Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A szívkoszorúér-megbetegedések örökletesek!

Szerző: Krasznai Éva

2002. december 10.

Forrás: HáziPatika.com

Tudományosan is bizonyított tény, hogy a szívkoszorúér-megbetegedésekre való hajlam örökölhető. Az alábbi cikk azzal foglalkozik, miként ellensúlyozhatjuk ezt az öröklött hajlamot.

Kockázati tényezők

A gyermekek genetikai állománya hasonlít szüleikére, melynek hatását a környezeti tényezők hasonlósága (táplálkozási szokások, stressz, sportos, illetve nem sportos életmód, dohányzás stb.) még jobban felerősítheti. Ha egy gyermek szüleinek vagy nagyszüleinek magas a koleszterinszintje, cukorbetegségben (diabetesz mellitusz) szenvednek, magas a vérnyomásuk, vagy túlsúlyosak, ezek a problémák a gyermeknél is nagyobb valószínűséggel jelentkezhetnek, mint egészséges szülők esetén. Ezek a problémák (vagy akár egy is közülük) növelik a felnőttkori szívbetegségek kialakulásának esélyeit.

A kockázati tényezők kezelése

Bizonyos kockázati tényezők folyamatos figyelemmel kísérése és kezelése. jelentősen csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának esélyeit, különösen, ha ezt elég korán, lehetőleg már gyermekkorban megkezdik.

Ha a szülők vagy a nagyszülők vérkoleszterin-szintje magas (240 mg/dl vagy még ennél is több), valószínű, hogy ezt a gyermekek is örökölni fogják. A gyermekek koleszterinszintjét már 2 éves kortól célszerű rendszeresen mérni. Ha a szülők nem ismerik saját koleszterin-szintjüket, célszerű azt minél előbb háziorvosi vagy szakorvosi rendelésen ellenőriztetni. Ha a gyermek vérének koleszterin-szintje magas, a szülőknek is célszerű egy vérlipidszint (összkoleszterin-szint, magas sűrűségű lipidfehérje koleszterin, és trigliceridek) vizsgálatot végeztetni.
A szülő vagy nagyszülő szívkoszorúér-megbetegedésben szenved - Ha valamelyik szülő vagy nagyszülőnek szívinfarktusa vagy szívkoszorúér-megbetegedése volt 55 éves kora előtt, célszerű rendszeresen ellenőriztetni a gyermek vérlipid-szintjét.

Magas vérnyomás - Ha valamelyik szülőnek vagy nagyszülőnek magas vérnyomása volt, a gyermeknek legalább évente egyszer célszerű megmérni a vérnyomását.

Túlsúlyosság (Elhízás - obesity) - Az elhízásnak a magas vérkoleszterin-szint és a magas vérnyomás kialakulásában is szerepe van. Az erre hajlamos családoknál ezért jó, ha a szülők fokozottan figyelnek gyermekük táplálkozására.

Életmód

A szívkoszorúér-megbetegedés kialakulásának valószínűségét a család életmódjának egészségesebbé tétele (az egészséges táplálkozás, a dohányzás mellőzése, a rendszeres testmozgás és a stressz megfelelő kezelésének elsajátítása) is jelentősen csökkentheti.

Kiegyensúlyozott étrend - Minden ember számára jobb, ha étrendje kiegyensúlyozott, azaz minden tápanyagot a megfelelő mennyiségben tartalmaz. Az egészséges étrend legfőbb összetevői a következők: gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonatermékek, alacsony zsírtartalmú húskészítmények, halak, szárnyasok, sovány tej, valamint alacsony zsírtartalmú tejtermékek. A megfelelő étrend segít a vér koleszterinszintjének megfelelő szinten tartásában, és csökkenti illetve megelőzi az elhízást.

A dohányzás mellőzése - Ne dohányozzunk, és kerüljünk mindenféle dohányféleséget (pipa, szivar, stb.) Otthonunkban, autónkban, és munkahelyünkön egyaránt tartózkodjunk a dohányzástól.
Aerobic jellegű testmozgás - Egy aerobik jellegű testedzés-program (melynek során a vér oxigén-szintje a szükséges aerob szinten marad) segít a koleszterinszint, a vérnyomás és a testsúly szabályozásában, így csökkenti a szívkoszorúér-megbetegések kialakulásának kockázatát. Egy ilyen torna-program - természetesen életkornak és fizikai állapotnak megfelelő nehézségi szinten - mindenki számára egészséges. Gyermek, serdülő és felnőttkorban egyaránt kívánatos a heti legalább háromszori 20-45 perces intenzív testmozgás. Ez lehet biciklizás, úszás, aerobic, vagy sétálás is. Mielőtt azonban bármilyen mozgásprogramba kezd, kérjen tanácsot háziorvosától.

Hozzászólások

Babakötvénnyel gyermekeink jövője kényelmesen előfinanszírozható

Amikor fiatalon családalapításra gondolunk, vagy először kerül szóba párunkkal a gyerekvállalás, ritkán jut eszünkbe, hogy a gyerekek milyen gyorsan felnőnek.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések