Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Állati jó nyaralás

Szerző: Fánczi Erika, Fekete Alexandra

2011. július 5.

Forrás: Kismama magazin

Eszedbe jutott már, hogy az állatkínálat legyen a szempont? A gyerekek és az állatok mintha egy nyelvet beszélnének. Nosza, rajta! Állatkert, vadaspark, falusi nyaralás vagy otthoni állatkert berendezése - elhalmozunk remek ötletekkel!

Egynapos kiruccanások

A kisgyereknek éppúgy élmény a falusi állatsimogató, mint a gazdag állatkert, a lényeg, hogy élőben lássa a kedvenceket, amelyekről olyan sok mesét, dalt, verset hall. Az ilyen kiruccanás egyetlen szabadnapba is belefér, és az a jó, hogy bármikor felkereshetitek ezeket a helyeket: ha fürdőzésre, kirándulásra nem is alkalmas az idő, az állatok mindig várják a látogatókat, persze nemcsak a gyerekeket! Budapest, Debrecen, Győr, Jászberény, Miskolc, Nyíregyháza, Pécs, Szeged, Veszprém - a magyar nagyvárosok jó része szívesen tart fenn állatkertet. Fontos, hogy ne nagyon tervezz más programot az állatkerti séta után, mert a sok élménytől garantáltan elfárad a család. Vegyetek előre csomagolt állatcsemegét, a kicsik nagyon fogják élvezni, hogy etethetik az állatokat, és így könnyebben meg is barátkoznak velük! Jó, ha a gyerek kényelmesen, a saját igénye és érdeklődése szerint tudja szemlélni a kedvenceit, ne sürgessétek, és ne akarjatok neki minden állatot megmutatni!

MEDVÉK Közép-Európa egyetlen medvemenhelyén, a Veresegyházi Macifarmon harminckilenc barnamedve várja a látogatókat. A területen nyolc mesterséges barlangban bújhatnak el, és két tóban, valamint a tágas területen játszadozhatnak a medvék. A parkban gólyamentő farmot és farkastanyát is kialakítottak.

KECSKEFARM Budapesthez közel, Tápiószentmárton községben eredeti, természetes környezetben valódi kecskefarm várja a pihenni vágyókat! Itt számtalan állat - kecske, kacsa, baromfi, kutya, macska - él természetes környezetben, mely nemcsak a pihenést teszi élvezetessé, hanem kisgyerekek részére is felejthetetlen élményt biztosít! Ár: 2500 Ft/fő/éjszaka, ha ott is alusztok, de csak látogatni is lehet.

MADÁRLES A Poroszlóról elérhető Tisza-tavi Vízi Sétány és Tanösvény három szigetet összekötő, 1500 méter hosszú pallóutas rendszerével és két madárlessel páratlan lehetőséget nyújt arra, hogy a természetbe olvadva, a víz felett sétálva érezd a Tisza-tó közelségét. (Babakocsival és kerekesszékkel is járható.) Ingyenes.

MAGÁNÁLLATKERT A családias hangulatú MagánZOO Abony Park Tóth Tibor kezdeményezésére, állami vagy egyéb támogatás nélkül épült. A nílusi víziló és emu megtekintése mellett lehetőség nyílik zebra és szürke marha kézből etetésére, oroszlán simogatására, sétakocsikázásra, lovaglásra. A gyerekeket játszótér és focipálya várja.

VADASPARK A Budapest határában levő Budakeszi Vadaspark állatsimogatóval, kisállat-bemutatóval várja a gyerekeket, babakocsi és kiskocsi díjmentes kölcsönzése mellett pelenkázó is szolgálja a családok kényelmét.

KISÁLLATKERT A margitszigeti állatkertben közelről csodálhatjuk a pávákat, a szárnyasok veszekedéseit és a szelíd pacikat. Pónilovaglásra is sor kerülhet. A belépés ingyenes.

És még: Hortobágyon és Nagyvarsányban klasszikus vadasparkot találtok, de "koncentráltan" találkozhattok egy-egy kedvencetekkel a bőszénfai szarvasfarmon, a hajdúnánási struccfarmon, a kaposvári krokodilzoóban vagy a petesmalmi vidraparkban. Kiváló esőprogram a budatétényi Tropicarium, a pécsi terrárium vagy a Zamárdiban található tengeri akvárium.

Falusi hangverseny

Egyik nyáron a falusi turizmust választottuk. A hely varázsos volt, a régi hajópadló recsegése, a frissen meszelt falak illata és az éjszaka ciripeléssel, brekegéssel teli hangjai mellett komplett kis háziállatcsapatunk volt: macskacsalád, kutya, baromfiudvar és kerti tó színes halakkal. A kúriához erdő is tartozott, ott gyakran láttunk siklót, sötétedés után pedig szentjánosbogár-lámpácskákat figyeltünk a gyerekekkel. A tanyasi élet hangulatát idéző Békés megyei Eszter-tanyán a gyerekek bárányt legeltethetnek, kecskéket, mangalicákat etethetnek, és lovagolhatnak is.

Fánczi Erika: Velünk történtMikor megyünk állatkertbe? - hangzik a kérdés gyerekeim szájából nagyjából havonta, így az utóbbi időben rendszeresítettük az állatos családi programokat. Amikor először látogattunk a veszprémi állatkertbe akkor másfél éves kisfiunkkal, hatalmas élményre készítettük fel a gyereket és magunkat is. A mesekönyvekből már az összes állatot ismerte, tudta utánozni az oroszlán üvöltését és a tigris vicsorgását. Nagy öröm lesz ezeket végre élőben látni! - gondoltam. Kora délelőtt már a bejáratnál voltunk, és a kacsákkal kezdtük. Azaz nemcsak hogy velük kezdtünk, de kisfiunk moccanni sem akart mellőlük, csak a szomszédos gólyaketrecig volt hajlandó odébb lépni, de rendületlenül visszatért a hápogókhoz. Az oroszlánnál már csak pislákolt, a tigrisnél aludt, így a továbbiakban a férjemmel egymásnak mutogattuk az állatokat.

Fekete Alexandra: állatkert otthon
Előfordulhat, hogy anyagi okokból vagy más akadályok miatt kizárt az elutazós nyaralás, az állatkertről állatkertre csatangolás. Ebben az esetben még mindig megteheted, hogy a gyerekekkel együtt miniállatkertet rendeztek be otthon. Emeletes házban sem lehetetlen, hiszen a kishalak, a rágcsálók, a kismadarak is örömet hoznak a mindennapokba, de a kertes ház az ideális terep.- Idén nem lesz új kisbaba, idén kisállataink lesznek! - ezzel a felkiáltással vágtunk neki az évnek. Májusban megérkezett Morzsi, a kis puli, majd a három kacsa, a padlásunkra befészkelő cicamama pedig hat kiscicával lepett meg minket. Nem mondom, hogy fáklyásmenet (nekem), mikor a szélviharban éjjel óránként vittem meleg vizes palackot az akkor még nagyon pici kutyusnak, és amikor a pótpapucs pótpapucsát a kacsák között találom meg, miközben Morzsi a farkánál fogva húz egy kismacskát - de a gyerekek kimondhatatlanul élvezik. Én, a saját állatkert botcsinálta igazgatója pedig mosolyogva nézem, hogyan alakítják ki - kötélhúzással és nevetés, kiabálás közben - a kerti alá-fölérendeltségi viszonyokat.

Lovakkal, fejlesztéssel

Fotó: Rátkai Éva


- Nagyon fontos, hogy rohanó napjainkban néha leeresszünk. A lovarda remek lehetőség erre - meséli Ferencz Éva gyógypedagógus, aki sérült és egészséges gyerekeket lovagoltat szívvel-lélekkel. - Már az is formálja személyiségünket, ha közelről figyeljük ezeket a tekintélyt parancsoló állatokat: hogyan játszanak egymással, milyen hangokat adnak ki, hogyan mozognak. Csodálatos nézni, ahogyan a gyerekek lassan kinyílnak az állattal szemben, és a ló is egyre inkább bizalmába fogadja őket. Sérült gyerekeknél sem csak maga a lovaglás jelenti a terápiát, hanem az egész környezet, itt a lóra koncentrálni kell, lehetetlen nem kapcsolatba lépni vele. Ez is a személyiségformálás része.
Ma már a legtöbb faluban működik lovarda, a veresegyházi Suttogó Lovasudvarban állatsimogató, gyereklovagoltatás, futószáras, osztály- és tereplovaglás várja a kicsiket, valamint terápiás foglalkozásokat is tartanak magatartás-zavaros vagy sérült gyerekeknek. Aki a nyaralást és a lovaglást egyidejűleg szeretné élvezni, keresse fel az egész évben nyitva tartó zánkai Rozmaring Lovasudvar és Vendégházat

Hozzászólások

Babakötvénnyel gyermekeink jövője kényelmesen előfinanszírozható

Amikor fiatalon családalapításra gondolunk, vagy először kerül szóba párunkkal a gyerekvállalás, ritkán jut eszünkbe, hogy a gyerekek milyen gyorsan felnőnek.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések