Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A pelenkakiütés okai és kezelése

Szerző: Kiss Virág

2017. január 26. | Frissítve: 2017. január 30.

Forrás: babaszoba.hu

Az egyik leggyakoribb bőrprobléma, amivel csecsemőkorban találkozhattok, a pelenkakiütés (pelenkadermatitisz). Mitől alakulhat ki ez a kellemetlen tünet, és mi a teendő vele?

A pelenkakiütés okai és kezelése

A kisbabák bőre még rendkívül érzékeny, és a felépítése is eltér a felnőttekétől. Mivel vékonyabb és magasabb a víztartalma, ezért sokkal sérülékenyebb is, jobban ki van téve az irritáló külső környezeti tényezőknek. Különösen érzékeny terület a pelenkával fedett rész, ami sajnos melegágya lehet a különböző mértékű gyulladásoknak, kisebesedéseknek és hámlásnak.

Pelenkakiütés - Mi történik a pelenka alatt?

Szerencsére manapság már kiváló minőségű, remek nedvszívó képességű egyszer használatos pelenkák állnak rendelkezésre. Ugyanakkor a gyerekek mégis napjaik nagy részét ezekben a zárt pelenkákban töltik, ahol a nedves közeg, a meleg és a dörzsölés káros hatásainak van bőrük kitéve.
A kisbaba székletben található baktériumok és emésztőenzimek a vizelettel elvegyülve, abból ammóniát szabadítanak fel. Ez a lúgos közeg az, amely csökkenti a bőr ellenállóképességét, ami pelenkakiütéshez vezethet. A baktériumok és gombák számára ez a nedves, párás környezet igencsak kedvező, ami tovább fokozza a pelenkakiütést.

Melyek a pelenkakiütés tünetei?

Elsősorban a pelenka vonalát követő, éles határú bőrpír hívja fel a figyelmet pelenkakiütésre. Ez leggyakrabban a fenéken, a végbélnyílás környékén, illetve a nemi szervek környékén (lányoknál a szeméremdombon, nagyajkakon; fiúknál a herezacskónál) jelenik meg. Előfordul, hogy a bőr vizenyős, hólyagos, nedvedző vagy erősen viszket, ugyanakkor a hajlatok bőre gyulladásmentes.
Szerencsére, ma már - a jó minőségű pelenkáknak köszönhetően - egyre ritkábban jelentkező problémáról van szó. Fontos azonban, hogy az első tünetek jelentkezésekor mielőbb megkezdjük a kezelést, hiszen enélkül akár el is fertőződhet a pelenkakiütés. A gennykeltő baktériumok által létrehozott nedvedző gyulladások ugyanis tovább terjedhetnek az egész testre: a combok felső részén és az alhas területére is kiterjedhetnek a kellemetlen tünetek.
Leginkább három és tíz hónapos kor között jelentkeznek a pelenkakiütéssel kapcsolatos tünetek, ezen belül pedig főleg a hat és kilenc hónapos korú gyermekek a legérintettebbek.

Mi okozhat még pelenkakiütést?

Pelenkaválasztás és használat

Szakirodalmi adatok alapján úgy tűnik, hogy nagyobb eséllyel jelentkezik a pelenkakiütés azoknál a babáknál, akiket hagyományos pelenkával pelenkáznak, szemben azokkal, akiknél papírpelenkát használnak. A papaírpelenkáknál is fontos azonban a rendszeres csere, hiszen a megtelt pelenka nehéz súlyánál fogva az izgő-mozgó csecsemő bőrét kidörzsölheti.
Hagyományos pelenkák esetében elsősorban a külső műanyag nadrágok azok, amelyek nem engedik keringeni a levegőt a pelenka alatt, és pelenka dermatitiszhez vezethetnek.
Ugyanakkor sokszor pont a modern, eldobható pelenkák és a bennük található vegyi anyagok okoznak problémát a baba bőrének. dr. Kovács Ágnes A doktor néni könyve szerzője azt javasolja, hogy ha a popsi gyulladása és a papírpelenka használata között egyértelmű az összefüggés, akkor célszerű váltani a hagyományos pelenkákra. Ma már számtalan, korszerű mosható pelenkát és jól szellőző nadrágot választhatsz kisbabádnak, amelyek megóvják a bőrt az irritációtól.
Én két éven keresztül használtam a fiamnál mosható(bambusz) pelenkát, és ez idő alatt semmiféle popsikrémet nem alkalmaztam nála, ráadásul soha nem volt bőrproblémája sem.

