Baba

Ezért olyan fontos, hogy jól aludjon a baba

Meglepő, hogy milyen rossz hatással van a baba ébrenléttel töltött óráira, ha rosszul és keveset alszik.
2016. Október 19.

Ezért olyan fontos, hogy jól aludjon a baba

Közhely, de igaz, hogy egy újszülöttel járó felfordulásra semmi sem készíthet fel. Ez az aprócska teremtés, bár alig hosszabb egy felnőtt alkarjánál, mindent megváltoztat, attól kezdve, hogy mikor lehet enni vagy elhagyni a házat, egészen addig, hogy ki mikor alhat. Fontos megérteni az alvás fontosságát mindenki életében, illetve át kell gondolni azokat az eldöntendő kérdéseket, amelyek a legnagyobb hatással vannak a család egészségére és a jó alvásra.

Miért fontos az alvás?

Abban az időszakban, amíg a kisgyermek még nem alussza át az éjszakát, minden szülő számára elsődleges kérdés az alváshiány hatása. A test az ébren töltött időszakok alatt is képes pihenni, az alvás azonban számos ok miatt az élet egyik legelemibb összetevője.

Miért alszunk?

Az alvásra azért van szükség, hogy nappal a megfelelő energiaszinten tevékenykedhessünk. Bárki számtalan hatósági figyelmeztetéssel találkozhatott már a fáradtan való vezetés veszélyeiről… Az alvás megtisztítja az elmét az új nap kezdetére, hatására éberebbek, tevékenyebbek és kreatívabbak leszünk. Kisgyermekes családban az alvás növeli a szülők figyelmét és felelősségérzetét a gyermek iránt, és segít, hogy a legjobban kielégíthessék az igényeit.

A kisbaba számára az alvás nagyban segíti a tanulási folyamatokat, és növeli a koordinációs készséget az éber időszakban, így csökkentve annak az esélyét, hogy a felfedezés során megüsse magát. Kutatások is kimutatták, hogy azoknál a gyermekeknél, akik napi 10 óránál kevesebbet alszanak, nagyobb a sérülés esélye.

A tanulás legfontosabb fázisa alvás közben következik be. Az agy ilyenkor gyűjti össze a nap eseményeit, emlékeket képez és elraktározza őket későbbi felhasználásra. Ez ugyanúgy vonatkozik arra, amit egy felnőtt a munkája során vagy egy könyvből tanul, mint arra, amit egy újszülött tapasztal csupán azáltal, hogy körülnéz, és felfogja mindazokat a látványokat, szagokat, hangokat és ezekkel járó érzéseket, amiket ez a földi lét jelent.

Az alvás megértése

Minden élőlény alszik, még a növények is. Tudósok és filozófusok évszázadok óta kutatják, hogy miért is alszunk. A válasz az, hogy az alvás elengedhetetlen a növekedéshez, a regenerációhoz és a tapasztalatok összegzéséhez.

Az alvás időt ad a testnek a zavaratlan regenerálódásra. Ha az ember megfázással küzd vagy izomláza van, esetleg csecsemő és növekednie kell, a napközben talpon maradásra használt energia éjjel a betegség leküzdésére, a sérülés gyógyítására vagy a növekedésre fordítódik.

Alszik a szülő, alszik a gyerek

Akár fiatal, akár öreg valaki, a sötétség leszálltával az agyban elhelyezkedő tobozmirigy szabadon engedi a melatonin nevű hormont, amely figyelmezteti a testet, hogy közeleg az éjszaka, ideje aludni. Az agy fogadja ezt az üzenetet, és az alvást előidéző folyamatok sorozatát generálja. Ezzel egy időben a testhőmérséklet lecsökken, az ember álomba merül.

Ekkor, az álom és ébrenlét határán jön el az a pont, ahol a szülő és a gyermek más-más alvásmintákat kezd követni. Egy egészséges felnőttnek egy éjszaka egyetlen, négy vagy öt, egyenként körülbelül 90 perces alvási ciklusra tagolódó alvásperiódusa van. Egy-egy ciklus további szakaszokra – szendergésre, felületes és mély alvásra, illetve álomalvásra – tagolódik.

A ciklusok között általában fel is ébredünk, ezt azonban aligha vesszük észre. A csecsemők alvásciklusa sokkal rövidebb, mindössze 45 perc vagy maximum egy óra, és csak mélyalvási és álmodó szakaszokra tagolódik. Ez a minta azonban folyamatosan változik a növekedés során. A felnőttekhez hasonlóan a csecsemő is felébred a ciklusok között, ő azonban sokkal könnyebben észreveszi, hogy ébren van, és nehezebben alszik vissza.

A felnőtteknél bizonyos testfunkciók, például a vizeletelválasztás és az emésztés jelentősen lecsökkennek, a babák számára ezek azonban annyira fontos létszükségletek, hogy semmi, még a saját vagy a szüleik álma sem állhat az útjukba: nem csoda, hogy a kisbabákat az első hónapokban éjszaka is rendszeresen etetni kell.

Forrás: Judy Barratt – Hogyan altassunk kisbabát?

Ez is érdekelhet: