Baba

Ezek a legdurvább hamis hírek a koronavírusról

Sok tévhit kering a koronavírus megelőzésével, kezelésével kapcsolatban. Ezek a fake news körébe tartozó hamis hírek veszélyesek, alááshatják az emberek bizalmát.
2020. Február 04.
Sok álinformáció terjed a koronavírusról (fotó: iStock)

Bizonyos hírek annyira valóságosnak, hihetőnek tűnnek, hogy pontosan ettől alakulhat ki hamis biztonságérzet, ami akár éppen abban az irányba vezethet, hogy még több ember fertőződik meg. Éppen ezért mielőtt megnyomjuk a megosztás gombot, gondoljuk át, hogy valóban hihető-e az információ, biztonságos, hiteles-e az oldal, hírportál, ahol olvastuk az információt.

A smartparenting.com összeszedte a legdurvább hamis híreket a koronavírusról.

Sós vizes gargalizálás segít a megelőzésben

Természetesen nem akadályozza meg a koronavírussal való fertőzést. A hír terjesztői szerint a só megöli a szájban a vírusokat. Ez nem igaz. A koronavírus egy légzőszervi betegség, amely felső légutakat támadja és tüdőgyulladást okozhat. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a sóoldat nem segíti a betegség elleni védelmet.

Az oregánó illóolaja megvéd a koronavírustól

Nem igaz. Az oregánó illóolaja antivirális szer, de nem hatásos a koronavírus ellen.

Két nap alatt épült fel a kórház Vuhanban

A Facebookon publikált kép és szöveg szerint Kína két nap alatt kórházat épített a koronavírussal fertőzött betegek kezelésére. Ez sem igaz. A kórházi komplexum képe egy évvel ezelőtti stock fotó. Amikor az Agence France-Presse (AFP) meglátogatta a helyszínt, megállapította, hogy a kórház még építés alatt áll.

A koronavírus kormányzati kísérlet

Ez az összeesküvés-elmélet azt állítja, hogy az új koronavírust az Egyesült Államok Betegségvédelmi és Megelőzési Központja (CDC) hozta létre. Az elmélet nem magyarázza meg, hogy a vírus miért terjedt el éppen Kínában. Az állítás természetesen nem igaz.

A vuhani orvosok szerint a koronavírus milliókat öl meg

Kínában egyetlen orvos sem készített ilyen előrejelzést. Hiába is terjed a neten, senki nem bocsátkozott jóslatokba.

A vuhani piacról készült videó bemutatja a vírus eredetét

A Facebookon terjesztő videó egy vuhani piacot mutat, ahonnan állítólag az új koronavírus származik. A videóban különféle vadon élő és egzotikus állatokat, például patkányokat, denevéreket és kígyókat árulnak. A videót nem Kínában készítették, hanem az AFP felvételei az Indonézia Észak-Sulawesi tartományának Langowan piacáról.

Kapcsolódó cikkeink: