Baba

Egy fiús anyuka naplója

Amikor kiderült, hogy kisfiam lesz, nem fogok kertelni, kis híján sokkot kaptam. Másra számítottam. Másra? Totál az ellenkezőjére. Egy kislányra. Mádai Vivien vall őszintén az anyaságról.
2016. Augusztus 03.

Ábrándoztam rózsaszín tüllszoknyákról, szivárványszínű pónilovakról, meg az összes pink giccsről, amit csak egy nő el tud képzelni. Máshogy hozta az élet. Te jó ég mennyire máshogy! Megszületett a fiam, aki egy szempillantás alatt lopta be magát a szívembe, és ejtett a rabjává egy életre. Észrevétlenül írta felül a habcsókos álmaimat, és mutatott egy olyan világot, amiről addig nem is tudtam, hogy létezik.

Egy fiús anyuka szemlélete egy perc alatt új irányt vesz, amint megtudja a nagy hírt. Nekünk nőknek hihetetlen sebességgel indul be a fantáziánk, és emelkednek a gondolataink egy olyan szintre, amiről férfiak csak álmodoznak. Arról például, hogy melyik kék rugdalózóba fogom hazahozni a kicsit, vagy arról, hogy a falon hova kerüljön a Mickey Mouse matrica, esetleg arról, hogy a pelenkázó táska grafitszürke árnyalata megy-e a Blue Melange babakocsihoz. Csupa nettó baromság, amin most már röhögök, de a persze anno képes voltam két napig nem beszélni a férjemmel, azért mert valami nem úgy jött össze, ahogy elterveztem.

Fiam lesz! Egy perc alatt átkódoltam magam. Fiam lesz = menő vagyok. Ilyen egyszerű!

Akkor még nem is sejtettem, hogy olyan gyökeres változásokon megyek majd keresztül, amikre addig gondolni sem tudtam, hisz totál ismeretlen területre tévedtem.

Kezdtem azzal, hogy a rózsaszínt, mint színt olyan sebesen töröltem ki a fejemből, amilyen gyorsan csak tudtam. Mintha soha nem is létezett volna. Nem veszem észre sem a boltban, sem a ruhák között, de lassan már a falakon sem, és olyan szúrós szemmel tudtam ránézni a barátnőmre, aki vásárlás közben a csillogós, csajos dolgokat nézegette, hogy menten elnézést kért az eladó is.

Bezzeg a kék! Na, az aztán minden mennyiségben, ami a csövön kifért. A férjem meg is jegyezte a minap, hogy ha így folytatom semmi szükségünk nem lesz színfogó kendőre, mert úgyis mindenünk KÉK!!!

És ha már a ruháknál tartunk. Azzal ugye minden fiús anyuka pontosan tisztában van, hogy totálisan felesleges vagyonokat költeni egy-egy darabra, hisz egy fiúba kódolva van a koszos ruha/rosszcsont gyerek életérzés. Tök rendben van a spagetti a pólón, a sár a hajban, és az is, hogy olyan foltok vannak a nadrágjában, amit soha a büdös életbe nem fogsz kiszedni belőle. Ez holt biztos! Engedd el! Amelyik gyerek nem koszos az nem boldog. Ez hatványozottan igaz egy kisfiúra. Mint, hogy az is, hogy egy nap nem 24 órából, hanem 48-ból kellene, hogy álljon, annyi teendője van. Régen szentül hittem, hogy életem legkeményebb napjait a 4 napos Balaton Soundon alkottam, de ma már tudom, hogy a 4 napos Dupló építés 40 fokban, sokkal húzósabb.

Pár év önismeret után nagyjából tisztában vagyok a képességeimmel, miszerint nagyon is bírom a hajtást, a nyüzsgést. Na de ismerek valakit, aki még nálam is keményebb tempót diktál. Zénó elképesztő szintre emelete a pörgés művészetet. Igazi eleven kisfiú, aki reggel 7-től este 8-ig úgy rohangál jobbra-balra, mintha felhúzták volna. De komolyan, az a típusú gyerek, aki még az evést is autózás közben csinálja, mert neki nincs ideje olyan hülyeségekre, mint etetőszékben ücsörgés és társai. Tippeljetek, mennyi idő jut így az én étkezésemre?

Nem tudom ti hogy vagytok vele, de az én gyerekem betegesen vonzódik minden bogárhoz, és olyan furcsa állathoz, amit én még egy plakáton sem bírok megnézni. Talán ez az egyik legnehezebb része a fiús anyukás életnek. Nem kifutni a világból, amikor Zéni elém áll, hogy Anya Póka!!! (mezei nevén: pók), és lobogtat egy tarantulát, ami valószínűleg éppen most szökött ki az állatkertből.

Na de legalább ismét tanultam valamit. Mert a tanulás roppant fontos dolog egy fiús anyuka életében, hisz számos olyan dologgal találkozik, amivel előtte sohasem. Az oké, hogy egy gyerek fejlődik és kinyílik számára a világ, de sosem gondoltam volna, hogy én mennyi új ismeretre teszek szert.

Tudom például mi az a kultivátor, és azt is, hogy ez lazítja a legjobban a szántóföldet.

Parancsszóra sorba tudnám állítani a járműveket méretük alapján, a versenyautótól, a betonkeverőig.

Tudom ki az a Traktor Tom, és azt is, ki Thomas, a gőzmozdony legjobb barátja.

Mióta kisfiam van, gyermeki lelkesedéssel tudok felsikítani, ha meglátok egy kukásautót!

Régen csak a Zara leárazásnak örültem ennyire.

Mondhatni baráti viszonyt ápolok, a szomszédos benzinkút összes dolgozójával, hisz rendszeres közönsége vagyunk egy-egy tankolásnak. Teljesen normális az is, hogy együtt csúszok le a csúszdán a kisfiammal, és kiállítom el magam a játék hajó tetején, hogy Kaaaaalooooozóóók!!!! A kreativitásom határtalan lett.

Mindenből, de tényleg bármiből tudok autót csinálni. Cellux tartóból, befőttes gumiból, meg ceruzából, de előszeretettel gyártok bármilyen járművet a Fashion Dayses dobozokból is. Nem csak anya vagyok, de barkácsmester, kapitány, rendőr, tűzoltó, na, jó még kukásember is, ha arról van szó. Bármivé válhatok, ami Őt boldoggá teszi.

És hogy engem mi tesz boldoggá? A fiús anyalét például nagyon. Egy fiú sokkal, de sokkal jobban ki tudja mutatni a szeretetét az anyukája iránt, mint egy kislány. Az anya-fia szerelem mindent elsöprő, határokat nem ismerő, kimeríthetetlen szeretet. A legjobb dolog, ami történhetett velem. A legjobb dolog, egy kisfiú édesanyjának lenni!

(Persze biztosan ugyanezt mondják a kislányos anyukák is, hisz mindenkinek a saját gyermeke okozza a legnagyobb örömöt. És ez így is van jól!)