Baba

Csicseriborsót, hogy boldog légy!

Kutatási eredmények szerint a csicseriborsó természetes módon és nagy mennyiségben tartalmazza a triptofán nevű aminosavat, mely hatással van alváskészségünkre, hangulatunkra, és segít leküzdeni a mindennapos stresszt.
2011. Június 02.
Falafel salátával Fotó: Rátkai Éva

Lehetséges, hogy ti még csak a népszerű kis gyerekdalocskából ismeritek a csicseriborsót? Ha igen, akkor itt az ideje, hogy szorosabb ismeretséget kössetek!

A csicseriborsó az egyik legkorábban termesztett hüvelyes növény. A közel-keleti régészeti kutatások során tízezer éves magvakat is találtak már a leletek közt. A száz éve még Magyarországon is nagy területen termesztett, népszerű étel titka nem más, minthogy laktató, finom és javítja a hangulatot.

A hüvelyesekhez tartozó növény termésének fehérjetartalma 20, szénhidrát tartalma 40 százalék körüli. Sok benne a vas, a B1 és B6-vitamin, a magnézium és a cink.

Depresszió ellen

Napjainkban leginkább triptofán tartalma teszi aktuálissá- hívta fel a figyelmet Bajor Zsuzsanna dietetikus, egészségfejlesztő. Ez egy esszenciális aminosav – többek között néhány antidepresszáns gyógyszernek is hatóanyaga -, melyet a szervezet nem termel meg, vagyis a táplálékkal kell bevinni, és a boldogsághormonnak is nevezett szerotonin elsődleges alapanyaga.Természetesen a triptofán más élelmiszerekben is előfordul, de a csicseriborsóból különösen hatékonyan szívódik fel. Ezért kismamáknak a folsavtartalom miatt, szülés utáni depresszióban szenvedőknek, vagy éppen a fáradtságtól jobbra-balra dőlő anyáknak pedig a triptofán tartalom miatt is melegen ajánljuk! Persze a gyerek is kaphat belőle már tíz hónapos korától fogva. Remek recepteket találsz itt.

Fogyókúrázóknak is szuper!

Nem véletlen, hogy a nyugati világban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a közel-keleti finomság, a hummus, vagy csicseriborsókrém – mondta el Hajnal Kata, a keleti ételek hazai gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Bezula Kft. kereskedelmi igazgatója. A hummus előnyös tulajdonságai közé sorolta egyedi, kiváló íze, mellett magas rosttartalmát, valamint hogy alacsony glikémiás indexe miatt cukorbetegek is fogyaszthatják. A gluténérzékenyek számára a csicseriborsó liszt kiválóan helyettesítheti a búzalisztet. A hummus azonban nemcsak csicseriborsóból áll.Másik lényeges összetevője a tahini, magyarul szezámmagkrém, mely a korszerű, egészségmegőrző táplálkozásnak alapvető alkotóeleme, mivel forrása a réznek, magnéziumnak, kalciumnak és cinknek, ugyanakkor gazdag B1-vitaminban és fitoösztrogénekben. Mindkét összetevő kiválóan hasznosítható fogyókúrákban, mivel a magas rosttartalom hosszú időre jóllakottságérzést biztosít.Kapcsolódó cikkeink: