Baba

Az anyatej életmentő a koraszülötteknek

Magyarországon évente nyolcezer csecsemő jön világra a 37. terhességi hét előtt, azaz koraszülöttként. Minden újszülött nagy odafigyelést igényel, az idő előtt született babáknak azonban speciális gondoskodásra van szükségük.
2017. November 18.

Ma már korszerű és innovatív eszközök segítenek megteremteni a koraszülöttek fejlődéséhez szükséges körülményeket, az élet első 1000 napjának megfelelő táplálása – különösen a 6 hónapig tartó kizárólagos anyatejes táplálás – azonban szintén kulcsszerepet játszik a túlélési esélyek javításában és az egészséges fejlődésben.

Míg az időre született csecsemők 280 napot töltenek méhen belül, addig a korababák ennél 20-100 nappal hamarabb jönnek világra, így szervezetüknek nincs ideje teljes mértékben kifejlődni. A koraszülött-osztályon rendelkezésre álló modern eszközök fontos szerepet játszanak a túlélési esélyek javításában és a maradandó károsodás megelőzésében, azonban a megfelelő táplálás is életmentő lehet a koraszülöttek számára.

Az anyatejes táplálás és a családbarát ellátás kulcsszereppel bír

„A szülők mindig nagy várakozással tekintenek az új családtag érkezésére, sokszor azonban nekik és a babának is kevesebb idejük van felkészülni a méhen kívüli életre. Magyarországon minden tizedik csecsemő koraszülöttként, azaz a 37. terhességi hét előtt jön a világra. A szülők gyakran tehetetlennek érzik magukat ebben a helyzetben, pedig ők is aktívan részt vehetnek koraszülött babájuk gondozásában. Az anyatejes táplálás például nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a baba kellőképpen megerősödjön. Sokan nehezen hiszik el, de néhány csepp anyatej is életmentő lehet a kicsi számára” – fejtette ki Dr. Tokodi István neonatológus, az Első 1000 Nap Program szakértője.

Az ideális anyatejes táplálás megalapozza a csecsemők bél- és emésztőrendszerének, valamint immunrendszerének fejlődését, csökkenti az allergiás megbetegedések, illetve a cukorbetegség előfordulási arányát, és segíti a kognitív fejlődést. A koraszülött babák számára különösen fontos, hogy az anyatej-termelődés minél hamarabb beinduljon és a tápérték optimális legyen, ugyanis a fejletlen emésztőrendszerük miatt csak kis mennyiségű táplálékot tudnak befogadni.

A speciális szükségleteket azonban sok esetben az anyatej nem képes fedezni, így a 32. hét előtt vagy 1,5 kg-nál kisebb súllyal születetteknél gyakran dúsítani kell az anyatejet: a tej vizsgálatában és a megfelelő értékek meghatározásában a modern anyatejelemző készülékek segítenek, melyek pontos, személyre szabott terápiás lehetőségeket biztosítanak a koraszülöttek számára.

A táplálás mellett szintén fontos szerepet tölt be a koraszülöttek gondozásában az úgynevezett kenguruzás. A gyakorlat során az anya vagy az apa mellkasára teszik a babát, a bőr-bőr kontaktus révén pedig a szülő szervezete automatikusan a baba igényei szerint alakítja a testhőmérsékletét, és egyfajta élő inkubátorként biztosítja számára a megfelelő környezetet.

Az első 1000 nap megalapozza a koraszülöttek jövőjét

A fogantatás pillanatától a második születésnapig tartó időszak minden baba számára meghatározó időszak, hiszen az élet első 1000 napjában alakul ki az immunrendszer és a bélflóra, ebben a periódusban fejlődnek a legintenzívebben a kognitív területek, valamint a zsírsejtek száma is ekkor válik véglegessé. Megfelelő táplálással olyan felnőttkori betegségek előzhetők meg, mint az elhízás, a szív- és érrendszeri megbetegedések vagy a cukorbetegség.

„A hat hónapos korig tartó kizárólagos anyatejes táplálás, majd a tejalapú táplálás folytatása és a megfelelő időben, megfelelő tápanyagokkal megkezdett hozzátáplálás kulcsszerepet játszik a felnőttkori egészség alakulásában. Soha vissza nem térő lehetősége van ekkor a szülőknek arra, hogy megalapozzák gyermekük jövőjét, koraszülött babák esetén pedig életmentő szerepe lehet a gondoskodásnak” – foglalta össze Dr. Tokodi István.

Kapcsolódó tartalmak koraszülöttek szoptatása témában:

  • A szoptatás védi a koraszülött babák szívét
  • A koraszülötteknél életmentő lehet az anyatej és az anya közelsége
  • A koraszülött babákat is lehet szoptatni – Segítünk!
  • Forrás: FLOW PR