Baba

Ciszták a petefészkekben

Létezik két, egyaránt a fogamzóképesség zavarával járó nőgyógyászati állapot, amelyet - a HáziPatikához érkező tanácskérő levelek tanúsága szerint - gyakran összekevernek a szakorvosok: a policisztás ovárium (PCO) és a "túlélő tüsző" szindróma.
2004. Január 28.

Ciszták a petefészkekben

Mindkettőnél ciszták találhatók a petefészekben, de az azokat kiváltó betegségek kórélettana, lefolyása, sőt, következménye (például a lehetséges gyermekáldás szempontjából) merőben más.

Renyhe receptorok

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) dominánsan öröklődő inzulinreceptor-betegség, az utódok felében megjelenik. Jellemző tünetei az elhízás, a férfias eloszlású, fokozott szőrnövekedés, mindkét petefészek extrém megnagyobbodása, többszörös cisztás elfajulása valamint a ritka (évente 2-4 alkalommal jelentkező és gyér (legfeljebb 1-2 napig tartó) vérzések. Mindkét petefészek lúdtojásnyira megnő, kérge vastag, benne mindkét oldalon 6-8 ciszta látható a kérgi részben. Az ok a szövetek inzulinnal szembeni, domináns módon öröklődő érzéketlensége, rezisztenciája.

Emiatt magas az inzulinszint, a cukoranyagcsere mégis romló és rosszak a vérzsírértékek. A magas inzulinszint férfihormon-túlműködést eredményez, ez okozza a jellegzetes tüneteket, például az aknés arcbőrt, a szőrösödést, hajhullást és szeborroeát. Ezekre a tünetekre egy fogamzásgátlóként is alkalmazott gyógyszert szoktak rendelni, ami enyhíti is azokat, de az alapbetegség gyógyítására nem alkalmas.

Fontos ismertetőjele a betegségnek is, hogy mivel a PCOS genetikailag determinált folyamat, ezért már a pubertáskor jelentkezik. A PCO mellett nincs ovuláció, nincs sárgatestfázis. A beteg meddő. A PCO a rendkívül magas férfihormon-termelés révén tiltja le az ovulációt, gátolja meg a terhességet.

A PCOS a közhiedelemmel ellentétben nemcsak a nők betegsége! Ugyanez, az inzulinreceptorok érzéketlenségét, közvetve pedig a férfihormon túltermelődését okozó génhiba a férfiaknál a metabolikus-X szindrómának ismert tünetegyüttesben mutatkozik meg, magas vérnyomással, elhízással, diabetesszel, zsíranyagcsere zavarokkal, érelmeszesedéssel.

A tünetek közül a férfiaknál a szőrösödés természetesen nem feltűnő, de a jellegzetes alma típusú elhízás igen: a betegek mellre, hasra, arcra híznak, testes, vörös arcú emberek, viszonylag vékony lábakkal. Általában nagy a kockázata, hogy viszonylag fiatalon halnak meg valamilyen kardiovaszkuláris szövődmény következtében. A PCOS összesen a populáció öt százalékát érinti.

A megbetegedést jelző fontos laboratóriumi adat a csökkent cukortolerancia: amikor az éhgyomorra itatott cukoroldat elfogyasztása után két órával sem normalizálódik a cukorszint, mert a receptorok nem működnek megfelelően.

Sokáig a policisztás ovárium betegséget drasztikus beavatkozásokkal próbálták kezelni: például eltávolították a petefészkek felét, hogy egy ideig létrejöjjön spontán ovuláció. Ha ezalatt a nő teherbe esett, szerencséje volt, de az ilyen esetekben megkísérelt ovuláció indukció eredménytelennek bizonyult.

Szerencsére van olyan gyógyszer, mellyel helyre lehet állítani az inzulin-receptorok érzékenységét (metformin). Ezt eredetileg az időskori cukorbaj gondozására találták fel, de a PCOS ma már szuverénnek tekintendő gyógyszere lett. Hatékonyan rendezi a receptorok működését, beindul a spontán peteérés, sőt, teherbe is eshetnek a beteg nők. A szedésének természetesen vannak feltételei, a metformin alkalmazása felelősségteljes szakorvosi feladat.

“Túlélő tüsző” szindróma

A valódi PCOS sokkal ritkább, mint azt feltételezik: a PCOS-t a nőgyógyász szakorvosok rendszeresen összetévesztik a meg nem repedt (“túlélő”) tüsző szindrómával (folliculus persistens). Ebben az esetben a tüsző megérik, de nem reped meg, nem érlelődik a helyén sárgatesthormon. Ez az elváltozás féloldalas, és magukat a meg nem repedt tüszőket keverik össze a cisztákkal.

Jellegzetes stresszbetegség. Elhízást, fokozott szőrnövekedést is okozhat, amely azonban sohasem olyan kifejezett, mint PCO esetén. Nem veleszületett, így a betegnek lehet gyermeke, nem úgy, mint PCO-val, melyet elsődleges meddőség kísér. Folliculus persistens esetében is ritkák lehetnek a vérzések, de jellemzően erősek, elhúzódóak, fájdalmasak, alvadékosak, bőrszerű foszlányokkal és nyákos folyással ürülnek.

Mivel – mint az emlősállatok zöménél – a stressz (avagy szorongás) letiltja a szaporodást, emiatt az egyik (de csak az egyik) petefészek tele lesz meg nem repedt tüszőkkel, amelyek ciszta formájában “élnek tovább”. Az emlők a menzesz közeledtével egyre érzékenyebbek.

Míg a valódi PCO-t úgy kezelik, mint az időskori cukorbajt (hiszen a probléma ott is az inzulinreceptor-érzéketlenség), ez utóbbit megfelelő ovulációindukciós kezeléssel gyógyítják, mely nem nélkülözheti a kiváltó stressz eredetének felismerését és hatékony lelki gyógyítását. Az érintettnek el kell fogadnia, hogy nem beteg, és teherbe is fog esni, ha nem is azonnal: a betegségtudat feloldása nagy lépés a stresszoldásban és ezzel a gyógyulásban is.

Elkülönítő diagnózis

Vannak olyan laboratóriumi eredmények, amelyek alapján jellemzően elkülöníthető a két betegség. Így például a PCOS-nél folyamatosan magas a luteotróp (sárgatestképző) hormon (LH) szintje, míg a “túlélő tüsző”, vagyis a tüszőrepedés elmaradása esetén az LH magas szintje a ciklus egyetlen napján sem mutatható ki.

Egyszerű mikroszkópos vizsgálattal bizonyítható ez utóbbi elváltozás: ha a ciklus utolsó napjaiban a nyakcsatorna nyákja a mikroszkóp alatt jellegzetes páfránylevél rajzolatot mutat, akkor a túlélő tüsző szindróma bizonyított, hiszen nem következett be tüszőrepedés, nincs progeszteronja, csak ösztrogénje, nyitott a nyakcsatorna. Ha nincs páfránylevél rajzolat, a nyakcsatorna zárt, nyák nem nyerhető, az a PCOS-re utaló tünet.

A PCOS – illetve a férfiaknál a metabolikus x szindróma – legfontosabb veszélye a kardiovaszkuláris megbetegedések szövődménye, hiszen a rossz anyagcsere rongálja az érrendszert.

A “túlélő tüsző” betegség viszont megnöveli bizonyos daganatos megbetegedések kockázatát: ilyen a méhtestrák, a mióma, a fibrocisztás emlőbetegség, az emlőrák, az endometriózis, és fokozza a kismedencés gyulladások esélyét, mert az ösztrogének miatt átjárható nyakcsatorna szabad utat ad a fertőzéseknek.

Kapcsolódó cikkeink PCOS témában:

Forrás: HáziPatika.com