Baba

Első utunk haza

A babák többsége már az első útját autóval teszi meg - a szülészetről az otthonába. Készülj fel, ne a kórházban szembesülj azzal, hogy ez nem is olyan egyszerű.
2012. November 13.

Elvész a gyerek ebben a nagy ülésben!

Az apa zavartan áll maroknyi gyerekével a kórház folyosóján, jobbra-balra néz. Vajon mi történik, ha ezt a pici gombócot beleteszi ebbe a hatalmas kagylóba? (Mondjuk eddig nem tűnt ilyen nagynak…) Első tanácsunk, hogy ne hátráljon meg. Tegye bele a babát, és húzza feszesre a biztonsági övet. Többnyire az ülés alján, középen találja meg az övszabályozó fület. A legkisebbek számára ülésszűkítő betétet is használhatunk, ez megakadályozza, hogy a baba feje ide-oda guruljon. Csak olyan betétet használjatok, amelyik az adott üléshez készült!

Fektetve is autózhatunk?

A fent leírt zavart nézelődés közben bizonyára átfut a friss apa fején, hogy jobb lenne ezt a falat gyereket inkább valahogy fekve szállítani, hogy ne kelljen így összepöndörödnie. Ha nagyon ragaszkodtok hozzá: lehet. Léteznek olyan speciális, belső biztonsági övvel ellátott mózeskosarak, amelyeket a magyar KRESZ is elfogad. Ezeket a hátsó ülésen kell az autó saját biztonsági övével rögzíteni. Lényeg, hogy az eszköz feleljen meg az ECE R44 vagy az I-size szabványnak. Mindemellett szeretnénk mindenkit megnyugtatni, hogy a kisbabák nagyon is szeretnek összegömbölyödni, semmiféle károsodás nem éri az újszülöttet, ha jól körbetámasztva üldögél az autósülésben.

Az I-size a gyerekülésekre vonatkozó új európai szabályozás 2013-ban lépett életbe és a jelenleg is érvényben lévő R44 normával párhuzamosan, a következő tíz évben fokozatosan kerül alkalmazásra. Azaz nem kell lecserélni a meglevő üléseket.

Az I-size (vagy más néven R129-es)szabvány újdonsága, hogy a gyerekülések nem súly szerint, hanem a gyermek magassága szerint kerülnek csoportosításra, és ezt egyértelműen fel kell tüntetni az autósüléseken.

Az I-size másik új előírása, hogy a gyerekeket 15 hónapos korig a menetiránynak háttal kell bekötni. Az R44-es szabványnál ez a határ 9 kg amit időnként már fél éves korban elérhet egy kisbaba. Továbbá az I-size egy oldalirányú dinamikus ütközési tesztet is megkövetel a gyerekülés gyártóktól, így az I-size minősítéssel ellátott gyereküléseknél biztosak lehetünk, hogy oldalirányú ütközés esetén is megfelelő védelmet nyújtanak.

Az új szabvány főbb változásai:

  • A kisbabákat 15 hónapos korig a menetiránynak háttal kell szállítani. Ezáltal elkerülendő , hogy a szülők túl hamar menetiránynak egyezően fordítsák a gyermeket, az új I-size gyerekülések mérete is ehhez igazodik.
  • Az Isofix rendszer használata a gyerekülések esetén: ez a rögzítési mód minimálisra csökkenti a helytelen rögzítések esélyét.
  • A gyerekülések oldalirányú ütközéstesztje kötelező lesz, így az új I-size autósülések biztonságosabbak oldalirányú ütközések esetén.
  • A gyermek magasságához igazodó besorolással a szülőknek könnyebb lesz kiválasztaniuk a megfelelő méretű gyerekülést.
  • Az új autók és az új autósülések kölcsönös kompatibilitásának megkövetelése.
  • Hogy teszem be majd a babát bundazsákban?

    Autósülésben csak olyan zsákot használhattok, amelyen eleve kialakították a biztonsági öv átfutásának helyét. Ha hideg van, és még olyan pindurka a baba, hogy belesüppedne az overallba, inkább adjatok rá vékonyabb meleg ruhát, és a már bekötött babára kerüljön takaró, amit körben begyűrögethetsz alá.

    Eléri az autó ülését, amihez rögzítettük!

    Így megnőtt? Lassan el kell gondolkodnotok azon, hogy hátra ültessétek, menetirányba. De nem kell kapkodni! Ha nincs még hátraszerelhető ülésetek, egyszerűen úgy ültesd be a babát, hogy felhúzva behajlítod a lábát. Mivel a lába könnyen hajlik, szinte soha nem történik lábsérülés az így bekötött babával.