Baba

Csecsemőkorunktól vonzódunk a szuperhősökhöz

Egy kutatás szerint a csecsemők már fejlődésük egészen korai szakaszaikban is képesek felismerni a hősies viselkedést.
2017. Április 12.

Már a csecsemők is vonzódnak a szuperhősökhöz

Ez arra utal, hogy igazságérzetünk – s innen fogva a szuperhősök iránti lelkesedésünk – velünk született képesség. Nem csoda tehát, hogy a gyerekek és a felnőttek egyaránt rajonganak a populáris kultúrában feltűnő hős megmentőkért, igazságosztókért.

A Nature Human Behaviour cím szaklapban publikált anyag szerint a hat hónapos csecsemők már értik a hatalmi dinamikát a különböző karakterek között, noha még természetesen nincsenek szavaik ezeknek kifejezésére. A Kyotoi Egyetem munkatársai komplex kísérletsorozat keretein belül mutattak különféle karaktereket a csecsemőknek, amint azok épp üldözik egymást és egymásnak ütköznek, miközben egy harmadik karakter messziről figyeli őket.

Az egyik változatban ez a harmadik szereplő közbeavatkozik, míg a másik verzióban elmenekül az ellenkező irányba. Amikor aztán életszerű helyzetekben megmutatták a kicsiknek ezeket a figurákat, az akcióba avatkozó karakter lényegesen szimpatikusabb volt, mint az, amelyik elmenekült.

“A hősies viselkedés, a másokért történő bátor kockázatvállalás olyasmi, amire már a hat hónapos csecsemők is reagálnak. Ez a viselkedés igen szimpatikus számukra, értik a mögöttük rejlő hatalmi dinamikát. Hat hónaposan még a véletlen segítség is értéket képvisel, de a tíz hónapos gyerek már a szándékos, tudatos segítséget is felismeri” – mondja a kutatásban segédkező David Butler.

Kapcsolódó cikkek:

Forrás: Medipress