Baba

Életkezdési támogatás: kinek, mikor, hogyan, milyen feltételekkel?

A baba születése után úgynevezett születési támogatást (avagy életkezdési támogatást) igényelhetünk az önkormányzattól. Ez az egyszeri támogatás településenként eltérő összeg, és nem jár alanyi jogon mindenkinek.
2015. Április 08.

A baba születése utána a lakóhelyünk szerint illetékes önkormányzathoz fordulva születési, vagy másik nevén életkezdési támogatást kérhetünk – abban az esetben, ha az adott településen van erre keret, tehát nem minden önkormányzat ad születési támogatást.

Amennyiben olyan településen élünk, ahol van születési (szülési) támogatás, akkor egy kérelmet kell benyújtanunk, de azt is fontos tudni, hogy ennek alapján nem automatikusan jár a támogatás, hanem annak odaítéléséről a kérelem és a csatolt dokumentumok alapján döntenek.

A kérelemhez, amelyet általában az önkormányzatok honlapjáról is letölthető már, több dokumentumot is csatolni kell, de érdemes az önkormányzatnál érdeklődni, hogy az adott településen, kerületben mit kérnek pontosan.

A benyújtandó dokumentumok között lehet a gyermek anyakönyvi kivonatának másolata, a gyermek és a szülő lakcímkártyájának másolata, a kérelmező személyigazolványának, TAJ-kártyájának másolata, de van olyan hely is, ahol a formanyomtatvány mellé csak az anyakönyvi kivonatának másolatát és a gyermek nevére nyitott Start-számla szerződés másolatát kérik (utóbbira utalják az összeget). Olyan önkormányzatok is vannak, ahol többek között jövedelemigazolást, családi pótlék folyósításáról szóló igazolást is kérnek.

Az igényléshez az is szükséges, hogy a szülők valamelyike az adott településen, kerületben éljen életvitelszerűen legalább az önkormányzat által meghatározott ideig (ez többnyire egy vagy két év) a gyermek születését megelőzően. Vannak olyan önkormányzatok, amelyek egyéb feltételeket is megfogalmaznak (például a jövedelemviszonyokra vonatkozóan), s a támogatás összege sem egységes a különböző településeken – hiszen az adott képviselőtestület határozza meg ezt, figyelembe véve az önkormányzat anyagi lehetőségeit.

Általában személyesen vagy postán nyújthatják be a szülők az önkormányzatok erre kijelölt irodáiban. Azt is érdemes ugyanakkor figyelni, hogy az adott önkormányzatok hány napban jelölik meg a benyújtás határidejét: van olyan település, ahol a gyermek születését követő 60 nap áll rendelkezésünkre, míg találtunk olyan önkormányzatot is, ahol 180 napon belül kell eljárni, tehát ez is önkormányzatonként eltérő. Az önkormányzatoknak általában 21 nap áll rendelkezésére az ügy elbírására.

Az egyszeri és adható (tehát nem mindenkinek járó) támogatás összege településenként, kerületenként más. Általában 10 ezer forint körüli összegről van szó, de vannak olyan önkormányzatok, ahol több tízezer forinthoz is juthat egy család a születési támogatással a baba érkezése után.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Gyermekgondozási díj – GYED 2016
  • Családi pótlék 2016
  • GYED Extra 2016
  • Csecsemőgondozási díj – CSED 2016
  • Gyermeknevelési támogatás – GYET 2016
  • Gyermekgondozási segély (GYES) 2016