Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Anyasági támogatásMilyen feltételekkel jár, mekkora összeg és hogyan igényelhetjük?

2015. május 6. | Frissítve: 2015. május 7.

Forrás: babaszoba.hu

Fontos változás: 2015. április 1-től nem a Magyar Államkincstárnál kell intézni az anyaságit. A határidők, az összeg és az igénylés egyéb menete, módja nem változott. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat az anyasági támogatásról.

A baba érkezése mindent felülír


A baba születését követően érdemes nem elfeledkezni az egyszeri támogatást jelentő, ingyenesen igényelhető anyasági támogatásról. Anyasági támogatásra az az anyuka jogosult, aki ki terhessége alatt legalább négy alkalommal - koraszülés esetén legalább egyszer - terhesgondozáson vesz részt.

Fontos kitétel a szabályozásban, hogy a támogatás nem csak a vérszerinti szülőknek jár: az örökbefogadó szülő is kérheti, ha a szülést követő hat hónapon belül az örökbefogadás megvalósul, és a gyám is jogosult lesz rá amennyiben a baba a születését követően hat hónapon belül a gondozásába kerül.

A félreértések elkerülése végett a törvény azt is egyértelműen meghatározza, hogy kinek nem jár anyasági támogatás. Ilyen eset többek között az is, amikor a szülő a baba születése előtt nyilatkozatban hozzájárult a gyermek örökbefogadásához. Ez érvényes természetesen arra az esetre is, ha a gyermek, gyámhatósági határozat alapján kikerül a családból.

Anyasági támogatás 2015 - összeg

Az anyasági támogatás - gyermekenkénti - összege azonos a gyermek születésének időpontjában érvényes öregségi nyugdíj legkisebb összegének 225 százalékával, jelenleg tehát 64 125 forint. Ikergyermekek esetén ez az összeg természetesen magasabb, az említett öregségi nyugdíj legkisebb összegének 300 százaléka, vagyis 85 500 forint.

2015. április 1-től nem az államkincstárnál kell intézni az anyasági támogatást

Az anyasági támogatás igényléséhez egy kérvényt kell benyújtani és csatolni kell néhány iratot is. 2015. április 1-től azonban már nem az államkincstár illetékes igazgatóságánál kell intézni, hanem a fővárosi és megyei kormányhivataloknál. A kormányhivatalokhoz egyébként az államkincstártól valamennyi családtámogatási és lakáscélú támogatáshoz kapcsolódó feladat átkerült. A változás nem érinti a juttatások megérkezésének határidejét és természetesen az összegét sem. (A hivatalos közlés szerint az átszervezés célja a hatékonyabb ügyintézés volt.)

A "Kérelem az anyasági támogatás megállapítására" névre keresztelt formanyomtatvány le is tölthető, illetve igényelhető az illetékes kormányhivatalnál. A formanyomtatvány kitöltésén túl ne feledkezzünk meg az egyéb iratok, papírok begyűjtéséről sem. Szükség lesz az anyuka személyi igazolványára, lakcímkártyájára, valamint TAJ-kártyájára, a gyerek születési anyakönyvi kivonatának másolatára és TAJ-kártyájára, illetve a terhesgondozáson történő részvételt bizonyító orvosi igazolásra is. Örökbefogadás vagy gyámság esetén természetesen az ezeket az eljárásokat igazoló okmányokat is csatolni kell.

Az igénylés, a papír benyújtása ingyenes. A kérelemre a beérkezéstől számított 8 napon belül várhatunk választ. Amennyiben jogosultak vagyunk az anyasági támogatásra és azt megítélik nekünk, akkor soron kívül kiutalják arra a bankszámlára, illetve lakcímre, amit az anyuka a formanyomtatványon megadott.

Fontos azonban tudni, hogy az anyasági támogatás igénylésére a szülést követő hat hónapon belül van módunk. Figyeljünk: ki ne fussunk ki a határidőből, továbbá arra is, hogy a kérelemhez minden szükséges iratot csatoljunk.

Hozzászólások

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések