Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Amikor először osztályozzák a babát

Szerző: Balányi Klári

2011. október 2. | Frissítve: 2016. február 2.

Forrás: Kismama magazin

Mit jelent a kórházi zárójelentésen az Apgar-szám?

Ez az adat azt jelzi, hogyan startolt a baba az életben, milyen állapotban volt a születése utáni első percben, illetve öt perccel később. Ekkor kétszer egymás után megfigyelik, és 0, 1 vagy 2 ponttal értékelik az újszülött öt életjelenségét, majd ezeket a pontokat összeadják, így tehát a legjobb esetben 10/10-es lehet ez az életképességet kifejező mutató.

Első vizsgálatok a születés után


A kicsit alacsonyabb első szám a második 10-es érték előtt azt mutatja, hogy bár esetleg megviselte a szülés az újszülöttet, utána gyorsan rendbe jött, és jól alkalmazkodott a kinti körülményekhez. A 8-nál alacsonyabb értékeknél a baba állapota miatt orvosi megfigyelésre vagy valamilyen beavatkozásra volt szükség a születés után.
A skálát kidolgozójáról, Virginia Apgar amerikai aneszteziológusról nevezték el, de betűszóként értelmezve összefoglalja azt az öt életjelenséget, amit mér:

A - arc- és testszín. Ha a bőr színe rózsaszín, 2 pontot kap az újszülött, a végtagok vagy akár az egész test elkékülése vagy sápadtsága rossz keringésre utal.
P - pulzus. Az egészséges újszülöttnek percenként 100 fölött ver a szíve.
G - grimasz. A reflexek működését az orrgaratba vezetett puha szondával ellenőrzik. Jó, ha erre tüsszent vagy köhög az újszülött, de legalább egy fintor megjelenik az arcán.
A - aktivitás. Jó esetben egyáltalán nem tehetetlen a kisbaba! Erősen behajlítja a végtagjait, ujjadba kapaszkodva akár saját súlyát is elbírná, és képes megkeresni a mellbimbót.
R - respiráció, azaz légzés. A születés után a tüdőbe áramló levegővel indul meg a légzés. Ennek jele a sírás - tájékoztat dr. Cserbák Anna neonatológus, gyermek aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvos.

További cikkeink a témában:
 • Születés utáni vizsgálatok
 • Oxigénhiányos állapot
 • Középpontban a fej, a has és a csípő
 • Ingyenes a köldökzsinórvér eredetű őssejt levétele?
 • Hozzászólások

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések