Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Átállítottad már az órát?

Szerző: W. Ungváry Renáta

2011. október 30. | Frissítve: 2015. október 23.

Forrás: babaszoba.hu

És a kisbabák belső óráját ki állítja át? Mi tovább alhatunk, de az aprólékok kukorékolnak. Tippjeink, hogy minél zökkenőmentesebb legyen az átmenet.

A hajnalban kukorékoló baba megzavarhat az ajándék szendergésben


Ha szabályszerűen jársz el, akkor vasárnap hajnali háromkor kettőre visszaállítod az órát. Az okostelefonok és számítógépek maguktól is átállnak a téli időszámításra. A felnőttek belső órája pedig egy órányi különbségtől nem szokott különösebben megzavarodni. Egy órányi ajándék alvás! Ennek mindenki örül, aki meg nem, az futhat egy órával többet pirkadatkor.

A kicsik belső órája azonban rendszerint lassabban reagál a változásra. Ő továbbra is akkor kel, amikor kialudta magát, és jó esetben akkor alszik el, amikor elálmosodik. Ugyanakkor a család napirendjének a szokásos munkaidőhöz, iskolakezdéshez kell alkalmazkodnia. Vagyis az álomszuszék kisbabát ébresztened kell a tesók miatt, a hajnalban kukorékoló picik pedig megzavarják a békés ajándék szendergést.

Így vedd rá, hogy tovább aludjon

...vagy legalább csendben játszogasson:
  • szoptasd meg az ágyban, csendben, villanykapcsolás nélkül, hátha visszaalszik.

  • engedd meg, hogy közétek feküdjön, és mondd azt, hogy még éjszaka van.

  • készíts oda néhány izgalmas játékot, mesekönyvet, hogy nézegethesse.

  • egyezzetek meg valami jut is, marad is megoldásban. Próbálj tovább szenderegni, ameddig lehet, és minden nap tartson kicsit tovább ez az időszak. Ebben idővel a kinti sötétség is segítségedre lesz.


Így segíts, hogy később fekhessen le

A baba továbbra is akkor fog kidőlni, amikor szokott, vagyis most, az óraátállítás után egy órával hamarabb a kelleténél. Ha most korábban lefekteted, reggel jó eséllyel még korábban fog kukorékolni. Éppen ezért a lefektetés időpontja talán még kritikusabb kérdés.
  • Próbálkozhatsz azzal, hogy minden nap negyed órával később fekteted le, egészen addig, míg utoléritek az órát.

  • Amikor már kezd nagyon álmos lenni a baba, bedobhatsz még valami közepesen izgalmas játékot, ez talán felélénkíti annyira, hogy legalább háromnegyed órát nyerj. Arra azért vigyázz, hogy ne fárasztd ki túlságosan, mert az neki sem jó.


  • Azt is megteheted, hogy nem foglalkozol az egésszel, és hagyod, hogy alakuljon a magától. Így is előbb-utóbb beáll az újabb rendszer. Azt a plusz óra alvást meg pótold valamikor suttyomban, amikor más vigyáz a gyerekre.

Kapcsolódó hasznos cikkeink és szolgáltatásaink

Hozzászólások

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Szponzorált hirdetések