Baba

Enyhítsük a hasfájást!

Lássuk, mit tanácsol a gyermekgyógyász és a szoptatási tanácsadó: ringatást, melegítést, testközelséget, szoptatást vagy éppen csodaszereket!
2011. Január 08.

A gyermekorvos gyógyító tippjei

Ha igazán őszintén kellene válaszolnom arra, hogy melyik módszer a leghatékonyabb a csecsemőkori kólika kezelésében, azt mondanám, hogy az idő! – mondja Dr. Veres Gábor gyermekgyógyász, gasztroenterológus. Az alább részletezett módszerek, gyógyszerek bizonyos esetekben segítenek, de nehéz megállapítani, hogy egy kólikás, három hónapos gyerek hasfájása az adott szertől szűnt-e meg, vagy magától is elmúlt volna.

Enyhítsük a hasfájást!

Egyik legfontosabb feladatomnak a szülők megnyugtatását érzem. Hangsúlyozom, hogy a kólika nem betegség, és bár a sok sírás megkeserítheti az életüket, csupán átmeneti problémáról van szó. A túlzott szülői aggodalom, érzékenység is számottevően befolyásolhatja, hogyan élik meg a szülők azt, ami kisbabájukkal történik. Nem véletlen, hogy a csecsemőkori kólika az idősebb, magasabb iskolai végzettségű és először szülő édesanyák gyerekeinél a leggyakoribb. Számtalanszor szembesülök azzal, hogy sok anya szülői kudarcként éli meg a sok sírást, és magát vagy valamilyen külső körülményt hibáztat ezért.

Masszázs: jótékony hatású a baba hasának olajos vagy hidratáló krémes masszírozása egy kis tornáztatással ötvözve.

Melegítés: a vasalással felmelegített pelenkát vagy cseresznyemag-zsákot a gyerek hasára helyezzük. A meleg elernyeszti a hasfali izomzatot és a beleket is.

– Az édes ánizs-édeskömény gyógytea a különböző felmérésék szerint csökkentette a hasfájás gyakoriságát.

– Külön kérdés a gyógyhatású készítmények, gyógyszerek csoportja. Így a patikákban kapható a Gripe water és a Babynos (recept nélkül), valamint a simaizomgörcs-oldót és nyugtatót tartalmazó kúp vagy szirup (gyermekorvos írja fel receptre). Az Infachol, az Espumisan és a Sab simplex a gázképződést csökkentik, értelemszerűen akkor lehetnek hatékonyak, ha a hasfájást a bélgázok okozzák. Ezt is gondos orvosi vizsgálat döntheti el, ezért sem helyes, ha a szülő betér a patikába, és hallomás alapján hasznosnak vélt szereket vásárol találomra. Ráadásul mindhárom szer azonos hatóanyagú, így teljesen felesleges váltogatni vagy egyszerre adni őket. A gyógyszerek hatékonyságáról egyébként is megoszlik az orvosok véleménye.

A szoptatási tanácsadó gyógyító tippjei

Enyhítsük a hasfájást!

Hordozókendő

Ha már az újabb szoptatás sem segít, csak sír és sír a baba, tegyük hordozókendőbe. Fontos, hogy jó szorosan kössük meg, és a baba ne mozduljon el, ha lehajolunk vele. Járkáljunk egy kicsit, amíg elalszik, vagy megnyugszik. Segíthet ebben egy monoton mondóka dünnyögése is. A szülő testmelege, a szoros tartás jót tesz a hasfájós babának, és ha mégis a bent rekedt böfi vagy puki volt a bűnös, így játszi könnyedséggel távozni tud.

Túl sok levegőt nyel?

A közhiedelemmel ellentétben nem szopás közben nyeli a levegőt a baba, hanem előtte, amikor sír. Éppen ezért nem célszerű megvárni, amíg sír az éhségtől, hanem már az első jelekre etessük meg. Böfiztetni nem kötelező, és nem is jelent biztosítékot arra, hogy nem fog fájni a baba hasa. Attól viszont biztosan felébred, és sírni is fog, ha a szopás közben békésen elszundító babát felvesszük, és például a hátát ütögetjük vagy mérlegre tesszük. Ha alszik, annál jobb, ne piszkáljuk feleslegesen!

Túl sokat eszik?

Furcsa, hogy hasfájós babák édesanyját inkább lebeszélik a gyakori szoptatásról, s azzal hitegetik, hogy majd kevesebb gond lesz, ha csak három-négy óránként kap a pici. A tapasztalataim épp az ellenkezőjét mutatják! Miért is volna jó, ha az érzékeny baba pici gyomrát dugig megtöltenénk? Márpedig a ritkán etetett baba mindig jól telerakja a pocakját, és nagyokat bukik is utána! Mennyivel jobb a helyzet, ha ezt a kérdést lazábban kezeljük, és bizonyos időszakokban, például este, akár óránként is mellre tesszük a babát.

Egy vagy két mellből?

Enyhítsük a hasfájást!

Mivel elképzelhető, hogy a hasfájást a mellek túl gyors váltogatása okozza, és így sok laktózban dús első tejet szopik a baba, érdemes három órán belül mindig ugyanarra a mellre visszatenni, illetve csak akkor átrakni a második mellre, ha az elsőt már alaposan kiürítette – mondja W. Ungváry Renáta IBCLC szoptatási szaktanácsadó.

Változás

Ha a baba és a mama is teljesen kikészült már a sírástól, ideje változtatni: ha a szobában voltunk, lépjünk ki a hűvös éjszakába, ha sötétben voltunk, menjünk át a világos nappaliba. Ha eddig csak a sírás volt a zene, kapcsoljunk be valami mást. A bálnák hangjától például minden baba megdöbben egy picit.

Ezek is érdekelhetnek:

Hasfájás hónapok óta

Így enyhítsd a hasfájást

Hasfájásra ítélve?

Forrás: Kismama magazin