Baba

Életmentő csésze a szopni nem tudó babáknak

Mindannyian tudjuk, mennyire fontos és hasznos az anyatej a csecsemők számára. De mi van azzal, aki nem tud szoptatni?
2016. Június 13.

Az újszülöttek, a csecsemők számára nincsen tökéletesebb táplálék az anyatejnél. Nem csupán rengeteg fontos és nélkülözhetetlen tápanyag van benne, az immunrendszerüket is sokkal ellenállóbbá teszi, így számtalan betegség megelőzéséért is felel.

Azonban, ha az egész világot érintő statisztikát nézzük, csak a kisbabák 40 százalékát szoptatják legalább hat hónapos korukig (ez a WHO jelenleg is érvényben lévő ajánlása, miszerint a babákat féléves korukig anyatejjel kell táplálni). De hogy ennek mi is az oka? A szegényebb régiókban például több kisbaba is nyúlszájjal születik, ami miatt nem tud szopni (Magyarországon ennek az előfordulási valószínűsége úgy 1-2 ezrelék).

A fejlődő országokban a szülők szinte minden, számukra elérhető eszközt bevetnek, hogy anyatejhez tudják juttatni a picit: csészékből, kanalakból, de akár a kezükből is beleöntik az anyatejet a gyermek szájába. Ez a megoldás persze sok szempontból nem ideális, akár még fulladást is okozhatunk így a babának.

Dr. Michael Cunnigham, seattle-i orvos ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott az upworthy.com-nak, hogy borzalmas volt látni, hogy néhány újszülött bele is halt abba, hogy nem tudták őt etetni. Azt mindenki tudta, hogy kell lennie egy eszköznek, amivel egyszerűen meg lehet oldani a problémát, de sokáig nem jöttek rá, mi is lehet az.

Életmentő csésze a szopni nem tudó babáknak

Így született meg egy speciális csésze, ami a dr. Cunnigham és más szakemberek által létrehozott nonprofit szervezetnek, a PATH-nak köszönhető. A PATH most azon dolgozik, hogy ezt a különleges eszközt szinte jelképes összegért, darabonként 1 dollárért Afrika összes kórházába el lehessen juttatni.

A végső cél persze az, hogy világszerte mindenki könnyen és egyszerűen hozzájuthasson ezekhez a csészékhez, akinek szüksége van rá. A szervezet ezt szem előtt tartva kutatja a legjobb módját, hogy a speciális pohárkákat tömegesen tudják előállítani úgy, hogy a fogyasztói költségeket alacsonyan tartják, de a magas minőséget megőrzik.