Baba

Forró a homloka!

A kisgyerek első láza nagy riadalmat okoz a családban, pedig az esetek többségében ártalmatlan, maguktól gyógyuló betegségek kísérőjéről van szó. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, hogy már első alkalommal is nyugodtan tudjunk segíteni.
2008. Március 29.

Mitől függ, hogy mikor botlunk bele a kicsi első lázas betegségébe? A véletlenen kívül azért van néhány tényező, amely befolyásolhatja ezt. Az elsőszülöttnél rendszerint akkor kezdődik a betegeskedés és ezzel együtt a láz, amikor elkezdi a bölcsődét és az óvodát. A második-harmadik gyereknél általában igaz, hogy a közösségbe járó nagytesó hozza haza az épp aktuális fertőzést. Fertőzés, gyulladás következtében a májban olyan fehérjék termelődnek, amelyek az agyban magasabb hőfokra állítják be a hőszabályozó központot. Ennek a következménye a láz. A lázcsillapítók éppen ezt a folyamatot állítják meg, “visszakapcsoltatnak”, így csökkentik a testhőmérsékletet.

Nem kell azonnal csillapítani

A hőemelkedés, a nem túlságosan magas láz azért előnyös, mert a betegség elleni védekezőreakciók hatékonyabbá válnak, az immunsejtek működése javul, vagyis a szervezet könnyebben le tudja küzdeni a fertőzést. Ezért nem kell azonnal lázcsillapítóhoz nyúlni, amint többet mutat a lázmérő a szokásosnál. 38,5-39 fok felett viszont a testhőmérséklet további emelése már kifejezetten káros lehet.

A bőr hőmérsékletét számítva kiindulási pontnak (például hónaljban mérve) hőemelkedésnek tekintjük a 37,0 és 38,0 fok közötti értékeket. Ha ugyanekkor popsiban is megmérnénk a lázat, akkor 0,4-0,5 Celsius-fokkal magasabb értéket kapnánk. Mivel manapság már fülben, homlokon, hónaljban, popsiban és szájban is lehet lázat mérni, mindig áruljuk el a gyerekorvosnak, hol mértük az adott értéket.

Mitől lázas?

A lázas betegségek leggyakoribb oka a felső légúti hurut, fülgyulladás. Ezeket általában vírusfertőzés okozza, amely csak tüneti szerrel, vagyis láz- és fájdalomcsillapítóval, C-vitaminnal és bőséges ivással “gyógyítható”. Gyógyítás helyett ebben az esetben helyesebb volna, ha azt mondanánk: ezekkel a módszerekkel támogathatjuk a gyógyulást. A fertőzések 15-20 százalékát baktérium okozza, ekkor indokolt a speciális kezelés, vagyis az antibiotikum.

Ha látjuk a láz okát, például a vízszerű orrváladékkal járó náthát, enyhébb köhögést, akkor általában vírusos betegségről van szó, nem kell orvoshoz rohanni. A magas lázzal, hidegrázással, nátha nélküli torokgyulladással járó fertőzést viszont rendszerint sztreptokokkusz baktérium okozza, ekkor indokolt az antibiotikum-kúra.

Veszélyes fertőzésnek számít a lázzal járó hányás és hasmenés is, különösen kétéves kor előtt, a kiszáradás veszélye miatt. Azonnal vigyük orvoshoz a gyereket, ha a lázhoz tarkómerevség, fejfájás és hányás társul, mert agyhártyagyulladás állhat a háttérben. Ha a lázas kisgyereknél nincs látható oka a magas testhőmérsékletnek, és a vizsgáló orvos sem lát alsó vagy felső légúti hurutos megbetegedést, fülgyulladást, akkor vizeletvizsgálatot kell végezni, mert ebben az életkorban a láz lehet a vesemedence-gyulladás egyetlen tünete.

Láz és fájdalom

Nem árt tudni, hogy a lázcsillapítók egyben fájdalomcsillapítók is. Torokgyulladás, kínzó légcsőhurut vagy középfülgyulladás esetén erre is szükség van! Az utóbbi különösen fájdalmas lehet a középfülben felhalmozódó genny feszítő hatása miatt.

Fontos!

Az élet első három hónapjában minden láz akár komolyabb betegség jele lehet, különösen akkor, ha nincs nagyobb, közösségbe járó testvér. Ilyenkor a csecsemőt mindig sürgősen mutassuk meg a gyermekorvosnak!

