Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Finom, egészéges és még szépít is

2016. május 6. | Frissítve: 2017. június 16.

Forrás: babaszoba.hu

Magas a C-vitamin tartalma, karcsúsít, ráadásul finom is: ki ne szeretné az epret?

Az eper nemcsak finom, de nagyon egészséges is

Sokan nem gondolnák, de az eper, ez a piros, édes gyümölcs nem csupán az ízlelőbimbóinkat kényezteti, de még egy sor fantasztikus élettani hatással is rendelkezik. Az egyik legjobb tulajdonsága kétségtelenül az, hogy az édessége ellenére lelkiismeret-furdalás nélkül élvezhetjük, hiszen minél többet fogyasztunk belőle, annál karcsúbbak leszünk. A benne lévő mangán ugyanis segíti a zsírégetésért felelős enzimek, ezenkívül az anyagcserét serkentő pajzsmirigyhormonok termelődését, a kálium és asparagin nevű fehérje-építő kocka pedig vízhajtó hatású.
Ha természetes C-vitamin forrásra gondolunk, először általában a narancs vagy a citrom jut az eszünkbe, holott ebből a vitaminból az eperben is bőven találni,10 dkg eperben ugyanis 50 mg C-vitamin van, és így segít abban, hogy a vér folyékony maradjon, a bioaspirin tartalma pedig csökkenti a gyulladást és fékezi a fájdalmat, ezen kívül segít leküzdeni a fejfájást és a migrént. A C-vitamin tartalma ezen kívül erősíti a hajszálereket és a sejtfalat. Ha pedig ez még nem lenne elég, akkor segíti a bőr petyhüdését megakadályozó kollagén termelését is.
Az eper kálium és magnézium tartalmán kívül az E- és C-vitaminja csökkenti a koleszterinszintet és a túl magas vérnyomást, megelőzi a trombózist és a vérerek beszűkülését, így az infarktust is.
A cink és a C-vitamin páros a vírusok és a baktériumok elleni küzdelemben segíti az immunrendszert. A cink már azért sem elhanyagolandó, mert ez az immunrendszerünk egyik alappillére, nélkülözhetetlen a test számára, közvetlenül hat a különféle immunsejtekre és aktívan részt vesz a baba természetes védekezőképességének megfelelő fejlődésében.
Az eper vastartalma segíti a vér oxigén szállítását, folsav tartalma segíti a vérképződést, és a boldogsághormonokat is.

Egyet a mamának, egyet a babának

Epret a szakemberek inkább 18 hónapos kortól ajánlanak, az apró magvas, nehezen tisztítható gyümölcsöt (mint amilyen például a málna is), ne adjuk ennél korábban a kisbabánknak. Az eper ráadásul hisztamin felszabadulást is kiválthat, ezért ha lehet, inkább várjunk vele, mielőtt a gyermekünket megkínálnánk vele, és legyünk óvatosak az első alkalommal!
Készítenél valami epres finomságot? Íme egy mennyei, könnyen elkészíthető ricottás eperdesszert!

Hozzászólások

Babakötvénnyel gyermekeink jövője kényelmesen előfinanszírozható

Amikor fiatalon családalapításra gondolunk, vagy először kerül szóba párunkkal a gyerekvállalás, ritkán jut eszünkbe, hogy a gyerekek milyen gyorsan felnőnek.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések