Baba

Biztonságos, pihentető éjszaka a babáddal? Rajtad is áll!

Tudtad, hogy az alvási környezet megfelelő kialakítása nagyban befolyásolhatja babád alvását, ezzel együtt pedig a te éjszakádat is? Hol és hogyan érdemes altatni, hogy mindenkinek komfortos legyen?
2017. November 24.

A nyugodt alvás fontos a babának és az anyának is

Amikor alvásról van szó, máris két táborra bomlik a szülőtársadalom, azt illetően, hogy a szülővel együtt vagy külön érdemes-e az éjszakáknak nekifutni, a vitába pedig nem is érdemes belebonyolódni, a legjobb, ha a szakmai álláspont mentén kezdjük vizsgálni a jelenséget. No és onnan közelíteni, hogy bármilyen megoldás mellett is voksoljunk, az első mindig a baba biztonsága.

Együtt vagy külön?

A kérdésre nincs egyszerű válasz, mert sok jó és színvonalas megoldás létezik. Sok család külön szobával és kisággyal várja a babát. Az együttalvás mellett szól azonban a WHO (Word Health Organisation, Egészségügyi Világszervezet) ajánlása, legalább az első fél évben. Ez nem csak a babának biztonságosabb megoldás, hanem nektek is, mert ilyen felállásban és elhelyezésben könnyebb a baba körüli éjszakai feladatokat ellátni.

Ha azt választjátok, hogy egy szobában alszotok, akkor is több lehetőségetek van. Elhelyezhetitek a kiságyat a ti ágyatoktól távolabb, de akár babaöbölként is rögzíthetitek, vagy aludhattok egy ágyban is. Ha szeretnél például (hosszan) szoptatni, mindenképp ez a megoldás a legjobb számotokra, hiszen a szoptatás sikerét is jótékonyan befolyásolja az éjszakai testközelség. Minél közelebb van hozzád a baba, annál kisebb ébredések árán tudod őt ellátni éjjel, ha ébred.

Fő a biztonság!

Biztonságos, pihentető éjszaka a babáddal? Rajtad is áll!

Van, aki a külön szobát, külön alvást választja

Ha külön, az ágyában, babaöbölben alszik a kicsi, ezekre figyelj:

  • A kiságyban lévő matrac ne legyen túl puha, két centiméternél mélyebben soha ne süllyedjen bele a gyermek. Lényeges, hogy lélegző legyen a matrac!
  • Szőrös, szőrmókos, bolyhos felszínű takarókat nem szabad közvetlenül a kicsik alá helyezni, a szőrök, apró szálak belégzése ugyanis veszélyes rájuk nézve.
  • Ne legyenek a kicsi mellett plüssállatok, rongyik, kedvencek!
  • Tiszta levegőben aludjon, a szobájában, de még a lakásban is mellőzni kell a dohányzást!
  • Míg magától nem tud a hasára fordulni, háton altasd!
  • A baba biztonsága szempontjából létkérdés, hogy a ti zajaitokat is hallja éjjel-nappal, akkor is, ha alszik, mert ez szabályozza az életfunkcióit. A bébiőrt ennek érdekében be lehet úgy is állítani, hogy közvetítse a hangokat a baba felé is tőlünk, ne csak nektek jelezzen a babáról.
  • Ne legyen túl hideg vagy meleg a szobában: alváshoz 21-22 fok legyen, az ideális páratartalom pedig 50%.
  • A babának nincs szüksége párnára, ne tegyél a feje alá!

