővé válnak.)

A répát megreszeljük, a krumplit feldaraboljuk, és picit sós vízben együtt puhára főzzük, majd villával vagy robotgéppel pépesítjük. Keverünk bele 1-2 mérce babatejport vagy kefirt. Ízletesebb a répafőzelék, ha rizsliszttel vagy zabpehelyliszttel sűrítjük.

Spenótfőzelék

A nagylevelű zöldfőzeléknek, salátáknak valókat alaposan, egyenként és folyóvíz alatt kell megmosni. A spenótleveleket félbehajtjuk, kivágjuk a szárát és leforrázzuk. Ezt a vizet kiöntjük. 3-4 ek. vágott spenóthoz adunk 2 ek. darabolt burgonyát, pici sót, 1 kis gerezd fokhagymát, picike szerecsendióport, és vízzel 10 percet főzzük. A fokhagymát kivesszük belőle, dúsítjuk 1 ek. kávétejszínnel és pépesítjük.

Nyolc hónapos kortól az összezúzott fokhagyma is benne maradhat, és a krumpli helyett sűríthető szárazon pirított zsemlemorzsával is.

Borsófőzelék

A baba első borsófőzeléke így készül: 2 ek. darabolt krumplit, 10 szem friss cukorborsót, pici sót, cukrot, zöld petrezselymet egy kevés vízzel, fedő alatt 15 percig főzünk.

Ezután vagy átpasszírozzuk, vagy robotgéppel pépesítjük. Néhány kanálnyi adaggal kezdjük a szoktatást. Ha szereti, dúsíthatjuk 1 ek. kávétejszínnel vagy babatejporral, és növeljük a borsó mennyiségét. A krumpli helyettesíthető krumplipehellyel, rizs- vagy zabpehelyliszttel.

IX.évf./4.sz.

Forrás: Anyák Lapja