Baba

Fogyókúra gyerek mellett: ezen változtass!

Az anyasággal együtt járnak a gömbölyded formák, legalábbis a legtöbb nőnél. Ha fogyni szeretnél, csakis olyasmibe vágj bele, ami fenntartható, folytatható!
2011. Május 19.

Szakértő: Dudás Katalin gasztropszichológus, Bajor Zsuzsanna dietetikus www.angyalokkonyhaja.hu

Ezért hízol

Mielőtt bármilyen fogyókúrába vagy életmódváltásba kezdenél, térképezd fel az okokat, miért jutottál idáig. Dudás Katalin gasztropszichológus tapasztalatai szerint meglehetősen hasonló, hogy mi miatt híznak túl sokat a hasonló élethelyzetben, kisgyerekekkel otthon levő nők. Normális, hogy szülés után, szoptatás idején tartalékol a szervezeted. Az ősidőkben nem volt olyan egyenletes a táplálékellátás, mint manapság, ezért a magzat biztonságos kihordása, táplálása megkívánta a zsírtartalékokat.

– Ma már más a helyzet, elképesztő bőségben élünk, miközben az életmódunk jóval kímélősebb lett, már ami a fizikai aktivitásokat illeti. Másfelől viszont stresszből bőven akad a legtöbb mai anya életében: sokunkban munkál a mindenáron megfelelni akarás, a mindenhol helytállás kényszere.

A stresszcsillapítás egyik legegyszerűbb, leggyakrabban alkalmazott módszere pedig az evés. Csakhogy a legtöbben nem nyers zellerszárat rágnak, ha idegesek, hanem inkább bevágnak egy tábla csokit, noha előtte már pukkadásig jóllaktak, mondjuk, rántott hússal.

Fogyókúra gyerek mellett: ezen változtass!

Egyél minden reggelire friss gyümölcsökből készült salátát, amit citromlével locsolsz meg!

Fotó: Rátkai Éva

– A túlevés másik gyakori oka, hogy a szervezeted a túlsúly ellenére éhezik, mert értéktelen, silány élelmiszerekkel lakatod jól magad. Ha olyan ételeket eszel, amelyekben sok a vitamin, az ásványi anyag, a fehérje és az alacsony glikémiás indexű (lassan felszívódó) szénhidrát, valamint kevés, de egészséges összetételű olajat fogyasztasz, nem fog éhezni a szervezeted, kevesebb ételt fog követelni, mint addig. Ehhez azonban tartósan változtatnod kell táplálkozási szokásaidon.

– Lehetséges, hogy olyankor is eszel, amikor innod kéne. Próbálkozz azzal, hogy étkezések előtt mindig iszol, és a szoptatások idejére is odakészítesz magadnak innivalót. Ideális választás az édesítetlen gyümölcstea, a citromos víz, a százszázalékos gyümölcslé vízzel hígítva.

– Az anyák hajlamosak arra, hogy konyhamalacként minden maradékot felfaljanak. Érthető, hiszen senki sem veti szívesen a kutyák elé a főztjét, és amúgy is „csak pár falatról” van szó. De sok kicsi sokra megy!

– Nem adod meg az étkezés módját! Enni ugyanis nyugodtan, lassan, rendezett körülmények közt, az étkezésre koncentrálva kellene, úgy, hogy legyen időd alaposan megrágni az ételt. De a legtöbb anya egyúttal kiszolgáló személyzet is, ezért inkább a kapkodva evés, sokszor felugrálás jellemző. Nem csoda, ha úgy kelsz fel az asztaltól, mintha le sem ültél volna, és lényegében egész nap nassolgatsz, hogy kárpótold magad.

Nem eszel elég gyakran és nem elég rendszeresen. Pedig sokat segítene, ha nem lennél farkaséhes, és napjában ötször-hatszor is szakítanál időt a nyugodt evésre.

– Az evés ébrentartónak, szórakozásnak is remek. Márpedig a legtöbb anya krónikus alváshiánnyal küzd, és néha az is lehet, hogy kicsit unalmasan telnek napjaid. Az evés pedig feldob egy picit.

Így programozd át az agyad!

Először is, ne állj naponta mérlegre, ne számolgasd a kalóriákat! A számok nem fognak segíteni abban, hogy észrevedd, mi jó neked igazából. Ehelyett figyelj arra, hogy valóban csakis értékes táplálékot egyél. Másodszor, ügyelj arra, hogy ne pakold tele a tányérodat! Tegyél bele feleannyit, mint szoktál, és ha megetted, ne vegyél rögtön újra. Ha vársz tíz-húsz percet, meglátod, hogy sokkal kevesebbtől is jóllaksz, hiszen ennyi idő kell a vércukorértéked emelkedéséhez.

Fogyókúra gyerek mellett: ezen változtass!

Gondolj arra, hogy megérdemled a minőséget! Testednek, amely kisbabának adott életet, és táplálja is, valódi táplálékokra, nem szénsavas, cukros üdítőkre, csokira, sütire, csipszre, nem zsíros, nehéz ételekre van szüksége. Hanem sok zöldségre, gyümölcsre, teljes kiőrlésű gabonára, természetes, natúr ételekre, amelyek nem tartalmaznak adalékanyagokat, ízfokozót, aromákat, édesítőszereket, cukrot, túladagolt sót.

Ha tényleg fogyni akarsz, arra is rá kell jönnöd, milyen előnyeid származtak a túlsúlyodból. A háj néha pajzsként működik a külvilág támadásai és érdeklődése ellen, és az is előfordulhat, hogy felmentést ad az éppen kevésbé kívánt szex alól.

Így tervezz!

Készíts előre heti étrendet a családnak és magadnak.

Ha tudod, hogy vannak a napnak, hétnek kritikus időszakai, amikor újra és újra a túlevés, nassolás csapdájába esel, próbáld megelőzni ezeket. Találj magadnak egészséges alternatívákat! Nassolni, rágcsálni például ilyeneket is lehet: nyers sárgarépa, zeller, karalábé, halványító zeller, édeskömény, koktélparadicsom, uborka, sütőtök. Legfeljebb egy maréknyi jöhet a következőkből is: kölesgolyó, cukrozatlan aszalt gyümölcs, mandula, dió, almaszirom, egy-két puffasztottgabona-szelet.

Ezekből mindig tarts otthon bőségesen, de arra azért figyelj, hogy ne egyél állandóan. Tarts szüneteket! Iktass be olyan tevékenységeket, amelyek lekötnek, megmozgatnak. Tervezd úgy a napodat, hogy ne légy állandó kísértésnek kitéve.

Az evés ne legyen program, szórakozás. Javasolj helyette mást a családodnak: kirándulást, állatkertet, táncot, közös sportolást. Ez kicsi gyerekekkel sem lehetetlen. A családi szülinapozások nagy evései helyett könnyű piknikkel is meglephetitek egymást.

Szívesen segítünk itt a babaszobán, ha hasonló módszerrel szeretnél fogyni! Regisztrálj. Megtervezzük előre a heti étrendet, és hírlevélben küldjük mindazokat a hasznos információkat, amelyeknek hasznát veheted a fogyás, életmódváltás során.Ezek is hasznosak lesznek:

  • Fogyás tornával és turmixokkal
  • Kalóriatáblázattal fogyott le
  • Többet fogy, aki gyakran jár orvoshoz
  • Hogyan tartsuk meg súlyunkat? Megtalálták az ideális diétát?
  • Forrás: Kismama magazin