Baba

Agyhártyagyulladás: mit kell tudni a B típusú meningococcus elleni oltásról?

A meningococcus baktériumok okozta gennyes agyhártyagyulladás és vérmérgezés rendkívül gyors lefolyású, súlyos betegségek. A betegség számos esetben még ma is halállal végződik.
2017. Június 09.

Mi is szemléztük a Magyar Nemzet „Továbbra is fizetni kell az agyhártyagyulladás elleni oltásokért” című cikkét, amelyben a Miniszterelnökség álláspontját is idézte a lap a gennyes agyhártyagyulladást okozó meningococcus B baktérium elleni vakcinával kapcsolatban. Az idézett állítások számos szakmai tévedést és pontatlanságot tartalmaznak a GlaxoSmithKline Kft. szerint (ez a cég gyártja a Bexsero oltóanyagot).

A cég álláspontja a következő: a meningococcus baktériumok okozta gennyes agyhártyagyulladás és vérmérgezés rendkívül gyors lefolyású, súlyos betegségek. A fertőzés következményei életveszélyesek: a betegség számos esetben még ma is halállal végződik – még orvosi ellátás mellett is. A fertőzésből minden tizedik beteg súlyos maradványtünetekkel gyógyul.

A leginkább veszélyeztetett korcsoportok az 1 évesnél fiatalabb csecsemők, az 1–5 év közötti gyermekek, illetve a serdülők és a fiatal felnőttek.

Hazánkban a 2015-ben a jelentett esetek háromnegyedét, illetve a halállal végződő esetek 67%-át a meningococcus B típusa okozta, 2015-ben minden negyedik beteg belehalt a fertőzésbe.

A B típusú meningococcus ellen Európában már két oltóanyagot is törzskönyveztek. A GSK által gyártott Bexsero már csecsemőkorban is adható. A B baktériumtípus elleni hatékony oltóanyag kifejlesztésének hátterében több évtizedes kutatómunka áll: Európában 15 év kutatás és fejlesztés után engedélyezték a Bexsero vakcina bevezetését.

A vakcina hatásosságát számos nemzetközi kutatás és klinikai vizsgálat támasztja alá, illetve már felhasználásáról is jelentős tapasztalatok állnak rendelkezésre hiszen 2013 óta már több mint 35 országban engedélyezték.

Az Egyesült Királyságban és Írországban a vakcina már a nemzeti oltási rend része. Olaszországban, ahol a kormányzat kampányt indított a védőoltásokkal szembeni hamis állítások ellen, szintén napirenden van a vakcina kötelezővé tétele. Ausztria több tartományában állami támogatás jár a védőoltáshoz.

Szakmai vélemények alapján a vakcina Magyarországon is könnyedén beilleszthető a kötelező oltások közé.

Mint minden védőoltás, a gennyes agyhártyagyulladás elleni vakcina is kiválthat oltási reakciót. Az egyik ilyen lehetséges reakció a két nap alatt elmúló lázas állapot, ez – a cikkben állatottakkal szemben – egyáltalán nem befolyásolja az életkorhoz kötött védőoltások beadásának rendjét.

Ugyancsak téves és félrevezető az az állítás, miszerint „a B típusú meningococcus elleni vakcinák törzsspecifikusak, csak már kitört járványból azonosított törzs ellen nyújtanak megfelelő védelmet.” Ez az állítás az évtizedekkel ezelőtt kifejlesztett, ma már nem korszerű vakcinákra volt igaz.

A GSK kiemelten fontosnak tartja a védőoltásokba vetett bizalom erősítését, a félrevezető állítások elleni fellépést, és továbbra is támogatja a kormányzat azon szándékát, hogy újabb védőoltásokkal bővítse a nemzeti védőoltási programot.

Az anyag a GlaxoSmithKline Kft. közreműködésével jött létre.

Kapcsolódó cikkeink:

Mit kell tudni az agyhártyagyulladás elleni védőoltásról?

Agyhártyagyulladás

Forrás: Publicrelations