Baba

Csukd be szemed, nyisd ki szád!

Mindennapos téma a beteg gyermeket gondozó családban a gyógyszerelés. Sokszor bonyolult családi bűvészmutatvány a gyógyszereket a gyermekbe csempészni. Vannak azonban jól bevált trükkök.
2004. Július 19.

A csecsemők otthoni gyógyításának egyik eszköze a szirup vagy valamilyen oldat. Sohase keverjük az orvosságot az anyatejhez, a tápszerhez, egyáltalában az ételhez.

Sziruppal könnyebb

A ma használatos gyógyszirupok általában jó ízűek, legfeljebb kellemetlen utóízük van.

A kiskanálnyi szirupot csúsztassuk a baba nyelvének hátsó részére, aki majd automatikusan lenyeli azt. Közben beszéljünk vidám hangon a gyerekkel, sohase keltsünk pánikot vagy hangoztassuk, hogy úgysem fogja bevenni, mert a legkisebbnek is van elég esze ahhoz, hogy a vészhangulatot átvegye.

Ha más mód nincs és a kicsinek tablettát kell adni, akkor törjük azt két kanál között porrá vagy zsebkendőben, egy nehéz tárggyal zúzzuk szét és keverjük el például cukorral vagy nagyobbak esetén mézzel.

Ezt követően ugyancsak adjunk pár kanál gyümölcspépet (banánpépet, almapépet, esetleg lekvárt). Ezután még mindig fennáll annak a veszélye, hogy a nagy nehezen a gyermekbe csempészett gyógyszer viszszajön. Ezért a gyógyszer lenyeletése után adjunk pár korty folyadékot is, abból a célból, hogy a gyomornyálkahártyát megnyugtassuk.

Ennek az italnak mennyisége azonban ne legyen több, mint 20-30 gramm.

Étkezések között

  • A gyógyszerelést sohase végezzük közvetlenül evés után, mert ha a gyermek gyomra érzékeny, akkor hányást provokálhatunk, és nemcsak a gyógyszert látjuk viszont, hanem a fontos táplálékot is.
  • Ugyanez áll a teljesen éhgyomorra adáskor is, amikor a gyomornyálkahártyát irritáljuk.
  • Az orrcsepp adásának is megvan a maga trükkje. A gyermekek sem a szemcseppért, sem az orrcseppért nem rajonganak, bár idővel hatásukra emlékezvén már másképp viszonyulnak a procedúrához.
  • Általában a cseppentések két embert igényelnek, mind az édesapa, mind az édesanya ügyességére szükség van.
  • Szemcseppentésnél mutassunk a gyermeknek valami érdekeset, és ekkor a másik szülő a szembe cseppenthet.
  • Orrcsepp alkalmazása előtt mindig tisztítsuk meg az orrjáratokat, mert ha a váladékra csöppentünk, akkor a hatóanyag nem jut a nyálkahártyára, és hatása elmarad.
  • Gyógyító nyugalom

    A kúpok alkalmazása is kellő elővigyázatosságot igényel. A gyermekek végbele a kúppal nem sérthető fel, tehát ne féljenek alkalmazásától. A végbélbe óvatosan becsúsztatott kúp eltűnése után szorítsuk pár percig össze a gyermek popsiját, így nem tudja a kúpot visszanyomni. A kúp a testmelegtől hamar felolvad és felszívódása az érrendszerrel gazdagon ellátott területről igen gyors.

    A várva várt gyógyulás után pedig dobjuk ki a maradék gyógyszereket (kevés kivétel híján), mert részben megromlanak, illetve arra csábítanak, hogy a maradékot egy következő betegség esetén a gyermekkel önhatalmúlag megetessük. A betegségek nem egyformák.

    A lejárt gyógyszer már nem hatásos, legfeljebb mellékhatásait fejti ki, és ezzel megnehezíti mind a gyógyító orvos, mind az ápoló szülők munkáját, és nem utolsósorban a gyermek gyógyulását veszélyezteti.

    Több folyadékot

    A beteg, lázas gyermeket itassuk, etessük kis mennyiséggel sűrűbben, a babát orrtisztítás után tegyük gyakrabban a mellre. Bár a beteg gyermekek otthonát felfokozott izgalom fűti át, igyekezzünk úgy tenni, hogy ebből ők minél kevesebbet észleljenek, mert nyugalomban a gyógyító eszközök alkalmazása és a gyógyulás folyamata is hatékonyabbá válik.

    Ha az említett gyógyítási lehetőségek mégis hatástalanok vagy nem alkalmazhatók, akkor jön a rettegett rém, az injekció. A kicsiket ilyenkor kényeztetni kell, a nagyobbaknak ezenfelül el kell magyarázni, hogy ez nem büntetés, hanem a mielőbbi felépülés eszköze.

    A betegség a maga fájdalmaival, kellemetlen gyógyító módjaival mindenki számára nyűg, azonban a nyugalom, a szeretettel teli ápolás az elesettekben még csecsemőkorban is bizalmat kelt.

    Kapcsolódó cikkeink:

  • Mit tartsunk a házipatikában?
  • Nagyobb veszélyt jelentenek a kisgyermekekre a gyógyszerek, mint a vegyszerek
  • A legnagyobb bakik az otthoni gyógyításban
  • VII.évf./2.sz.

    Forrás: Baba Magazin