Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A székrekedés okai

2003. május 1. | Frissítve: 2016. október 6.

Forrás: Madarász Utcai Gyermekkórház és Babaszoba.hu

A ritkább, 48 órán túli időközben bekövetkező székletürítésnek, a székrekedésnek különböző okai vannak, amelyek elkülönítése az eredményes orvosi kezelés helyes megválasztása miatt fontos.

Székrekedés


A székrekedés gyakoribb formái:
 • Látszat székrekedés
 • Valódi székrekedés
 • I. Anatómiai bélelváltozás
 • Szűkületek
 • Tágulatok
 • II. Funkciós okokból
 • Tónus zavarok
  -csökkent tónus
  -görcsös bél (spasticus bél)
 • Székelési inger gátlása miatt
  -Inger zavara miatt
  -Inger elnyomása miatt (Hibás szokások, fájdalmas székelés)
 • Látszat-székrekedés

  Az anyatejjel táplált jól fejlődő csecsemőkben a táplálék jó emésztése, felszívódása miatt kevés salakanyag jut a vastagbélbe. 4-6 hetes kortól kezdve, esetleg egészen a vegyes táplálás bevezetéséig ritkább lehet a székürítés. Ez a látszat-székrekedés nem igényel kezelést. Az állandó éhezéssel járó állapotokat is gyakran kíséri székrekedés.

  Valódi székrekedés

  "Valódi" székrekedésben a ritkább székürítés oka a végbél, ill. vastagbél működési zavara. Az anatómiai akadályok - szűkület, elzáródás - okozta székrekedés megoldása a gyermekorvos és gyermeksebész együttműködését igényli.

  Anatómiai bélelváltozások

  Végbél és vastagbél szűkületei és elzáródásai
  E fejlődési hibák nem túl ritkák, és különböző formái vannak. A vastagbél végződhet ún. vaktasakban, hiányozhat a végbélnyílás, más esetben a végbélnyílást hártya zárja el vagy szűkíti be. E rendellenességeket rögtön születés után felismerik, és a gyermeksebészi beavatkozás szükségességéről az anya azonnal tájékoztatást kap. A műtéti eredmények az esetek nagy többségében jók.
  Megacolon
  A megacolon a vastagbél valamelyik szakaszának nagymérvű tágulata, amelyet klinikailag állandó jellegű székrekedés, feltűnően nagy, elődomborodó has és a fejlődés elmaradása jellemeznek.
  Különböző formái ismeretesek:
  - veleszületett megacolon
  - A végbél, esetleg a vastagbél alsó szakaszának egy részében nem fejlődnek ki a bélfal ideg- és ganglionsejtjei. Ezek a szegmentumok nem képesek normális bélmozgásra, ami miatt az érintett területen szűkület keletkezik, a fölötte lévő bélszakasz pedig megvastagodik, és kitágul. Lényegében nem a gondot okozó, tágult bélszakasz a kóros, hanem a szűk. Enyhe esetben meg lehet próbálni a kellő székürítést paraffinolaj, rostdús étrend, fiziológiás konyhasóval történő beöntés segítségével elérni. A végső megoldás végül csaknem mindig műtéti.
  A végbél és vastagbél szűkületeihez csatlakozó másodlagos megacolon
  E forma keletkezése egyszerű: a fel nem ismert vagy nem teljes sikerrel operált szűkületek felett pangó széklettömegek kitágítják az akadály feletti bélszakaszt.
  Renyhe, funkciós megacolon
  Míg a megacolon két fenti formájában anatómiai szűkülethez kapcsolódik a tágulat, addig e kórképben nem találunk szűkületet. A tágult alsó vastagbél-szakaszon kívül nincs anatómiai eltérés, a székrekedés funkciós, pszichés eredetű. A klinikai tünetek az óvodáskor végén jelentkeznek. A panasz, mellyel a szülők az orvost felkeresik, az állandó jellegű székrekedés, melyet különös módon gyakran kísér a bekakilás: a gyermek nadrágja mindig széklettel szennyezett, a székrekedés ellenére kis székletmennyiségeket ürít az ágyba.
  A visszatartott széklet ugyanis a végbél fölötti szakaszban gyűlik meg, és "túlfolyás" révén okozza a tüneteket. Ha az orvos ebben az esetben ujjal benyúl a végbélbe, kemény, nagy széklettömegeket tapint. Kezelése kizárólag belgyógyászati, kezdetben beöntések, paraffinolaj és különböző székletlazítók alkalmazása jön szóba, mellyel párhuzamosan nagyon fontos a rostdús táplálkozás, hogy elősegítsük a minél lazább székletet. Fontos a nevelés, a pszichoterápia, sokszor jó hatású a környezetváltozás.

  Funkció zavarok okozta székrekedés

  Vastagbél tónuszavarai
  A tónus zavarokkal kapcsolatos székrekedés két típusát különböztetjük meg. Gyakoribb a hypotóniás (renyhe) forma, ezt tágult renyhe vastagbél, ritkán ürülő széklet jellemzi. A görcsös forma ritkább. A vastagbél görcsösen összehúzódik, a széklet bogyószerű, pszichés tényezők, főleg a renyhe székrekedésben szerepelnek.

  A székelési inger hiánya vagy elnyomása okozta székrekedés

  Visszamaradott, vagy idegrendszerileg károsodott gyermekeknél zavart lehet a székelési inger kialakulása, mely akkor is lecsökkenhet, ha gyakoriak a beöntések.
  Nevelési hibák
  A rendszeres normális inger jelentkezéséhez fontos a helyes nevelés is. A rendszeres bilireültetéssel a szervezet mintegy megtanulja, hogy milyen időben érdemes székelési ingert produkálni. Ezzel szemben a rendszeres beöntés szinte kioltja a normális inger képződését. A gyermekkori magatartási zavarok egyik megnyilvánulása is lehet a székelési inger szándékos gátlása. A "dacreakció" korszakában így is dacolhat a kisgyermek: nem eszik, nem beszél, nem üríti, visszatartja a székletét.
  A székürítéskor jelentkező fájdalmak: berepedések, tályogok ugyancsak székletvisszatartást okozhatnak, de orvos segítségével a fájdalmas jelenségek gyógyulása után jó esély van a rendszeres székletürítésre.
  A funkciós formák kezelése:
  Minden esetben lényeges az életfunkciók kezelése. A diéta legyen elegendő, normális, vegyes, változatos, ne tartalmazzon túl sok tejet. A görcsös székrekedésben salakszegény, a renyhébbnél salakdús gyümölcs, főzelék ajánlatos. Fontos a testmozgás, tornáztatás. Igen fontos a rendszeres székürítésre való nevelés, azonos időpontban ültessük bilire a gyermeket.
  Fokozatosan szokjunk le a beöntésről, amire különösen a kezelés első heteiben szükség lehet. Mindig keresni kell a székrekedés esetleges pszichés hátterét, mind a környezetben, mind a gyermekben. Sok esetben többet ér a pszichoterápia, mint a gyógyszeres kezelés. A gyógyszerezést feltétlen meg kell beszélni gyermekorvossal, védőnővel (paraffinolaj, székletlazítók).

  Hozzászólások

  Így aludhat jobban a baba

  Ha a baba boldog és kiegyensúlyozott, az édesanyja is az - ez az összefüggés pedig fordítva is fennáll.

  Biztonságos, pihentető éjszaka a babáddal? Rajtad is áll!

  Tudtad, hogy az alvási környezet megfelelő kialakítása nagyban befolyásolhatja babád alvását, ezzel együtt pedig a te éjszakádat is? Hol és hogyan érdemes altatni, hogy mindenkinek komfortos legyen?

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések