Baba

Emelt családi pótlék: kinek jár?

Magasabb összegű családi pótlékot (nevelési ellátást) több esetben is lehet igényelni. Lássuk melyek ezek.
2016. Május 26.

Emelt családi pótlék: kinek jár?

Kik igényelhetik, kiknek jár?

Az emelt szintű családi pótlékot ugyanazok igényelhetik meg, mint a standard családi pótlékot: azaz a szülő, a nevelőszülő, a szülő házastársa, a gyám, az örökbefogadó szülő, a hivatásos nevelőszülő, az a személy, akinél ideiglenes hatállyal került elhelyezésre a gyermek, a gyámügyi törvény alapján, a személy, aki már elindította az örökbefogadási eljárást, a gyermekotthon vezetője, és a szociális intézmény vezetője.

Emelt szintű családi pótlékot a tartósan beteg, vagy súlyos fogyatékkal élő, illetve 1500 gramm súly alatt született újszülött után igényelhetnek. Az emelt szintű családi pótlék az alap családi pótlékhoz hasonlóan a gyermek születésétől lehet igénybe venni.

Az ellátás összege:

tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő család esetén 23.300 Ft

tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket egyedülállóként nevelő személy esetében 25.900 Ft

18. életévét betöltött tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos személy esetén 20.300 Ft.

A tartósan beteg, illetőleg súlyosan fogyatékos gyermek után magasabb összegű családi pótlékot folyósítanak a betegség fennállásig, illetőleg a gyermek 18. életévének betöltéséig.

A 18 évesnél idősebb személy abban az esetben jogosult a magasabb összegű családi pótlékra, ha a tizennyolcadik életévének a betöltése előtt munkaképességét legalább 67%-ban elvesztette, legalább 50%-os mértékű egészségkárosodást szenvedett, vagy akinek egészségi állapota a rehabilitációs hatóság minősítése alapján a tizennyolcadik életévének a betöltése előtt sem haladja meg az 50%-os mértéket, és ez az állapot legalább egy éve tart, vagy előreláthatólag legalább egy évig fennáll.

Tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos az a 18 évesnél fiatalabb gyermek, aki az 5/2003. (II.19.) ESZCSM rendeletben meghatározott betegsége, illetve fogyatékossága miatt állandó vagy fokozott felügyeletre, gondozásra szorul.

A betegségek között találjuk pl. a sokakat érintő asztmát, illetve egyes ételallergiákat is. A gyermek kezelése során a házi gyermekorvos illetve a gyermeket ellátó szakorvos hívja fel a szülő figyelmét a magasabb összegű családi pótlék igénylésének lehetőségére.

Kik állapítják meg, hogy jogos-e az emelt családi pótlék?

A tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek esetében a magasabb összegű családi pótlék iránti kérelemhez csatolni kell a betegségekről és fogyatékosságokról szóló igazolást.

Az igazolást gyermekklinika, gyermek-szakkórház, kórházi gyermekosztály, szakambulancia, szakrendelés vagy szakgondozó intézmény szakorvosa adja ki.

A tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermekre tekintettel vagy személy részére járó magasabb összegű családi pótlék annak a hónapnak a végéig jár, ameddig a betegség, súlyos fogyatékosság fennállását a külön jogszabályban előírtak szerint igazolták.

Ha a tartósan beteg, súlyosan fogyatékos gyermek után – állapotának javulása miatt – a magasabb összegű családi pótlék már nem jár, a jogosultság megszűnését követő hónaptól családi pótlékot új összeggel fogják folyósítani.

Ha a gyermek után magasabb összegű családi pótlékot folyósítanak, a gyermek jogosult utazási kedvezményre, közgyógyellátásra, étkezési térítési díjkedvezményre, valamint ingyenes tankönyvre.

Kapcsolódó cikkeink: