Baba

Baba a mellen: a szoptatás kezdeti nehézségei

Szerencsére egyre több információ áll a kismamák rendelkezésére a szoptatásról, de az első napok még mindig sok nehézséget tartogathatnak. Hogyan enyhítsük az esetleges fájdalmakat, mire ügyeljünk?
2007. Július 04.

Baba a mellen

A tej belövell

Ez általában a szoptatás megkezdése utáni harmadik napon történik, és rendszerint 48 óráig tart. A második belövellés a tizedik és a tizenötödik napon következik be. Ez rövidebb ideig tart, és kevésbé lehet fájdalmas.

Enyhíti a fájdalmat a szoptatás

Többnyire a belövellés miatt fájnak a mellek. Ilyenkor hatalmasra duzzadnak, forrók lesznek, és érintésre rendkívül érzékenyek, nem ritkán a testhőmérséklet is 38,5 Celsius fok fölé szökhet. A legjobb, amit tenni lehet: óvatosan masszírozzuk a melleket, különösen a fájdalmas részeket. Zuhanyozzuk le őket, bármilyen furcsának tűnik, meleg vízzel, és minél gyakrabban szoptassuk a babát.

Igényre, nem időre

A legfontosabb: felejtsük el az órát, a baba akkor kapjon enni, amikor kér. Az újszülöttek általában igen hamar beállnak egy meghatározott ritmusra, és ehhez minden körülmények között ragaszkodnak.

Kezdetben ügyetlen

Ha a tej nem úgy jön, ahogy ő szeretné, akkor ezt a baba jelezni kezdi. Nyugtalan lesz, mocorog vagy hangos ordítással fejezi ki, hogy nincs minden rendben. Könnyen megeshet, hogy az újszülött nem elég ügyes még a tej kiszívására, vagy a legelején a mellből nem jön olyan gyorsan, ahogy ő szeretné. Semmi pánik, nem baj, ha ezek az első szoptatások akár több tíz percig, sőt akár egy óráig is eltartanak. Amint a bimbó hozzáedződik a nagy igénybevételhez, a mamának is könnyebb lesz elviselni a maratoni szoptatásokat!

Kéri a cicit

Az újszülöttek, különösen a kis súllyal vagy korábban születettek egyszerűen a szoptatás legelején elfáradnak, és éhségük kielégítése nélkül elalszanak a mellen. Következmény: a baba egy óra múlva a cicit kéri. Ez teljesen rendben van. Változtassunk testhelyzetet, kínáljuk meg a másik mellel, cseréljük ki a pelenkáját – ettől éber marad. Kezdetben a napi 10-12 szoptatás is szokványosnak mondható.

Bimbóvédô

A mell begyulladása nemcsak nagyon kellemetlen, hanem veszélyes is a mamának. Megelőzésként ügyeljünk arra, hogy a baba az egész bimbót bevegye a szájába. Bimbóvédőt  “csak úgy” (vagyis ha nem indokolt) semmiképpen ne alkalmazzunk, mert csak nehezíti a szoptatást, zavart okozhat a babának. A mellgyulladás legjobb ellenszere a gyakori szoptatás. Ha mégis begyulladt a mell, akkor a szoptatások között meleg vízzel zuhanyozzuk le, gyengéden masszírozzuk ki a csomókat és próbáljunk sokat pihenni.

Eláll a hűtőben

Sok mama kétségbe van esve, ha el kell mennie otthonról, mert mit fog enni a picinye. Nem kell idegeskedni: ha a tejelválasztás beindult, általában probléma nélkül sikerül lefejni egy adag tejet. A lefejt tejet töltsük steril üvegbe, így 24 órán keresztül eláll a hűtőszekrényben. Ne cumisüvegből adjuk a lefejt tejet, mert az cumizavarhoz vezethet. Kiskanállal próbáljuk adni a lefejt anyatejet.

Több termelődik

Ha szoptatni akarunk, akkor semmi esetre sem szabad tápszerrel kiegészíteni az “étrendet”. A szoptatás ugyanis a kereslet-kínálat elvén működik. Minél többet szopik a baba, annál több tej termelődik.

Jó tanácsok:

  • Próbálj meg egy kellemes életritmust felvenni: minimum másfél liter folyadékot igyál naponta, ne fogyókúrázz, részesítsd előnyben a teljes értékű ételeket, szerepeljen az étrendben tejtermék, gyümölcs, zöldség.
  • Ne fogyassz alkoholos italokat, és a serkentőket (kávét, teát) is mérsékeld. Ne hajszold túl magad, amikor csak teheted, pihenj!
  • Az igény szerinti szoptatás azt jelenti, hogy nem időre szoptatjuk meg a babát, hanem amikor kéri. Főleg a kezdeti időkben a napi szoptatások szinte egymásba folynak, nem ritka, hogy naponta akár 12-15 alkalommal is szopizik a baba.
  • Ne felejtsük el,hogy a szoptatás nem csupán táplálék, hanem szomjoltó, fájdalomcsillapító szerepe is van, az érzelmi aspektusról nem is beszélve.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Baba Magazin