Baba

Az idősebb anyák sem depressziósabbak az átlagnál

Egy a korábbi eredményeket cáfoló friss kutatás szerint az idősebb első gyermekes kismamák nincsenek kitéve a szülés utáni depresszió magasabb kockázatának.
2011. November 03.

Az ausztrál kutatók több mint 500 első gyermekes édesanya vizsgálata során kimutatta, hogy a 37 évnél idősebbek esetében nem nagyobb a szülés utáni depresszió kockázata, mint a fiatalabbakban, függetlenül attól, hogy természetes módon vagy mesterséges megtermékenyítés révén estek teherbe. A kutatási csoportban a nők nyolc százaléka mutatta a szülés utáni depresszió súlyos tüneteit, ami a kutatók szerint az általános arány alsó határát képviseli. Az eredmények nem utaltak arra, hogy maga az életkor befolyásolná a nők szülés utáni depressziót illető kockázatát.

A kutatást vezető Catherine A. McMahon, a Macquarie Egyetem pszichológusa elmondta, az az elmélet, mely szerint az idősebb első gyermekes anyák esetében magasabb a depresszió kockázata, nagyrészt spekuláción és a közhiedelmen alapult. Sokszor hallhatjuk például, hogy az idősebb első gyermekes édesanyák nehezebben alkalmazkodnak az anyasághoz, és nehezebben szokták meg az anyasággal járó életmódváltozásokat. A kutatók szerint azonban ezekre nincs semmiféle bizonyíték.

Az idősebb anyák sem depressziósabbak az átlagnál

A Fertility and Sterility szaklapban megjelent tanulmányhoz McMahon kutatócsoportja 266 természetes úton és 275 mesterséges úton teherbe esett nőt vizsgált. Összesen 180 nő haladta meg a 37 éves életkort szüléskor, és a kutatási eredmények alapján nem lehetett kimutatni, hogy esetükben magasabb lett volna a szülés utáni depresszió kockázata, mint fiatalabb társaikban.

McMahon szerint tehát nagyon fontos, hogy ne bélyegezzék meg az idősebb édesanyákat azzal, hogy rájuk a depresszió magasabb kockázata leselkedik, mivel ez önmagában is nagyobb stresszt okozhat az újdonsült anyukákban. A kutató ugyanakkor azt is hozzátette, hogy néhány kérdést további kutatásokkal kell majd tisztázni. Az egyik ilyen például az, milyen kihívásokat jelent, ha egy nőnek kisgyermeke gondozása közben kell átesnie a menopauzán.

Forrás: Medipress