Ha egy ágyban alszotok, ezek a legfontosabb szabályok, a fentieket kiegészítve:

  • Semmilyen káros szenvedélynek ne hódoljanak az együttalvó szülők (alkohol, drog), de akkor sem javasolt az együttalvás, ha altatót szed valamelyikük.
  • Ne öltöztesd túl a kicsit, ne pólyáld be, könnyű öltözetben kerüljön mellétek!
  • A fekvőfelület ez esetben sem lehet puha, süppedős, memóriahabos!
  • Ne legyenek plusz párnák, nehéz paplanok, plüssök mellettetek!
  • Ne legyenek zsinórok, madzagok a fekvőfelületen!
  • Az ágy körül keletkező réseket tömd be, a lehető “legpasszentosabban”, hogy oda ne tudjon a baba beszorulni.
  • Takard be bátran a kicsit, de a fejét ne!
  • Szoptass éjjel is, igény szerint bátran, ha testközelben van, te magad sem fogsz feltétlenül felébredni, ha szopizik, vagy megébred és a melledet keresi.

És az extrák: az esti rutin szerepe

Kutatások által bizonyított tény, hogy ha megvan az alvás biztonságos színtere, ami az egész családnak megfelel, utána fontos szerepet kap az is, hogy miképpen jut el az ágyába a kicsi, milyen szeánsz az, ami őt a a nap végén a fekhelyére repíti. Egy, a JOHNSON’S Baby kutatói által felkért alváskutató, Dr. Jodi A Mindell PhD háromhetes vizsgálata során például rámutatott, hogy a fürdetéssel, babamasszázzsal és csendes tevékenységekkel átszőtt este jó hatással van az elalvás hosszának rövidítésére, kevesebb ébredéssel és hosszabb alvással töltött idővel lehet hatásukra számolni.

Ha a baba jobban alszik, anya is jobb kedvű

A fent említett vizsgálat nemcsak a babák alvását figyelte, hanem velük párhuzamosan az édesanyák attitűdjét, állapotát is. A pozitív eredmények mellett természetesen rajtuk is tetten érhető volt a hosszabb alvásokkal, ritkább ébredésekkel tarkított éjszakák eredménye: a visszajelzések alapján az anyukák is energikusabbak, kipihentebbek voltak. Az éjszakákat könnyebben kezelhetőnek ítélték, az esti és éjszakai teendők megítélésük szerint kevesebb fáradtsággal és kisebb energiabefektetéssel járt.

Kell ennél több? Nyilván nem ez a boldogság kulcsa, de ha ennyi is elég a nyugodtabb éjszakákhoz addig, míg a kicsik idegrendszere megérik az éjszaka átalvására, addig maradnak ezek a szelíd eszközök, amelyek ráadásul még tovább erősítik köztetek a kapcsolatot, a kötődést.

Ezért éri meg…

Az éjszakai gondoskodás, a megébredő aprónép visszaaltatása, megnyugtatása sokszor idegőrlő és fárasztó, azonban azt is tudni kell, hogy ez épp olyan sokat jelent a gyerekeknek, mint amilyen nehéz időnként. John Bowlby, brit pszichiáter és pszichológus a fejlődéslélektan elkötelezett kutatója volt: ő két csoportban vizsgálta a gyerekeket, az egyikben éjszakai műszakban dolgoztak a kicsik anyukái, így csak nappal tudtak gyermekükkel lenni, a másik csoportban viszont nappal vállaltak munkát, azaz másra voltak bízva a gyerekek, de éjjel velük aludtak. A kísérlet azt mutatta, hogy ez utóbbi csoportban volt több biztonságosan kötődő gyermek, magyarán a szakember arra mutatott rá, hogy hosszú távon térül meg, ha gyermeked első néhány évében kitartóan gondoskodsz róla éjjelente is, míg meg nem érik arra, hogy egyedül is boldoguljon, külön szobába kerüljön.

A cikk elkészítését a Johnson & Johnson támogatta.

Felhasznált szakirodalom:

  • A Nightly Bedtime Routine: Impact on Sleep in Young Children and Maternal Mood – Jodi A. Mindell, PhD; Lorena S. Telofski, BA; Benjamin Wiegand, PhD; Ellen S. Kurtz, PhD; SLEEP, Vol. 32, No. 5, 2009

Forrás: ---