A baba táplálkozása

Az anyatejjel táplált babáknál ritkábban jelentkezik a pelenka dermatitisz. Hogy ennek mi az oka? Valószínűleg az, hogy az ő székletük baktériumflórája kedvezőbb a tápszeres babákéhoz képest.
Tápszerhasználatkor vagy az új ételek bevezetésekor megváltozik a széklet baktériumflórája, ami lúgos irányba tolódik el. Előfordulhat, hogy a baba szervezet valamilyen ételt nem tolerál jól, ami szintén a széklet megváltozásához és pelenkakiütéshez vezethet.

Fogzás

Fogzás során is tapasztalhatunk pelenkakiütést a babáknál. Ilyenkor szintén megváltozhat a széklet összetétele és állaga, ami irritáló lehet a bőr számára.

Antibiotikumos kezelés

Rossz hír, hogy sajnos a csecsemők számára adott gyógyszerek, különösen az antibiotikumok megnövelhetik a pelenkakiütésa kockázatát.

Babaápolási termékek

A bőr irritáltságát és sérüléseit sokszor maguk a babáknak szánt speciális bőrápoló készítmények okozzák. Egy babaszappan, tusfürdő, nedves törlőkendő is állhat a kiütés hátterében. Ezek vegyi anyag vagy alkoholtartalma irritálhatja az érzékeny bababőrt.
Mosható pelenka használatakor egy rosszul megválasztott mosószer vagy a feleslegesen alkalmazott öblítőszer is ludas lehet.

Izzadás, nedves bőr

A túlöltöztetés illetve a nem megfelelő ruhaválasztás (nem szellőző, túlzottan zárt ruhácskák) kedvezhetnek a pelenkakiütésnek, hiszen az izzadás, az állandóan nedves környezet kiváló feltételeket teremt a tünetek kialakulásához.

Hogy kezeljük a pelenkakiütést?

Fontos, hogy a baba számára legideálisabb, jól szellőző, megfelelő méretű pelenkafajtát válasszuk!
Amennyiben a mosható pelenka mellett döntünk, ügyeljünk annak mosására: a gyártó által javasolt -kifejezetten a babapelusok számára kifejlesztett - mosószerek ugyanis alaposan tisztítanak, de nem rontják a pelenka nedvszívó képességét, és nem irritálják a baba bőrét sem. Ha egyszer eldobható pelenkát választunk, akkor figyeljünk arra, hogy méretezése megfelelő legyen: a túl szoros pelenka ugyanis szintén pelenka dermatitiszhez vezethet.
Pelenkakiütés esetén igyekezzünk még gyakrabban cserélni a pelust, hogy az érzékeny bőrt óvjuk a vizelet és széklet okozta irritációtól. Amennyiben széklet került a pelenkába, azonnali pelenkacsere szükséges!
Amikor pelenkát cserélünk, minden esetben fokozottan ügyeljünk az alapos és gondos bőrtisztításra, hogy semmiféle szennyeződés ne maradhasson a pici bőrén! Jómagam a langyos vizes lemosás híve vagyok, mert sokszor maguk a popsitörlő kendők csak fokozzák a bőrpírt.
Pelenkázáskor kerüljük az illatosított, alkoholos termékeket és a hintőport is! Fürdetéshez válasszunk adalékanyag-mentes, elsősorban organikus összetevőket tartalmazó készítményeket!
Meggyorsítjuk a gyógyulást, ha kellemes hőmérsékletű szobában, vagy akár a fürdetéskor hagyjuk, hogy a kicsi bőre szabadon szellőzzön. Nap közben is érdemes többször kibontani a babát a pelenkából!
A bőr ápolásához kérjünk a gyógyszertárban kifejezetten a pelenkakiütés kezelésére szolgáló hámosító készítményeket!
Nagy segítségünkre lehetnek a zsíros, vízlepergető hatású cink-oxidos kenőcsök illetve a pantenol tartamú krémek, amelyek a hámszövet újraképződésében segítenek. Ezeket mindig a megtisztított, száraz bőrfelületre kell felvinni vékony rétegben.
Amennyiben az óvintézkedések ellenére sem javul a bőr állapota, mindenképpen orvoshoz kell fordulni, aki szteroidos kenőccsel segíthet a gyulladt bőr állapotán. Ezt nagy óvatossággal, és az orvos által javasolt módon és ideig szabad csak használni!

Hozzászólások

Babakötvénnyel gyermekeink jövője kényelmesen előfinanszírozható

Amikor fiatalon családalapításra gondolunk, vagy először kerül szóba párunkkal a gyerekvállalás, ritkán jut eszünkbe, hogy a gyerekek milyen gyorsan felnőnek.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések