Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Énekelj már az első naptól!

2015. február 13. | Frissítve: 2015. október 28.

Forrás: Kismama magazin

A gyerekdalok fejlesztik a csecsemő ritmusérzékét, hangképzését, hallását és beszédfejlődését. A szűkebb hangkészlet (pentatónia), a gyakori ismétlődés révén a baba hamar megjegyzi az ismerős dallamot és szöveget.

A taps, a tánc, az ének nagyban hozzájárul a két agyféltekét összekötő idegpályák fejlődéséhez és éréséhez. Az első napoktól kezdve énekeljünk a babának. Mindig ugyanazokkal a dalokkal kísérjünk egyes tevékenységeket.

Énekelj neki az első naptól kezdve!

Hangulatukban, tartalmukban odaillő énekeket válasszunk, például fürdéshez, pelenkázáshoz mókásat, de megnyugtatóbbat, ha már elege van, csendeset, lassút az alváshoz, vigasztaláshoz. Az érzékeny babák nagyon szeretik a kétnegyedes ütemű dalokat, különösen, ha ebben a ritmusban sétálunk velük fel-alá, mert ez az anya szívhangjára emlékezteti őket

Amikor a baba éber, jóllakott, fogékony a "mutogatós" dalokra. Az éneket kézmozdulatokkal kísérjük. Három hónapos korban tágra nyílt szemmel figyel, hat hónapos korban már el akarja kapni kezünket, kilenc hónaposan ő is igyekszik utánunk csinálni.

Tapasztaljuk ki, mit szeret nyűgös időszakokban: a megnyugtató, lassú, véget nem érően ismétlődő, monoton dalokat vagy a tréfás, térden zötyögtetőseket.
Ha nem emlékszünk saját óvodáskori, kisiskoláskori kedvenceinkre, merítsünk ötletet Forrai Katalin Ének a bölcsődében vagy Ének az óvodában című könyvéből. A legkisebbeknek szánt zenebölcsi-foglalkozásokon is sokat tanulhatunk.

Hozzászólások

Segítség, beteg a gyerek! (X)

Nincs olyan kisgyerekes család, ahol a téli hónapokban ne ütné fel a fejét a nátha vagy az influenza réme. Míg az influenza ellen védőoltással védekezhetünk, a nátha tüneteit csak enyhíteni tudjuk.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések