Baba

Az 2012-es év top fogyókúrái világszerte

Mi a siker titka: egyszerűség, hatásosság, gyorsaság? Egy-egy fogyókúramódszer népszerűsége vajon híven tükrözi a szakemberek véleményét is?
2013. Január 17.

Huszonkét neves szakembert – különféle szakterületek képviselőit, például táplálkozástudósokat, viselkedéskutatókat, dietetikusokat, diabetológust, kardiológust, gyermekgyógyászt kértek fel a különféle fogyókúramódszerek értékelésére meghatározott szempontrendszer alapján az Egyesült Államokban. A felmérés eredményeként létrejövő toplistát, amelyből 29 különféle fogyókúramódszerről szerezhetsz gyors információkat, itt böngészheted.

Értékelési szempontok

Figyelembe vették a rövid és hosszú távon bekövetkező súlyvesztés mértékét, a megvalósítás egyszerűségét és a fenntarthatóságot, a biztonságosságot és a fogyókúra biztosította tápanyagok értékét, a szív- és érrendszeri betegségekre, diabéteszre gyakorolt hatását.

A nálunk és Európa-szerte oly népszerű paleolit diéta az abszolút utolsó helyen végzett, és ez 2011-ben sem történt másként. Az első tízbe egyetlen olyan diéta sem került bele, amely egész ételcsoportokat szigorúan tilt, tehát például gluténmentes, tejmentes, extra alacsony szénhidráttartalmú, vegán, nyersvegán. Ennek az egyik oka az, hogy a szakemberek többsége meg van győződve arról, hogy minden élelmiszertípusnak megvan a maga helye az egészséges étrendben. Minél jobban különbözik egy diéta a mindennapos, megszokott étkezéstől, annál kisebb az esélye a tartós követésnek. A huszonkilenc fogyókúra között egyetlen olyan sincs, amely fogyasztószer szedését javasolná, de vitaminkiegészítést bizonyos esetekben szükségesnek tartanak a szakemberek.

Mostani összeállításunkban a szavazás két legtöbb pontszámot elért fogyókúráját mutatjuk be, kiegészítve egy hatodik helyen végzett, ám viszonylag újabb keletű, alapvetően növényi fogyókúrával.

1. DASH

Évek óta az abszolút első helyen végez a DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), vagyis egy olyan étrendi javaslat, amelynek elsődleges célja a magas vérnyomás csökkentése. Súlycsökkentő hatás szempontjából csupán a tizedik helyen végzett, de cukorbetegség, inzulinrezisztencia esetén is előnyös, valamint megfelel az egészséges táplálkozásról vallott általános alapelveknek. Sok újdonság nincs benne: rengeteg zöldség, gyümölcs, alacsony zsírtartalmú húsok és tejtermékek fogyasztását javasolja, valamint a teljes tartózkodást a közismerten egészségtelen kalória-, cukor- és zsírbombáktól, vagyis az édességektől és a zsíros húsoktól. Mindennek tetejébe a sóhasználat erőteljes visszafogását, ahol lehet, mellőzését javasolja. Az étrend magas vitamin- és élelmirost-tartalmú. A mellette és ellene szóló érvek felsorolásánál a hátrányok közé sorolják azt, hogy viszonylag drága, és igényel némi tanulást az alkalmazása. Előnye viszont az, hogy nincs olyan élelmiszercsoport, amelyet teljes egészében száműzne az étrendből, így követése a legtöbb ember számára nem jár óriási lemondással és változással. Részletes, angol nyelvű útmutató itt. Egy magyar követő tapasztalatait is elolvashatod.

2. Weight Watchers

A hatékony, tartós fogyást biztosító fogyókúrák közt első helyen áll a Weight Watchers kezdeményezés. Ennek lényege, hogy súlyod, életkorod, testmagasságod és nemed alapján kiszámít egy bizonyos pontértéket, valamint az élelmiszerek is kapnak egy bizonyos pontértéket energiatartalmuk, hasznos tápanyagtartalmuk, rosttartalmuk alapján. Így könnyen kiszámolhatod, hogy miből mennyit ehetsz egy nap folyamán, hogy ne lépd túl a személyes pontértékedet. Előnye, hogy semmiről sem kell lemondanod, de nagyon hamar megtanít arra, hogy melyek azok az ételek, amelyekből kedvedre ehetsz, mert nem dobják meg különösebben a pontszámodat, és melyek azok, amelyek túl sokat elvisznek a napi limitedből. Mindezt a fogyókúrát biztosító cég komoly háttérmunkával alapozza meg. Szakemberei folyamatosan pontozzák a kapható élelmiszereket a pontrendszer alapjáén, így a fogyókúrázó válláról leveszik az összetevők és kalóriatáblázatok tanulmányozásának gondját. Elég, ha csak megnézik a WW zsebkönyvet vagy WW iPhone applikációt, vagy nyersanyagok esetében a honlapot. A módszer másik nagy előnye, hogy az Egyesült Államok egész területén számtalan klubjuk működik, ahol a fogyókúrázók tapasztalatokat cserélhetnek, és egymást is biztathatják elért sikereikkel. Ez a két dolog, vagyis az egyszerű követhetőség és a közösség adta megerősítés biztosítja, hogy a WW diéta a fenntarthatóság és tartós fogyás kategóriájában is a legjobbak közt van: 33 túlsúlyos felnőttből 22 egy év múlva is a program követői között van. Az alapelveket tekintve (tehát mi ajánlott és mi nem) nem mutat számottevő különbségeket a DASH-hez képest, a különféle tápanyagok aránya az általánosan elfogadott arányoknak megfelelő, inkább a kivitelezés és a pedagógiai módszer az, ami roppant ötletes és hatékony. Nem kimondottan II. típusú cukorbetegeknek való diéta, ám mivel a cukorbetegségben jelentős javulás várható már az öt-tíz százalékos súlyvesztéstől is, ezért végső soron diétára kényszerítő alapbetegség (szív- és érrendszeri betegségek) esetén is hasznos. A magyar honlapjuk lényegében csak termékek, és ráadásul csak édességek forgalmazására szorítkozik , kicsit bőségesebb magyar nyelvű információt itt találsz.

A programról azonban sokkal reálisabb képet alkothatunk az eredeti honlap tanulmányozásával.

3. Flexitáriánus étrend

A szó a flexibilis és a vegetáriánus összevonásából keletkezett, és kissé elnagyoltan arra hasonlít, amit mi itthon szemivegetáriánusnak hívunk. Vagyis alapvetően növényi alapú étrend, amely tartalmaz állati fehérjeforrásokat is, és ha az élet úgy hozza, akár halat, baromfit vagy vörös húst is. Megalkotója, Dawn Jackson Blatner honlapjáról részletesen tájékozódhatsz.

Ez a fogyókúratípus a „legjobb növényi alapú étrendek” kategóriájában lett második helyezett, épphogy hajszálnyira lemaradva a nálunk is közismert mediterrán diéta mögött. Előnye a rugalmasság és a jó ízű receptek széles skálája, ezért a megvalósíthatóság toplistáján is előkelő helyen áll. Hátránya, hogy sok otthoni főzőcskézést kíván, és azoknak, akik nem szeretik a zöldségeket és gyümölcsöket, nehéz lesz betartaniuk. A fogyáshoz abból az általános tapasztalatból kiindulva járul hozzá, hogy a vegetáriánusok testsúlya átlagosan 15 százalékkal kevesebb, mint a húsevőké, sokkal ritkább náluk a diabétesz, a szív- és érrendszeri betegség és a rák, sőt, átlagosan 3,6 évvel tovább is élnek. Ez a hatás az elfogyasztott táplálék tömegéhez képest alacsonyabb energiatartalomnak és a magas rosttartalomnak köszönhető, valamint annak a ténynek is, hogy minél magasabb a nyers növényi összetevők aránya, annál minőségibb az étel vitamintartalom szempontjából is. A flexitáriánus étrend nagyon kedvező hatású diabéteszes betegeknél, de az összes osztályozási szempont szerint az élbolyban végzett.

A babaszoba.hu fogyókúrái közül a szoptatós és a vegetáriánus étrend ehhez hasonlít leginkább, de jelentős különbség például az, hogy a flexitáriánus diétában használhatsz barna cukrot, nádcukrot, mézet, míg a babaszobás fogyókúrákban legfeljebb banánnal, némi aszalt gyümölccsel édesíthetsz, ami mindenképpen olyasmi, aminek a megszokásához azért idő és nagy elhatározás szükséges, különösen akkor, ha édességfüggő vagy.