Baba

A szoptató anya étrendje

Az anyatejes táplálás minden szempontból a legideálisabb a babának, ezért amíg csak mód van rá, addig szoptasson az anya, de a baba 6 hónapos koráig mindenképpen ajánlott.
2004. Január 18.

Az anyatej termelődését, optimális összetételét, valamint az anya egészségének megóvását, megfelelő tápanyag-ellátottságát nagy mértékben befolyásolja a szoptató anya életmódja, táplálkozása.

Ez idő alatt tehát elsődleges a baba megfelelő anyatejes táplálása, amelynél az anya helyesen összeállított étrendje meghatározó. Nem helyes, ha az esetlegesen fennálló súlytöbblet leadását a szoptatás alatt szorgalmazza és kezdi el az anya!

Az anya élettani tápanyagszükséglete a szoptatás időszakában szintén eltér a várandósság előtti eredetihez képest. A naponta átlagosan 850 ml anyatej termelődéséhez ugyanilyen mennyiségű többletfolyadékra és 20-25 százalékkal több energiára van szükség. Ez utóbbi azt jelenti, hogy az anyának naponta átlagosan kb. 500 kcal energiával ajánlott többet fölvennie a táplálékokkal.

Az anyatej legfontosabb összetevőire (fehérje, tejcukor, zsír, kalcium) kevésbé van hatással az anya étrendje, ha azonban ezekben az összetevőkben hiányos az anya táplálkozása, úgy a saját szervezetétől fogja ezeket a tápanyagokat elvonni. Az anyatejben lévő összes többi tápanyagra, köztük is különösen a zsírsavak minőségére, az A-, B2-, B12-, C-vitaminra, biotinra, folsavra van befolyással az anya étrendjének tápértéke.

Fehérjéből is többet ajánlott bevinni, amely eleinte 20, majd 15 grammot jelent naponta. Néhány vitaminból és ásványi anyagból is jelentősen (40-50 százalékkal) megnő a szükséglet. Ide tartozik az A-, D-, B2-, B6-, C-vitamin, a kalcium, foszfor, magnézium, jód és cink. Az étrend alapvetően az egészséges táplálkozás javaslatai szerint összeállított, rendszeres – napi 4-5-szöri étkezéssel -, kellően változatos és kiegyensúlyozott legyen.

Az egészséges étrend

Az étrend gerincét gabonafélék és azok termékei – köztük is teljes értékű gabonák -, valamint zöldség-, főzelékfélék és gyümölcsök alkotják. Ez egészül ki sovány hússal, húskészítménnyel, hallal és tejjel-tejtermékkel. Mindezekből naponta szükséges fogyasztani különféle arányban. Az olajos magvak, tojás is szerepel az egészséges étrendbe de már nem napi, hanem heti gyakorisággal.

A napi 1,5-2 l folyadékigényt főként csapvízzel, ásványvízzel, különféle teákkal, magas gyümölcstartalmú gyümölcslével fedezzük. A só bevitelét ajánlatos korlátozni az utólagos sózás és a magas sótartalmú élelmiszerek mellőzésével, illetve főzéskor a megszokottnál kisebb mennyiségű só felhasználása mellett sokféle zöld- és száraz fűszer változatos használatával.

Naponta fél liter sovány tejet vagy ennek megfelelő kefirt, joghurtot, sovány-félzsíros sajtot, tehéntúrót ajánlott elfogyasztani. A hús- és húskészítmények is naponta 1-2 alkalommal szerepeljenek az étrendben, köztük mindig az alacsonyabb zsírtartalmú változataikkal. Friss vagy mirelit zöldségfélét rendszeresen, naponta többször ajánlott fogyasztani. Ugyanez vonatkozik a gyümölcsökre is, ami lehet idény- vagy déligyümölcs, citrusféle.

A kenyérfélék közül nagyobbrészt az élelmi rostban és vitaminokban, ásványi anyagokban gazdagabb, teljes őrlésű lisztből készült barna-, illetve korpás kenyeret, magokkal dúsított kenyeret ajánlott beépíteni az étrendbe.

