Baba

Csak a legjobb minőséget!

Ha tápszert kap a kisbabád, különösen fontos, hogy a készítésnél, tárolásnál a legszigorúbb biztonsági intézkedéseket vedd alapul. Íme a 7 legfontosabb!
2012. November 23.

1. Tápszerkészítéshez csak forralt, majd lehűtött vizet használj, ez lehet jó minőségű csapvíz is. A nitrátos víz természetesen tápszerkészítéshez sem megfelelő. Csak bevizsgált kútvizet szabad használni, és azt is kizárólag forralás után. Ha bolti babavizet vásárolsz, azt nem kell forralni, elég, ha fogyasztható hőmérsékletűre melegíted. A felbontott babavizet két napon belül használd el! A legtöbb fertőzés a nem megfelelő minőségű, tisztaságú víz felhasználásából fakad.

2. Az első készítés előtt tanulmányozd át alaposan az útmutatót a tápszer dobozán. Ne keverj a vízhez se az előírtnál több, se annál kevesebb tápszerport. Miután kivetted az adagolókanállal a port, zárd vissza gondosan a csomagolást, és tárold minél hűvösebb, száraz helyen. Ha a baba nem jól gyarapodik, vagy székrekedéssel küzd, nézd meg, valóban az előírásoknak megfelelően készíted-e el az adagját.

3. Ha a javasoltnál forróbb vízzel készíted, a vitamintartalom jelentős része kárba vész. Inkább hidegebb legyen, mint túl meleg. Ha nem vagy biztos a hőmérsékletben, cseppents keveset a kézfejedre, nehogy túl forrón kínáld a babának. Attól viszont semmi baja sem lesz, ha csak szobahőmérsékletű.

4. Ne készítsd el előre a tápszeradagot! Bár kényelmes megoldás volna előre bekeverni a napi adagot, ne tedd! Erre azért kell figyelned, mert a tápszerpor a közhiedelemmel ellentétben nem steril, előfordul, hogy kórokozókat tartalmaz, amelyek elkészítés után elszaporodhatnak benne. Másrészt, még ha steril volt is a por, a kész tápszerben gyorsan megjelennek a baktériumok, és minél tovább tárolod, annál többen lesznek. A nem hőkezelt, vagyis frissen fejt anyatej ebből a szempontból is egészen másképp viselkedik: a benne található immunanyagoknak és élő sejteknek köszönhetően 25 fokosnál nem melegebb szobában, tiszta tartályban állni hagyott anyatej bakteriális szennyezettsége az idő előrehaladtával csökken! Pusztán azért, mert állt néhány óra hosszat az anyatej, nem kell kiönteni; ha van egy kevés lefejt tejed, azt akár többnaposan is odaadhatod a babának. Csak emlékeztetőül, hogy meddig tárolhatod az anyatejet fagyasztás nélkül: szobahőmérsékleten 25 Celsius-fokig 6–8 óra hosszat, hűtőtáskában jégakkukkal körülvéve 24 órán keresztül, hűtőszekrényben, a leghidegebb részen, fönt, belül legfeljebb 4 Celsius-fokon öt napig. Mindez természetesen nem vonatkozik az anyatejgyűjtőből kapott tejre, azt azonnal fel kell használni, mert már hőkezelték!

5. Ha anyatejjel összekeverve adod a tápszert, akkor a tápszerre vonatkozó előírások lépnek életbe, vagyis csak frissen készített keveréket adhatsz, amelyben a tápszerrész csakis frissen készített lehet. Ami marad, azt ki kell önteni.

6. Az első hónapokban minden használat után gondosan mosd el a cumit, cumisüveget a megfelelő speciális kefékkel, és naponta egyszer sterilizáld. Ehhez ne fertőtlenítőszert használj, hanem vagy egy fazék forró vizet vagy gőzsterilizálót. A későbbiekben is fontos a gondos elmosás és az, hogy havonta lecseréld az etetőcumikat, de sterilizálni már nem kell mindennap.

7. Ha elmentek otthonról, előre készítsd be a tápszerport a cumisüvegbe, majd a helyszínen öntsd bele a forralt vizet, amit termoszban vagy egy másik cumisüvegben vihetsz magaddal.