Baba

Csecsemőgondozási díj – CSED 2016

A csecsemőgondozási díj (CSED) a régi terhességi-gyermekágyi segély (TGYÁS) "jogutódja". Mit kell tudni róla? Mikortól igényelhető, mekkora összegre lehet számítani?
2016. Január 11.

Biztosítási jogviszonyhoz kötött, havi rendszerességgel, 24 héten át járó ellátás, melyet az az édesanya igényelhet, aki a szülést megelőzően 365 napon át két éven belül biztosított volt, és

  • a biztosítás tartama alatt vagy a biztosítás megszűnése utáni negyvenkét napon belül szül, vagy
  • a biztosítás megszűnését követően negyvenkét napon túl baleseti táppénz folyósítása alatt szül, illetve a folyósítás megszűnését követő huszonnyolc napon belül szül.
  • A 365 napba beszámítandó a baleseti táppénz, a CSED, a gyermekgondozási díj (GYED) – kivéve a diplomás GYED – , a rehabilitációs járadék vagy ellátás, valamint a legalább 1 évnyi közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény idejéből maximum 180 nap.

    A jogosultság a csecsemőgondozási díjra legkésőbb a gyermek születése napjával, koraszülött gyermek esetén a szülési szabadság első napjával nyílik meg.

    Mikor lehet igényelni és meddig jár a CSED?

    A csecsemőgondozási díj folyósítása a szülés előtti 28. naptól a gyermek születését követő 168. napig jár (24 hét), kivéve koraszülött babák esetében, akiknél a szülés napjától igényelhető. Minden fent nevezett kismama jogosult rá a Gyermekgondozási Díj (GYED) előtt. Fontos kiemelni, hogy a GYED addig nem folyósítható, míg a CSED le nem jár, ezt érdemes észben tartani, hiszen a GYED-et időben meg kell igényelni!

    Amennyiben a szülő bármilyen – kivéve a nevelőszülői – jogviszonyban keresőtevékenységet folytat, a csecsemőgondozási díj nem jár (nem tartozik ide a szerzői jogi díjazás, valamit a személyi jövedelemadó mentes tiszteletdíj). Igényelheti az ellátást egyéni vállalkozó is.

    Az édesanyán kívül jogosult csecsemőgondozási díjra a vérszerinti apa is abban az esetben, ha az anya egészségügyi okokból nincs már a gyermekkel egy háztartásban, illetve meghalt, valamint a jogosultak körébe tartozik az örökbefogadó szülő, vagy gyám is.

    Mennyi a csecsemőgondozási díj összege?

  • A csecsemőgondozási díj összege a szülést megelőző munkaviszonyban keresett napi bruttó átlag kereset 70%-a, csak a személyi jövedelemadót vonják le belőle.
  • Ha a csecsemőgondozási díj kezdő napját megelőző 3. hónap utolsó napjától visszafelé számítva rendelkezik 180 naptári napi jövedelemmel – biztosítási jogviszonnyal – az igénylő szülő, akkor a CSED-et ezen 180 napi jövedelem alapján állapítják meg. Abban az esetben, ha nem folyamatos a biztosítási idő: A megszakítást megelőző jövedelmet nem veszik figyelembe.
  • Ha a biztosított az adott időszakban, azaz a CSED kezdő napát megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafelé számolva nem rendelkezik 180, csak 120 naptári napi jövedelemmel, de van a jogosultság kezdő napjától legalább 180 napnyi folyamatos biztosítási jogviszonya, akkor a CSED naptári napi alapját a 120 napi tényleges jövedelem alapján állapítják meg.
  • Ha a naptári napi alap nem állapítható meg az előző két pont szerint, a naptári napi alap a jogosultság első napján érvényes minimálbér (jelenleg 111.000 Ft) kétszeresének harmincad része.
  • Ha a biztosított naptári napi jövedelme nem éri el a minimálbér kétszeresének harmincad részét, a CSED összegének megállapításánál a biztosított tényleges jövedelmét veszik figyelembe. Tényleges jövedelem hiányában a szerződés szerinti jövedelmet kell figyelembe venni mégpedig úgy, hogy a naptári napi alap a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszeresének harmincad részét nem haladhatja meg!
  • Hogyan kell igényelni a csecsemőgondozási díjat?

  • A szülőnek ki kell tölteni a „Nyilatkozat csecsemőgondozási díj megállapításához” című nyomtatványt, mely letölthető innen.
  • Illetve egyéni vállalkozó, őstermelő, önfoglalkoztató kérelmét az “Igénybejelentés táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj, baleseti táppénz igényléséhez” nyomtatványon nyújthatja be, mely letölthető innen.
  • A nyomtatványt (kitöltése után) a munkahelyre kell benyújtani, azonban ha a munkáltató jogutód nélkül megszűnt, vagy egyéni vállalkozó az igénylő szülő, a kérelmet a lakóhely szerint illetékes kormányhivatalhoz kell beadni.

    Az igényléshez mellékelni kell a várandós-gondozásról szóló kiskönyv másolatát, a várandós-állományba vételről szóló orvosi igazolást, vagy a gyermek születési anyakönyvi kivonatnak másolatát (ha a gyermek születése előtt igényli a szülő a CSED-et, akkor ezt utólag pótolni kell). Csecsemő örökbefogadása esetén az örökbefogadásról szóló gyámhivatali határozatot kell csatolni.

    Álláskereső igénylő esetén mellékelni kell a határozatot a vállalkozói járadék/álláskeresési támogatás megállapításáról illetve a folyósítás szüneteltetéséről; tanuló esetén pedig a leckekönyv másolatát, vagy igazolást a tanulmányok idejéről. Mellékelni kell továbbá a „Jövedelemigazolás egészségbiztosítási ellátás megállapításához” nevű nyomtatványt, ha az igénylőnek megszűnt a biztosítási jogviszonya, emellett az igazolványt a az egészségbiztosítási ellátásokról, biztosítási jogviszonyról.

    A CSED maximum 6 hónapra visszamenően igényelhető, így az első napja legkorábban a kérelmezés napjától visszafelé számított hatodik hónap első napja lehet.

    További információk az OEP oldalán.

    Kapcsolódó cikkeink:

  • Gyermekgondozási díj – GYED 2016
  • Családi ellátások és támogatások: mit hol kell igényelni?
  • Gyermekgondozási segély (GYES) 2016
  • Családi pótlék 2016