Az ételkészítéshez növényi olajokat (napraforgó-, olíva-, repceolaj), kenyérkenéshez pedig főleg növényi eredetű margarinokat, illetve ritkán vajat, vajkrémet ajánlott használni. Az ételkészítés során kevesebb zsiradékot igénylő és kíméletesebb technikákat tanácsos alkalmazni. A bő olajban sült ételeket több okból is ajánlatos kerülni, illetve legfeljebb kéthetente fogyasztani, különösen ha nem otthon készülnek. Édességet, desszertfélét heti 1-2 alkalomnál gyakrabban ne fogyasszunk és köztük is a zsírszegényebb, “értékesebb” változatokat (pl. túró rudi, palacsinta, gyümölcsrizs, puding, müzliszelet) érdemes keresni.

Mit együnk még?

A szoptatás alatti nagyobb energia- és tápanyagszükséglet (főként a fent említett tápanyagokból) fedezésének érdekében a kiegyensúlyozott vegyes étrendet tanácsos kiegészíteni sovány baromfihússal, tengeri hallal (tőkehal, tonhal, hering, szardínia, lazac), tejjel, termékekkel (sovány-félzsíros sajt, kefir, joghurt, tehéntúró), tojással, élénk színű (piros, sárga, zöld) friss zöldségfélével-gyümölccsel, teljes értékű gabonafélével (pl. zabpehely, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér) és natúr diófélével, olajos maggal (dió, mogyoró, mák, szezámmag, napraforgómag, tökmag).

A nagyobb folyadékigényt is elsősorban ásványvízzel, tejjel, tejes italokkal, tejes gyümölcsturmixokkal, magas gyümölcshányadú gyümölcslével, koffeinmentes gyümölcsteával ajánlott fedezni.

Elkészítési módok

Az ételek elkészítése a körültekintően kiválasztott nyersanyagokból lehetőleg kíméletesen, növényi zsiradék hozzáadásával történjék (pl.: gőzben főzés, párolás-sütés speciális bevonatú rozsdamentes edényben, teflonedényben, alufóliában, grillzacskóban, grillsütőben, mikrohullámú sütőben). Az ételek ízesítéséhez továbbra is próbáljon a korábban megszokottnál kevesebb konyhasót használni.

Ajánlatos a zöldségfélék, gyümölcsök ízesítő hatásával, illetve a különböző enyhébb zöld- és száraz fűszernövények adta lehetőségekkel élni, amelyek széles körűen és változatosan felhasználhatóak (petrezselyemzöld, zellerzöld, kapor, citromfű, borsikafű, bazsalikom, kakukkfű, koriander, ánizs, rozmaring, tárkony, szerecsendió).

Nem szereti a baba

Azokat az ételeket, amelyek elfogyasztása után a babának nem ízlik az anyatej, tanácsos kihagyni az étrendből, vagy ha lehet, akkor változtatni a fűszerezésén. A fűszernövények ízanyagainak anyatejbe kerülése miatt elsősorban a markáns ízű, magas illóolajtartalmúak okozhatnak problémát, mint például fokhagyma, fahéj, bors, erős fűszerpaprika, zsálya, borsosmenta.

A kávé és az alkoholos ital fogyasztása kerülendő, ugyanis az elfogyasztott koffein kb. 1 százaléka, az alkoholnak 0,25 százaléka jut az anyatejbe. Legfeljebb naponta egy gyenge kávé, illetve egy pohár sör vagy bor fogyasztható el.

A szoptató anyának ügyelnie kell a gyógyszerek fogyasztására is, mert azok hatóanyagai kiválasztódhatnak az anyatejbe. Ezért gyógyszert csak orvosi előírásra, illetve orvosi felügyelet mellett szedhet a szoptató anya. Számos élelmiszer-összetevőre lehet még érzékeny a baba, ha erre fény derül, akkor az ilyen anyagokat tartalmazó élelmiszert kell kihagyni az étrendből (káposztafélék, kakaópor, csokoládé, eper, málna, sóska, paradicsom, tehéntej).

Kapcsolódó cikkek:

  • Étkezés szoptatás idején
  • Mit ehet a szoptató anya?
  • Mit egyél, ha szoptatsz? Tényleg kell a túlsúly a sikerhez?
  • Mit tartalmazzon egy szoptató édesanya étrendje?
  • Forrás: Baba Magazin