Baba

Autózúzás baseballütővel

Kéne valami jó ötlet! Hányszor gondolja ezt az ember, amikor lázasan kutat az agyában valami után, ami nem szokvány, nem sablon, nem unalmas, nem egészségtelen, nem nagyon drága, de személyre szóló és felejthetetlen.
2011. Szeptember 20.

Ha van időd bőven: fotókönyv

Akkor biztosan nagy örömet szerezhetsz egy fotókönyvvel szinte minden korosztálynak másféltől fölfelé. Ennek lényege, hogy saját fényképekből állítasz össze valami albumfélét, a fotókat feltöltöd a megadott helyre, majd egy szerkesztőprogram segítségével könyvet készítesz belőle (a legkülönfélébb méretekben és terjedelemben). Írhatsz hozzá szöveget, mesét, képaláírást. Kézzel írott szövegeket is beszkennelhetsz, majd képként a könyvbe illesztheted. Nem bonyolult, de nem is kétperces munka, aki valamelyest is gyakorlott a számítógép kezelésében, nem fog elvérezni rajta, de érdemes legalább két-három hetet szánni a készítésre, maga a nyomdai átfutási idő pedig nagyjából egy hét.

Készülhet belőle személyre szóló mesekönyv, akár úgy, hogy lefényképezgeted a gyerek kedvenc játékait, és mesét kanyarítasz köré, akár úgy, hogy a gyerekedről szól a mese a családi fotóarchívum felhasználásával. Tuti siker, ha régi családi fotókat szedsz össze suttyomban, és ezeket szerkeszted össze, mégpedig a különféle családtagoktól származó emlékek, aranyköpések, sztorik kíséretében. Mindenki volt gyerek! Egy ilyen című könyvbe a családtagok gyerekkori képei kerülhetnek be, és mutatóba egy-egy híresség, a neten könnyen találsz ilyen fotókat. Tervezhetsz igazi jövőbelátóként is! Ha az oviban, a bölcsiben és az iskolában lelkiismeretesen fotózol minden adandó alkalommal, emlékezetes ajándékot rakhatsz össze belőle, mire eljön a búcsú pillanata!

Fotókönyv

Fotókönyv és más fotós cuccok

Milyen volt a világ, amikor születtem?

Előrelátó voltál, ha már a gyerek születésnapján eltettél egy-két napilapot, hetilapot, magazint emlékbe. Öt-tíz évenként hozzátehetsz egy újabbat. Mire harminc lesz, határozottan értékelni fogja, érdeklődve böngészi majd, milyen volt a világ AKKOR. Ha nem voltál ennyire előrelátó, és, mondjuk, a szüleidet szeretnéd meglepni egy kis kádárista retróval, akkor sincs veszve semmi, mert már több ilyen szolgáltatás közül is válogathatsz, bár ezúttal is kulcskérdés, hogy időben határozd el magad, mert a beszerzés nem megy egyik napról a másikra.

A Népszavánál akár archív Ludas Matyit is rendelhetsz, beékelve az ünnepelt fotójával:

Szülinapi újságot rendelhetsz!

Az Országos Széchenyi Könyvtár archívumából sokféle lapból készített válogatást rendelhetsz, és az árak is nagyon kedvezőek.

Ismerősök az ünnepeltről

Nos, ehhez az ötlethez már komolyan be kell dobnod magad, mert nagyjából ingyenes, de sok utánajárásba fog kerülni. Kutasd fel az ünnepelt minél több barátját, ismerősét, és tedd fel mindegyiknek ugyanazt a néhány kérdést. Válaszolni lehet írásban, levélben vagy e-mailen, ha másképp nem megy, akkor szóban, te meg majd leírod. A válaszokat rendezd gyűjteménybe, esetleg fotókkal kiegészítve. Az, hogy mit érdemes kérdezni, az ünnepelt életkorától és viselt dolgaitól is függ, de ilyesmikkel nem lehet melléfogni:

  • így ismerkedtünk meg,
  • legkedvesebb emlékem X-ről,
  • legviccesebb emlékem X-ről,
  • valami, amin még X is meglepődne, és igaz,
  • X szerintem ebben a legprofibb,
  • ha X lenne a rendőrfőnök, ez volna az első intézkedése,
  • ha X-nek lehetne három kívánsága, ez biztosan közte lenne.
  • Legyen valami extrém!

    Ha ez nem lett volna elég, akkor nézd meg a Meglepkéket, akik extrém, egyedi ajándékra specializálódtak: , persze többnyire elég borsos áron. Itt aztán rendelhetsz baseballütős autózúzást, éleslövészetet, erotikus vagy lerészegedős társast, mozdonyvezetést, tandemugrást helikopterről, és jó sok pénzért még a Time vagy a Vogue címlapjára is kerülhet az ünnepelt.

    Egy éjszaka alatt elkészül

    Ha viszont az a helyzet, hogy se pénzed, se időd, és csak egy-két napja döbbentél rá, hogy vészes közelségben a szülinap, még mindig örömet szerezhetsz egy fellógatható, körülbelül tenyérnyi figurával, amelynek az arca helyére az ünnepelt portréját ragasztod. Rétegelt falemez sablont a hobbiművészboltban vásárolhatsz, vagy ajándékboltokban kaphatsz, ott ajtódíszként árusítják. Kicsit átfested akrilfestékkel, felöltözteted, és már kész is!

    Autózúzás baseballütővel

    Meg a legügyetlenebbek is megvarrják egy óra alatt a kiszuperált kesztyű levágott ujjából a kesztyűujj-amulettet (Wirth Kristóf különbejáratú ötlete), gyöngyszem, tű, cérna és rizs kell a feltöltéshez. Mivel manapság mindenki rászorul egy jó kis amulettre, ezzel is olyasmi, amivel nem foghatsz mellé!

    Kapcsolódó cikkeink:

  • Az első születésnap
  • Szülinapi zsúr otthon
  • Házibuli