Meddig lehet lázas?

A felső légúti, lázzal is járó hurutos betegség általában három-négy napig tart, utána a köhögés, nátha még elhúzódhat, de már láz nélkül. Olyan vírusos betegség is előfordul, amely akár egy-másfél hétig tartó lázzal jár. Ebben az esetben a kezelőorvos dönti el, hogy a lázcsillapításon kívül szükség van-e további gyógyszerekre. Bárányhimlőnél sokszor csak hőemelkedés jelentkezik, az viszont több napon keresztül, ritkább a magas láz.

Hogyan adagoljuk a lázcsillapítót?

Ha recept nélküli készítményről van szó, az adagolás a dobozon is olvasható. Paracetamol hatóanyagú szirupból egy alkalommal annyi millilitert adjunk, amennyi a gyermek testsúly-mérőszámának a fele (például 10 kilósnak 5 millilitert). Az adagot négyóránként lehet ismételni, de 24 óra alatt ne adjuk négynél több alkalommal. Lázcsillapító kúpnál 10 kiló alatt 0,1 grammot, 10-20 kiló között 0,2 grammot adjunk.

Lázgörcs: ijesztő, de veszélytelen

Mivel leggyakrabban a hirtelen felszökő láz váltja ki a rohamot, nehéz előre megjósolni a bajt. A gyerekek három-négy százalékát érinti. Ritkán jelentkezik kilenc hónapos kor előtt, illetve ötéves kor után. A legtöbb gyerek az első lázgörcs idején 14-18 hónapos.

Mit tehetünk?

Fektessük le a padlóra, lehetőleg az oldalára, hogy ha hányna, a hányadék kifolyjon a száján. A végtagjait ne fogjuk le, kificamíthatjuk őket, de még akár csonttörést is okozhatunk. Próbáljuk textil zsebkendőre haraptatni, hogy ne a nyelvét harapja át, de ne próbáljuk erővel szétfeszíteni a száját, mert megsérthetjük a fogait, állkapcsát.

Amíg a roham tart, a gyerek nincs eszméleténél. Utána valószínűleg azonnal mély álomba zuhan. Ne hagyjuk magára, nyugtassuk meg, amikor felébred, és csillapítsuk a lázát. Nem érdemes lázméréssel bajlódni, mivel a roham úgyis alaposan megemelte a hőmérsékletét. Adjunk neki lázcsillapító kúpot, és borogassuk a testét vizes törölközővel.

Hat jó tanács a lázcsillapításhoz

  1. Minden kanalas lázcsillapítót jól rázzunk össze, mielőtt beadjuk. Ha ezt elmulasztjuk, akkor a hatóanyag az üveg alján marad.
  2. Gyakori, hogy a szülő nem veszi figyelembe, hogy a gyerek pár hónap alatt “kinőheti” a korábban hatékony gyógyszeradagot.
  3. Nagyon fontos tudni, hogy különböző nevű készítmények ugyanazt a hatóanyagot tartalmazhatják, a paracetamolt. Ha nem figyelünk erre, és azt hisszük, más típusú gyógyszert adunk a gyereknek, akkor könnyen túladagolhatjuk a szert!
  4. Ha a gyerek popsiban mért hőmérséklete már magas, de a bőre még hűvös, akkor ne használjunk hűtőfürdőt vagy törzsborítást, hiszen a bőr hőleadása még nem fog érvényesülni, és csak a borzongást, hidegrázást fokozzuk.
  5. A hűtőfürdő nem kellemetlen, ha helyesen készítjük, vagyis testmeleg vízzel kezdjük, és fokozatosan hideg vizet hozzáadva csökkentjük 31 Celsius-fokra a fürdővíz hőmérsékletét – az egész ne tartson tovább 15 percnél. Nem ajánlatos a didergés és természetesen ha a gyermeket megviseli a folyamat, akkor ne alkalmazzuk!
  6. Csecsemőkorban korábbi ajánlások alapján illetve hagyományosan használták az állott vizes ruhával való törzs- vagy testborogatást. Ma már azonban nem ajánlják, részben a gyerekek negatív élményei, részben a megkérdőjelezhető hatékonysága miatt.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Láz
  • Mikor kell a láz miatt orvoshoz fordulni?
  • Hogyan csillapítsam a lázát?
  • Kisokos lázcsillapításhoz
  • Lázas állapot, lázcsillapítás
  • Lázcsillapítás újratöltve
  • Forrás: Kismama magazin